Hals detail vlechten knotjes
Hals detail vlechten knotjes

Nieuw paardensportinitiatief moet vernieuwing in de paardensport brengen

Nieuws

Voormalig algemeen directeur van de KNHS Rens Plandsoen en Renée de Graaf, voormalig hoofd opleidingen bij de KNHS, hebben de handen ineen geslagen. Gezamenlijk hebben ze de New Dutch Equestrian Club (Ndeclub) opgericht en op 1 november wordt het initiatief WeAllRide gelanceerd, die vernieuwing in de landelijke paardensport moet gaan brengen.


WeAllRide is een een app én platform die het voor iedereen mogelijk maakt om dressuurwedstrijden te rijden. Ook voor manegeruiters die geen eigen paard of pony bezitten. De wedstrijd kun je thuis in de eigen rijbaan rijden of in een manege. De deelnemer laat de proef filmen en stuurt de video via de WeAllRide App naar de jury, die de proef op afstand op een scherm beoordeelt. Die beoordeling, het protocol, ontvangt de deelnemer binnen 48 uur. Objectief en met positieve tips, zodat de ruiter zich kan blijven ontwikkelen.

Paardensport leuker en toegankelijker


WeAllride is een initiatief van de New Dutch Equestrian Club, afgekort Ndeclub. Oprichters Rens Plandsoen en Renée de Graaf vertellen: “Wij willen de paardensport leuker en toegankelijk maken voor iedereen. Dit doen we door ruiters de vrijheid te geven om hun niveau te toetsen op een plek en tijdstip die hun het beste uitkomt. Dit past veel meer bij deze tijd. De flexibiliteit die wij bieden geeft meer vrijheid en ontspanning, ook voor het paard! Een plek om te rijden, een paard of pony én iemand die de proef voorleest en filmt, is alles wat nodig is. Paarden hoeven niet vervoerd te worden waardoor stress kan worden voorkomen.”

Lidmaatschap


Iedereen die meedoet aan WeAllRide wordt automatisch lid Ndeclub. De club regelt alle zaken die op de achtergrond nodig zijn voor het organiseren van wedstrijden. De kosten voor het lidmaatschap zijn 15 euro per jaar. Dit is per ruiter, onafhankelijk van het aantal paarden. Het laten beoordelen van een ingezonden proef kost 15 euro. Hiervan wordt één euro gedoneerd aan het fonds ParaPaard dat zich inzet voor gehandicapte ruiters.

Meer gericht op harmonie


WeAllRide heeft allerlei competities. Voor alle leeftijden en voor elk niveau. Ruiters kunnen meedoen aan drie levels en binnen die levels zijn er meerdere klassen. Onderscheidend aan de proeven is dat ze uitdagend zijn en meer gericht op de harmonie tussen ruiter en paard. Bovendien wordt aan het paardenwelzijn gedacht door in de dressuurproeven oefeningen te verwerken die bijdragen aan het optimaal gymnastiseren van een paard. Elke maand zijn er wedstrijden waar je aan mee kan doen, er zijn punten te verdienen en er worden prijzen uitgereikt.

Juryleden


De juryleden waarmee WeAllRide samenwerkt, zijn geroutineerde officials uit de wedstrijdwereld en zijn speciaal opgeleid volgens de richtlijnen van WeAllRide. Een van de richtlijnen voor de jurering is dat er positief opbouwend commentaar wordt gegeven. Voordeel voor de jury is dat ze beter en preciezer kunnen beoordelen doordat ze de videobeelden kunnen stopzetten en terug kunnen kijken.

Inschrijven


Inschrijven kan eenvoudig op weallride.org. In de app vindt de ruiter alles wat nodig is om mee te doen: de competities, standen, filmpjes van gereden proeven, ontvangen protocollen, alle rijproeven en tips en tricks voor bij het filmen. Iedereen die meedoet krijgt een persoonlijke pagina met eigen log-in.

Meer informatie

Bron: Horses.nl