150601058_ABFweb
150601058_ABFweb Comfortabele, vlakke gangen zijn belangrijk voor een goed hunter-paard. Foto: Amy Dragoo

9 verschillen tussen ‘hunters’ en ‘jumpers’

Training Opvallend

Dresssuur, eventing, mennen, endurance, reining, TREC, horseball, aangespannen sport, voltige en springen. Nederland telt tal van gave disciplines waar je met je paard aan mee kunt doen. Maar wist je dat Nederland sinds kort nóg een discipline telt? Hunter-Jumper Equitation! 

Wat zijn nou precies de verschillen tussen normaal springen op wedstrijd en Hunter-Jumper Equitation? Bit & Cap zet de belangrijkste punten voor je op een rijtje!

1. Doel

Hunter-Jumper Equitation, of simpel afgekort ‘HJE’, klinkt misschien een beetje als een ver-van-je-bed-show. Maar wist je dat de discipline eigenlijk heel toegankelijk is? In Amerika is het veruit de populairste discipline: bijna één derde van alle Amerikaanse wedstrijdruiters neemt deel aan Hunter-Jumper Equitation wedstrijden. 

De focus ligt op jouw stijl van rijden, balans, ritme en de wijze waarop je paard zich door het parcours manoeuvreert. In tegenstelling tot gewoon springen wordt het klassement niet opgemaakt aan de hand van tijd of het aantal strafpunten dat je rijdt, maar wordt de uitslag bepaald door een jury. 

Omdat het niet draait om hoe hoog je kunt springen of hoe hard je durft te gaan is het de discipline bij uitstek voor ruiters die op een correcte, rustige wijze een parcours willen afleggen.

In een gewoon springparcours draait alles om snelheid, wendbaarheid en het foutloos afleggen van je rondje. Enkel in de klasse B word je beoordeeld op wijze van rijden, houding en zit en de algemene indruk. De rijstijlparcoursen zijn bedoeld om je als ruiter bewust te maken van het dressuurmatig rijden tussen de hindernissen, alvorens je doorstroomt naar een hogere klasse.

2. Hindernissen en parcours

Bij het gewone springen telt: hoe kleurrijker, hoe beter. Een springparcours bestaat meestal uit 10 hindernissen al dan niet met een combinatie-sprong. Een Hunter-Jumper Equitation parcours bestaat uit slechts acht hindernissen, gebaseerd op natuurlijke obstakels. Daarnaast hebben de hindernissen geen nummertjes: je moet je parcours dus uit je hoofd kennen!


In een hunter-parcours zijn de hindernissen gebaseerd op natuurlijke obstakels. Foto: Amy Dragoo - Credit

3. Hoogte

De hindernissen in een springparcours in de klasse B staan op 1,00 meter hoogte. In de L staat het op 1,10 meter, in de M op 1,20 meter en in de klasse Z op 1,30 meter. Dat zijn aardige hoogtes, zeker wanneer je niet zo dapper bent aangelegd. Durf je niet zo hoog, maar wil je wel graag springen? Dan heb je de optie om BB te starten: de sprongen in deze parcoursjes staan vaak op 80 of 90 centimeter hoogte.

 Jammer genoeg tellen deze rubrieken niet mee voor je wedstrijdresultaten: vaak wordt er ook geen klassement opgemaakt. Hartstikke jammer natuurlijk, want je bent natuurlijk net zo veel tijd en moeite kwijt om mee te doen als iemand die wél in een officiële rubriek start.

Bij HJE speelt de hoogte van de hindernissen eigenlijk geen rol. Afhankelijk van de rubriek staan de hindernissen op 50 centimeter tot 1,10 meter hoogte. Er is zelfs een klasse waarbij je over lage kruisjes springt! 


Comfortabele, vlakke gangen zijn belangrijk voor een goed hunter-paard. Foto: Amy Dragoo - Credit


4. Rubrieken

Hoewel ook de reguliere springsport tal van verschillende rubrieken telt, zij ‘klassiek’ en ‘progressief’ het populairst. In een klassiek parcours telt het aantal stafpunten eerst, daarna pas de tijd. Combinaties die foutloos zijn strijden vervolgens tegen elkaar in de barrage. 

In een progressief parcours staat doorgaans 8 tot 10 hindernissen die steeds een beetje moeilijker worden. Niet alleen in de hoogte of breedte, maar bijvoorbeeld ook door de lijn waarop de hindernis staat. Voor iedere foutloos gesprongen hindernis krijg je een bonuspunt. Mochten er combinaties eindigen met een gelijk aantal punten, dan wordt er vaak een barrage gereden. 

Bij het normale springen wordt de hoogte en moeilijkheidsgraad van een rubriek bepaald door de klasse waarin je rijdt.

Bij HJE steekt dat iets anders in elkaar. Meestal bestaat een rubriek, of ‘division’, uit drie onderdelen: twee springrondes en een zadelrubriek. Per rubriek zijn de voorwaarden om mee te doen, de hoogte van de hindernissen en de wijze van beoordeling net even anders. Er bestaan zelfs rubrieken uitsluitend voor merries, hele jonge paarden, manegeruiters zonder eigen paard en voor 50+ ruiters! Op de website van HJE Holland kun je een uitgebreid overzicht vinden van alle verschillende rubrieken. 

Om bij het klassieke springen te promoveren naar een hogere klasse moet je winstpunten halen. Bij HJE haal je die niet: je mag zelf bepalen in welke rubriek je je inschrijft, zolang je maar aan de voorwaarden voldoet. 

Comfortabele, vlakke gangen zijn belangrijk voor een goed hunter-paard. Foto: Amy Dragoo

5. Tempo

Om goed voor de hindernissen uit te komen is een correct ritme en tempo bij het reguliere springen net zo belangrijk als bij HJE. Echter ligt het tempo bij een gewoon springparcours doorgaans hoger: de klok tikt mee!

Hunters moeten daarentegen met ontspannen, lange passen galopperen zonder al te veel bemoeienis van de ruiter. Hoe simpeler en vloeiender het er uit ziet, hoe beter je beoordeling!

6. Beoordeling

Ruiters en paarden worden op een HJE-wedstrijd meestal afzonderlijk van elkaar beoordeeld. In een ‘hunter’-ronde draait alles om de manier waarop het paard zich in het parcours laat zien, terwijl in een ‘equitation’-rubriek juist de ruiter beoordeeld wordt op zijn of haar technische vaardigheden. 

Bij het gewone springen wordt alleen de klasse B op stijl beoordeeld: daar worden zowel jij als je paard samen beoordeeld op wijze van rijden, houding en zit en algemene indruk.

7. Outfit

Wie dol is op het maken van mooie knotjes, een perfecte staartvlecht en gek is op poetsen kan zijn lol op een HJE-wedstrijd. Je paard moet tiptop verzorgt in de ring verschijnen. Het tuigage hoort zo simpel mogelijk: alleen een hoge neusriem is toegestaan in combinatie met een gewoon trensje of een pelham met dubbele teugel. Je paard mag enkel bij het springen een (staande) martingaal en beenbeschermers dragen. In de zadelrubriek moet je beide af laten. Onder je zadel ligt ook geen kleurrijk dekje, maar een zadelvormig sjabrak. Bling is uit den boze: hoe klassieker jouw eigen outfit is, hoe beter!

Bij het springen mag (bijna) alles: knotjes mag je achterwegen laten, bling is top en met dat felrode jasje ben je helemaal op je plek in de springring!

Zijn die hunter-knotjes niet om te dromen? Foto: Amy Dragoo

8. Type paard

Eigenlijk is ieder paard dat netjes aan de hulpen is en graag springt welkom in zowel de hunter- als de springring. Toch heb je misschien wel gemerkt dat een hunterpaard doorgaans wat kalmer van karakter is, terwijl het normale springen doorgaans meer een plek is voor ‘bloedpaardjes’. Een hunter springt voorzichtig, brengt zijn knietjes boven de sprong netjes omhoog, vouwt zijn voorbenen goed uit en heeft comfortabele, vlakke bewegingen zonder uitgesproken knie-actie. Bij het normale springen is dat allemaal wat minder van belang: ook een paard met een wat minder perfect exterieur of een íets te enthousiaste galop kan daar nog prima presteren.

Er worden nog niet heel veel HJE-wedstrijden in Nederland georganiseerd, dus je hebt nog even de tijd om op die perfecte staartvlecht te oefenen. Foto: Amy Dragoo

9. Kalender

Wie graag springt kan eigenlijk ieder weekend wel op concours: wat let, je zou bijna iedere dag weg kunnen! Er worden tal van wedstrijden georganiseerd en Nederland telt een groot aantal prachtige accommodaties. Om deel te nemen aan KNHS-springwedstrijden moet je een startkaart hebben. Inschrijven kan via de website van KNHS of direct bij de organisatie via sites zoals Concours.nl en Startlijsten.nl

In Nederland is HJE nog vrij nieuw. In 2016 werd ‘HJE Holland’ opgericht door de Amerikaanse Patricia Bade van Motman en Florence Wetzel. Ze organiseren clinic én wedstrijden door heel Nederland. Het tweede HJE Holland wedstrijdseizoen is in april 2019 van start gegaan. De eerste wedstrijd werd in Ermelo gereden, waar op 8 juni ook de tweede wedstrijd van dit jaar plaatsvindt. Er staan nog geen andere wedstrijden op de kalender, maar mocht je graag een keertje mee willen doen, houdt dan deze website zeker in de gaten!

Bron: Bitmagazine.nl

080227618_ABFweb
140602004_ABFweb
140602014_ABFweb
150601044_ABFweb