cropped-190825241_ABFa4.jpg
cropped-190825241_ABFa4.jpg

Paardensport onder vuur?

Nieuws

Het zal niemand ontgaan zijn dat de paardensport de afgelopen weken een veel besproken onderwerp is. Tijdens het EK in Rotterdam zagen we dierenactivisten in de ring en topamazones spreken hun zorgen uit over de toekomst van de paardensport. Is het allemaal zo ernstig gesteld of valt het mee?


Volgens topamazones Anky van Grunsven en Isabell Werth is het niet ondenkbaar dat de paardensport ophoudt te bestaan. Beide amazones vertelden aan NRC Handelsblad dat zij de laatste jaren steeds kritischer worden gevolgd, onder anderen door dierenactivisten.


Kritiek op sociale media


Volgens Werth wordt er fel bekritiseerd op social media: „Mensen zien een foto en gaan los – veelal anoniem.” Ook Anky van Grunsven kan dit beamen. Van haar gaat een oude foto rond waarop zij, in het zadel van Salinero, aan de teugels trekt tijdens een prijsuitreiking. Volgens Anky een ongelukkig moment, waardoor ze online de stempel dierenbeul krijgt.


Commotie tijdens het EK


Ook springruiter Marc Houtzager kreeg het flink te verduren tijdens zijn ronde op het EK. Twee dierenactivisten renden de ring in tijdens zijn proef, bewapend met borden en met leuzen als ‘EK abuse’ op het lichaam. Houtzager wist zijn proef feilloos af te maken en de twee ordeverstoorders werden snel overmeesterd. Desalniettemin laat dit zien hoe actueel het voortbestaan van de paardensport is.


Wat vindt Nederland?


Naast al deze negatieve commotie, zijn er ook positieve geluiden. Een onderzoek onder 2.500 Nederlanders bracht in kaart hoe de Nederlandse bevolking denkt over het houden van paarden en de paardensport. Uit dit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders voorstanders zijn van het houden van paarden. Ook de paardensport krijgt in dit onderzoek weinig tegenstand.  


Naast de overwegend positieve uitkomsten, zijn er uiteraard ook thema’s die ruimte bieden voor verbetering. Denk hierbij aan de wijze waarop men paarden houdt en de verantwoordelijkheden van paardeneigenaren. De volledige uitkomsten van het onderzoek worden gepresenteerd op 13 september, tijdens de Hippische Ondernemersdag op Horse Event.


Blijf op de hoogte


Meer lezen over dit onderwerp? In de nieuwste Bit, die 10 september in de winkel ligt, vind je een groot dossier: ‘Topsport met paarden, kan dat nog wel?’


Bronnen: Horses.nl - Rtlnieuws.nl - Nrc.nl

190825241_ABFa4