Tsjechie (3)
Tsjechie (3)

Ontdek Tsjechië te paard

Nieuws

Ruitervakanties zijn de perfecte vakanties om zowel rijplezier te hebben als om te genieten van het landschap. Een schitterende bestemming voor een vakantie te paard is Tsjechië. Je kunt er geweldige dag- en meerdaagse tochten maken door bossen, uitgestrekte velden, langs rivieren en pittoreske dorpjes. Tsjechië heeft bovendien interessante bezienswaardigheden waar paarden de hoofdrol spelen.Paardrijden in Tsjechië


Tsjechië is een paradijs voor paardenliefhebbers. In Bohemen, het westelijke deel van Tsjechië, is een perfect gemarkeerd netwerk van ruiterpaden, waardoor ruiters door verschillende gebieden kunnen rijden. Het is zelfs mogelijk om van Duitsland naar Oostenrijk te rijden via Tsjechië. De ontwikkelingen van het agrotoerisme hebben er in Tsjechië voor gezorgd dat ruitervakanties steeds populairder worden. Mensen uit de stad besluiten vaker om het platteland op te zoeken en er zijn een groeiend aantal boerderijen die de mogelijkheid bieden om er te overnachten en paard te rijden.

Paardenstoeterij op de UNESCO-Werelderfgoedlijst


De paardenfokkerij kent een lange traditie in Tsjechië, specifiek in de regio Oost-Bohemen. Een belangrijke plaats in deze regio die verbonden is met paarden is Kladruby nad Labem. Het is de thuisbasis van een van de oudste stoeterijen in de wereld. Al sinds de 16e eeuw worden hier de Kladruber paarden gefokt. Dit sterke en rustige paardenras werd gebruikt voor koninklijke ceremonies en is tegenwoordig ook populair bij de politie en het Deense koningshuis. De Kladruber heeft een ramsneus, een hoge en krachtige halspartij, een vrij lange rug, stevige benen, stevige voetgewrichten en grote harde hoeven. Dit barok gebouwde paard met zijn rustige karakter, blinkt niet alleen uit voor de koets, maar wordt ook steeds meer dressuurmatig ingezet. “Deze fantastische paarden hebben een eeuwenoud stamboom, wat ze zo bijzonder maakt. Vanwege het unieke karakter is de barokke stoeterij met het omringende landschap in 2019 opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst voor het fokken en trainen van ceremoniële paarden,” vertelt Petra Paleckova van Czech Tourism.

Bezoekers kunnen de stoeterij bezichtigen en de statige witte en zwarte paarden bewonderen. Interessant zijn de naamborden waar je de gegevens van de voorouders kunt aflezen. Bij de stoeterij is een museum en liefhebbers kunnen een tochtje per koets maken. Ook vinden er regelmatig shows plaats waar de paarden een parcours moeten afleggen. Het nabijgelegen chateau Slatiňany maakt tevens deel uit van de stoeterij. In het chateau is een hippische tentoonstelling en in de aangrenzende weilanden kun je de paarden bewonderen.

http://youtu.be/51a_TxE3QRg

Pardubice, de renaissance stad van paarden


De regio Oost-Bohemen in Tsjechië is een streek waar de geschiedenis nauw verbonden is met paarden. De grootste stad van deze streek is Pardubice en wordt ook wel ‘Stad van Paarden’ genoemd. Je komt er tal van verwijzingen naar paarden tegen, zoals het stadswapen en de hoefijzervormige peperkoeken. Elk jaar in oktober is Pardubice het toneel van het befaamde evenement Velká Pardubická. Deze steeplechase, een race waarbij paard en jockey 6,9 kilometer moet afleggen en onderweg 31 hindernissen moet nemen, is één van de zwaarste ter wereld. Tientallen ruiters uit Engeland, Frankrijk en Amerika nemen deel aan deze race. Het sportevenement wordt al sinds 1874 georganiseerd.

Een ruitervakantie in Noord-Bohemen


Er zijn in Tsjechië meerdere plekken waar je kunt rijden, verblijven en je eigen paard kan stallen. Eén van de organisaties die ruitervakanties aanbieden is Farma Třebušín-Zababeč. Een familiebedrijf gelegen in het glooiende heuvellandschap van het Boheems Middelgebergte 70 km ten noorden van Praag. De boerderij begeleidt ruitertochten van een dag tot een week. Een van de routes die ze volgen is de Elbe Horse Trail die naar het schitterende Nationale Park Boheems Zwitserland leidt. Tijdens een meerdaagse tocht wordt er op diverse locaties geslapen, soms zelfs in de natuur.

Zuid-Bohemen: Het Tsjechische cowboyleven


Zuid-Bohemen is zowel een geweldige regio voor een vakantie als voor paardrijden. Green Valley Ranch ligt midden in een wilde, romantische en bijna ongerepte natuur, die met zijn eindeloze afstanden doet denken aan Canada. Bezoekers kunnen hier het cowboy-leven ervaren. Overdag avontuur in het zadel, ‘s avonds een gezellige sfeer bij het zinderende kampvuur. De ranch biedt ritten door eindeloze weilanden, bossen en rivieren. Daarnaast is er ook het gezellige pension U Sebastiana nabij het Nationale Park Boheemse Woud, dat is omgeven door een prachtig heuvellandschap met meren en rivieren.

Paardrijden rondom Praag


Een stedentrip Praag combineren met een ruitervakantie is tevens mogelijk. Farma Heroutice ligt op een uurtje rijden van de Tsjechische hoofdstad en biedt meerdaagse paardentochten door de bosrijke omgeving van de rivier de Moldau. Ten westen van Praag bevindt zich Farma Moulisových; een heerlijke plek voor de hele familie. Je kunt verblijven in één van de karakteristieke appartementen en genieten van het plattelandsleven. Er worden paardrijlessen en tochten aangeboden en de boerderij heeft ruimte om je eigen paard te stallen. Het is een geweldig decor voor een ontspannen ruitertocht. Daarnaast zullen liefhebbers van IJslandse paarden zich bij Vikinghorse Milevo op hun plek voelen.

Kortom, voor wie Tsjechië vanaf de rug van een paard wil ontdekken, bestaan er tal van mogelijkheden!


Meer informatie over paardrijden in Tsjechië[gallery ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2021/04/Tsjechie-5.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2021/04/Tsjechie-7.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2021/04/Tsjechie-10.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2021/04/Tsjechie-11.jpg|”]
Tsjechie (4)
Tsjechie (5)
Tsjechie (6)
Tsjechie (7)
Tsjechie (8)
Tsjechie (9)
Tsjechie (10)
Tsjechie (11)
Tsjechie (12)