Polocrosse
Polocrosse

De vijf apartste disciplines van de paardensport wereldwijd

Nieuws

De paardensport kent wereldwijd talloze wedstrijddisciplines. Sommige wedstrijddisciplines overstijgen de landsgrenzen, terwijl anderen uitsluitend en heel specifiek enkel in één land beoefend worden. De vijf vreemdste, opmerkelijkste én tegelijkertijd misschien ook wel de meest onbekende disciplines uit de paardensport op rij.





  1. Buzkashi


    Deze discipline in de paardensport is eigenlijk een eeuwenoude Centraal-Aziatische volkssport die voort is gekomen uit de jacht op berggeiten. In de wedstrijd worstelen twee teams om het karkas van een geit, die ze vervolgens in een cirkel moeten werpen. Het spel kent verder weinig regels: men mag man-tot-man gevechten houden, het speelveld is niet afgebakend, het aantal deelnemers staat niet vast (soms wel duizend ruiters) en de duur van de wedstrijd is onbekend (soms duurt een toernooi meerdere dagen).

    In Afghanistan is Buzkashi de nationale sport; er zijn grote geldprijzen te winnen en de ruiters worden als held gezien als ze winnen. Ook in Kirgizië is het een nationale sport onder de naam Kok-buru of Ulak Tartisch. Die laatste naam komt ook voor in Kazachstan, Tadzjikistan en Oezbekistan, maar dan gaat het om ruiterspelen die gebaseerd zijn op Buzkashi. In Mongolië wordt eveneens een variant op Buzkashi gespeeld. Die heet daar kokpar. 

    Voor Westerse begrippen is Buzkashi gewelddadig en overstijgt het al onze grenzen ten opzichte van dierenwelzijn. Hier zou de sport verboden zijn. Maar wist je dat het Franse Horseball, dat in Europa steeds populairder wordt, is echter afgeleid van Buzkashi.


  2. Fantasia (Maghreb)


    De Westerse benaming voor een ruiterspel dat gehouden wordt door Noord-Afrikanen is Fantasia, de Noord-Afrikaanse naam is Maghreb. Dit is vernoemd naar de gehele streek waar ruitergroepen actief zijn in deze discipline. Op snelle Arabische paarden, Andalusiërs of Berberpaarden wordt hierbij een cavaleriecharge uitgevoerd door de ruitergroepen. De Noord-Afrikanen zijn daarbij gekleed in de traditionele kleding en de paarden zijn uitgedost met rijkelijk versierde tuigage. Het doel van Fantasia is om gezamenlijk een salvo af te vuren en in een kruitwolk met z’n allen plotseling tot stilstand te komen. De uitvoering van fantasia is ook weleens met kamelen of te voet. Het is geen wedstrijddiscipline, maar is een ceremonieel gebruik bij feesten (zoals: bruiloften, officiële ontvangsten of religieuze feesten). Tegenwoordig kan het ook voorkomen dat het puur als folkloristisch spektakel voor toeristen opgevoerd wordt. Onder meer in Marokko, Algerije en Tunesië is Fantasia (Maghreb) te zien.


[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/09/Fantasia.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/09/Fantasia-2.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/09/Fantasia-3.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/09/Fantasia-4.jpg|”]


  1. Gymkhana


    Dit is een discipline waarbij er een behendigheidsparcours wordt afgelegd. Het is de bedoeling om dit zo snel mogelijk te doen. Wisselingen, draaiingen, plotselinge wendingen en momenten waarbij moet worden op- en afgestapt zijn onderdelen waar de ruiters van Gymkhana tijdens het parcours mee te maken krijgen. Er zijn ook onderdelen mogelijk waarbij er dingen moeten worden gedragen, vastgehouden of doorgegeven. Mogelijke onderdelen zijn namelijk: een tonnenrace, een slalom, een vlaggetjesrace, een keyholerace, appel happen, aardappelrace, eierrace, lepelrace, zaklooprace en bekerwaterrace. Bij al deze onderdelen wordt verlangt dat een ruiter lenigheid, wendbaarheid en een goede samenwerking met het eigen paard toont.


 


[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/09/Polocrosse-7.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/09/Polocrosse-8.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/09/Polocrosse-10.jpg|”]


  1. Polocrosse


    Het is nét geen polo, maar het lijkt erop. Polocrosse is namelijk een combinatie van polo en lacrosse. Polocrosse wordt buiten gespeeld: op een grasveld en op een paard. Elke ruiter gebruikt een stick gemaakt van riet of bamboe, waaraan een hoofd met een los netje zit, waar de bal in gedragen wordt. De bal is gemaakt van sponsachtig rubber en heeft een doorsnede van 10 cm. Het doel is om de bal tussen twee doelpalen te gooien (scoren). Het spel moet met op hetzelfde paard uitgespeeld worden. Alleen bij blessures mag een ruiter wisselen van paard. Polocrosse bestaat sinds 1939 en is uitgevonden in Australië. Ook in Nederland bestaat de mogelijkheid om polocrosse te spelen. Lees hier meer over deze discipline.


 

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/09/Polocrosse-1.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/09/Polocrosse-2.jpg|”]


  1. Bereden wapenvaardigheid: Mouted Skill-at-Arms en tentpegging


    Bereden wapenvaardigheid als sport bestaat in Engeland sinds de negentiende eeuw. In Australië, India, Israël, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika kent . Dit is een overblijfsel van de Engelse overheersing in die landen. De sport kent twee onderdelen: Mounted Skill-at-Arms en tentpegging. Bij beide onderdelen verzamelt de ruiter punten door enige (vaste) doelen te raken en daarbij de juiste stijl in acht te nemen. In het onderdeel Mounted Skill-at-Arms moet de ruiter een parcours rijden en alle wapens gebruiken (sabel, lans en revolver), waarbij hij zijn of haar paard ook over enkele hindernissen zal moeten laten springen. Net weer even wat anders gaat tentpegging, want hierbij rijden één of meerdere ruiters parallel aan elkaar of achter elkaar over een rechte lijn. Al rijdend moeten ze met een sabel of een lans staande objecten vergelijkbaar met tentharingen (in het Engels tentpegs genaamd) in de grond raken.


 


In Nederland is er één vereniging die zich toelegt op deze discipline, kijk op: www.tentpegging.nl.

Bron: Bitmagazine.nl
Gymkhana
Horseball
Polocrosse (11)
Geit
Fantasia
Fantasia (2)
Fantasia (3)
Fantasia (4)
Gymkhana
Gymkhana
Polocrosse (1)
Polocrosse (2)