Man op stal
Man op stal

Zeg het met paarden: Eikel

Nieuws

Beste redactie van Bit. Een vrouw op stal heeft een nieuwe vriend en hij rijdt niet, maar komt wel regelmatig kijken en ik vind hem een eikel. Hebben jullie hier ook een antwoord op? Christel

Antwoord: Hey Christel. Eén eikel op een hele stal vol soortgenoten? Je boft! Want ik neem aan dat jij je vrij kan bewegen door de stal en dat de poort naar buiten altijd open staat? Veel paarden zullen jaloers op je zijn (als ze jaloezie kunnen voelen). Veel paarden staan namelijk hun hele leven met een eikel in een weitje en kunnen geen kant op. Maar die paarden doen het ermee. Ze bekijken het van een praktische kant; zelfs een eikel kan vliegen bij je wegjagen en dat is fijn. Paarden die in een grotere groep staan, zoals jij, blijven gewoon bij eikels uit de buurt. Dat kan prima als de wei groot genoeg. Misschien helpt dat?

Je zou hem ook kunnen vergelijken met een manegepaard of pony. Heb je ooit op een manege gereden? Dan weet je dat je soms voor een les wordt ingedeeld op een paard waar je minder enthousiast over bent. Toch kun je van je uur genieten als je op zoek gaat naar dingen die je wél waardeert, zoals zijn rustige galop, zijn inzet of zijn zachte oren.

Nog meer goed nieuws: je hoeft een ander niet leuk te vinden om er toch fatsoenlijk mee om te gaan. Je kan hem een eikel vinden en hem toch een goedendag wensen. Je hoeft je gevoelens niet per se te uiten. Ik was ook verbaasd toen ik dat hoorde, maar laten we het gewoon eens proberen. Houd die oortjes naar voren, want dat voelt sowieso beter.

- Afke

Afke Teunen schrijft al twintig jaar over paarden. Ze is tekstschrijver, géén therapeut. Het opvolgen van haar advies is dan ook op eigen risico 😉

Over Zeg het met paarden

Misschien herken je dit: een vriendin van stal moppert over haar chagrijnige broer en jij stelt voor om hem als een bokkig paard te benaderen. En die tip vindt ze nog zinvol ook! ‘Zeg het met paarden’ werkt net zo. In deze tweewekelijkse vragenrubriek worden paarden en paardengedrag gebruikt om antwoord te geven op persoonlijke vragen van ruiters. Want paarden begrijpen we tenminste.

Heb jij een vraag, durf je dat aan? Mail naar Redactie@bitmagazine.nl