plassen plas pismerrie foto Arnd
plassen plas pismerrie foto Arnd

Zeg het met paarden: Als een hengstige merrie naar de kroeg

Nieuws

Hey Afke. Mijn vriendin G is ontzettend leuk en superaardig en grappig. Maar…. als we samen uitgaan, gedraagt ze zich als een hengstige merrie. Het is echt gênant. Hoe kan ik dit corrigeren? H.

Antwoord: Hey H. Je bedoelt dat G wijdbeens en plassend een bar binnenloopt zodat elke hengst (en ruin) meteen weet wat haar intenties zijn? Ik mag G wel. Je kan veel zeggen over dit soort gedrag, maar het is wel lekker duidelijk. Als ik knipoog krijg ik de vraag of ik nieuwe lenzen heb. G knipoogt en er vormt zich waarschijnlijk een rijtje met beschikbare of in elk geval bereidwillige mannen. Ik oordeel daar niet over. Ik voel eerder een vaag gevoel van jaloezie.
Of bedoel je iets anders? Is ze misschien zo’n pieper die na één verkeerde opmerking met haar oren in de nek en open mond op die ander afstormt? Tja. Is dat gênant merriegedrag of een voorbeeld van assertiviteit? Ik denk niet dat vrouwen zich hoeven te gedragen als gedweeë ruinen. Ik denk wel dat er een middenweg bestaat. Je kan vast je grenzen aangeven zonder bokken en bijten. Ik heb alleen geen idee hoe, dus hoor dat graag van jou.
Nu dan dat corrigeren. Positieve bevestiging werkt vaak erg goed. Beloon haar als ze al haar kleren aanhoudt en rustig aan de tafel blijft zitten in plaats van erop te klimmen of eronder te kruipen. Beloon met een frisje. Blijf weg van alles alcoholisch, inclusief eventuele appels die al een tijd op de grond liggen. Veel paarden weten niet wat die appels met ze kunnen doen.
Nog één ding H, wil je vragen of G vrienden met me wil worden?
- Afke
Afke Teunen schrijft al twintig jaar over paarden. Ze is tekstschrijver, géén therapeut. Het opvolgen van haar advies is dan ook op eigen risico 😉

Over Zeg het met paarden

Misschien herken je dit: een vriendin van stal moppert over haar chagrijnige broer en jij stelt voor om hem als een bokkig paard te benaderen. En die tip vindt ze nog zinvol ook! ‘Zeg het met paarden’ werkt net zo. In deze tweewekelijkse vragenrubriek worden paarden en paardengedrag gebruikt om antwoord te geven op persoonlijke vragen van ruiters. Want paarden begrijpen we tenminste.

Heb jij een vraag, durf je dat aan? Mail naar Redactie@bitmagazine.nl.