wei
wei

Zeg het met paarden: Verlegen in een kudde vreemden

Nieuws

Misschien herken je dit: een vriendin van stal moppert over haar chagrijnige broer en jij stelt voor om hem als een bokkig paard te benaderen. En die tip vindt ze nog zinvol ook! ‘Zeg het met paarden’ werkt net zo.

In deze tweewekelijkse vragenrubriek worden paarden en paardengedrag gebruikt om antwoord te geven op persoonlijke vragen van ruiters. Want paarden begrijpen we tenminste.

Verlegen in een kudde vreemden

Laatst zag ik een aankondiging voor een workshop over paardengedrag. Theorie, dus geen paarden, alleen mensen. Maar ik word vreselijk nerveus van vreemde mensen. Ik ben te verlegen en heb me dus niet ingeschreven. Nu baal ik ervan. Over een paar maanden wordt de workshop herhaald en ik wil er heen! Hoe pak ik dit aan? 

Pien

Antwoord: Nou Pien, je moet in elk geval niet in een hoek gaan staan. Dat is heel belangrijk als je ineens in een vreemde kudde wordt gezet. In een hoek kunnen de anderen je namelijk klemzetten. Dat wil je niet. Je moet tenslotte kunnen wegrennen.
Dat is een grapje, Pien! Sorry. Ik plaag je maar. Dit geldt alleen voor paarden. En over paarden gesproken, die moet je ook niet ineens in een vreemde kudde zetten. Een nieuw paard kun je het beste eerst een tijdje in een wei naast de bestaande groep plaatsen. Het liefst met een kleine ruimte tussen de weides zodat de paarden niet met elkaar kunnen vechten. Zie je dat al voor je? Dan zit jij straks dus niet in het cursuslokaal, maar in de ruimte ernaast. Je kan de andere cursisten wel zien en ruiken, maar jullie kunnen elkaar niet slaan. Dat zou heel, heel raar zijn. Dit is dus mijn tweede zinloze tip.
Nu iets waar je wel wat aan hebt: voor een paard is het fijn als hij samen met een vriendje in een kudde wordt geplaatst. Misschien kun jij samen met een vriendin of stalgenoot naar de workshop gaan? Bedenk ook dat je niet in een bestaande kudde komt. De andere deelnemers kennen elkaar evenmin en dat maakt het gemakkelijker. Maar let op die hoeken!
-Afke
Afke Teunenschrijft al twintig jaar over paarden. Ze is tekstschrijver, géén therapeut. Het opvolgen van haar advies is dan ook op eigen risico 😉

Heb jij een vraag, durf je dat aan? Mail naar Redactie@bitmagazine.nl