collage
collage

Creatieve knutselaars op stal

Nieuws

Een tijdje terug gingen we op zoek naar creatieve knutselaars op stal, inmiddels hebben we ze gevonden! De ene knutseltip is vrij simpel en kun je makkelijk zelf namaken, de andere is misschien wat lastiger, maar wel ontzettend creatief. Doe vooral je inspiratie op :)



Hindernisnummers


Sharon Fokkens springt graag, maar vergeet nog wel eens de volgorde van het parcours dat ze moet rijden. Haar moeder Linda bedacht hier een hele handige oplossing voor. “Dan waren de meiden weer eens aan het oefenen en wisten ze niet meer welke hindernis ze moesten nemen, dat was natuurlijk niet handig. Ik bedacht me dat ik thuis nog een grote plastic plaat had liggen. Deze heb ik toen in kleine stukken gesneden. Bij de bouwmarkt heb ik toen cijferstickers gekocht en deze er op geplakt. Een gaatje erdoor met de gaatjestang en hier een tiewrap doorheen en je hebt een nummerbordje om aan de hindernis te hangen”, vertelt Linda. “Wij ruimen de bordjes na het springen wel gelijk weer op, zo kunnen ze lang mee. Buiten in de regen liggen doet ze waarschijnlijk geen goed.”

Zoutbar


Zoë van Mourik vond het maar lastig om alle elf paarden op haar pensionstal te voorzien van extra mineralen in de vorm van een zoutblok. Het was snel op, de paarden rolden het de wei uit of het regende weg na een flinke stortbui. Samen met haar vader bedacht ze de ‘zoutbar’. “Het idee is dat je meerdere zoutblokken naast elkaar kunt plaatsen, je schuift ze over de houten spijlen heen”, legt Zoë uit. “Deze spijlen kunnen draaien, als paarden aan de blokken gaan likken, draaien ze zachtjes rond waardoor ze de hele steen benutten. De plank aan de bovenkant zorgt ervoor dat de stenen beschut zijn tegen de regen. Deze plank kun je aan één kant losschroeven en wegdraaien zodat je er nieuwe blokken op kunt zetten. Het geheel staat op wielen zodat je het makkelijk kunt verplaatsen”.

Hooicontainer


Bianca Rea vond het maar zonde dat er zoveel hooi in de wei verloren ging. Het bleef liggen en verregende of de paarden mestten erop en aten het vervolgens niet meer. Toen kwam ze met het idee van de hooicontainer. “Ik herinnerde me de hooikar die ik ooit ergens gezien had, dat wilde ik ook! Van een grote huisvuilbak heb ik toen een hooikar gemaakt. Het materiaal wat ik erin verwerkt heb, zijn twee houten kepers beide van 10 bij 10 cm en 25 ronde stangen om het hooi in te leggen, zodat ze tussen de stangen door kunnen eten. Het hooi dat eruit valt komt op de bodem van de huisvuilbak terecht, waar ze makkelijk bij kunnen. Zo blijft het hooi droog en verknoeien we het niet! Plus de pony’s vinden het leuk om tussen de stangen door naar het hooi te grijpen. Ze staan er de hele dag te eten!”

Cavaletti van bierkratjes


“Ik had dit al eens voorbij zien komen op social media en het idee was in mijn hoofd blijven hangen”, vertelt Bianca Ceulemans. “Op een dag ben ik naar de supermarkt gegaan. Voor het statiegeldbedrag kocht ik twee lege bierkratjes. Thuis heb ik bij allebei aan één kant het handvat eruit gezaagd. Dat kan met een ijzerzaagje perfect! Hier kun je dan de balk in leggen. Ik leg de balk altijd wel op het randje, zodat deze makkelijk omvalt als het paard de balk aantikt en er niet over struikelt. Ook moet je als je het handvat eruit hebt gezaagd uitkijken voor scherpe randjes”.


 Voerkist


Natasja Wierenga bedacht een slimme oplossing om al het voer en de supplementen van haar paard kwijt te kunnen. Haar vader en vriend maakten een kist voor haar waar ze alles in kwijt kan. “We hebben dit gemaakt betonplex (één plaat) en een extra stukje multiplex. Hij is 45x75x75 en er zitten drie gelijke vakken in. Het meest rechter vak heeft een plankje in het midden, aan de onderkant van het plankje zit een deurtje. Hier heb ik een slot op laten zetten zodat ik mijn duurdere supplementen daarin kwijt kan. Ook heb ik achter het deurtje flessen zonnebloemolie, appelazijn en een bak snoepjes staan. Onder de klep die bovenop zit bevinden zich twee grote vakken, ik gebruik deze voor grote zakken voer, zoals biks en muesli. Er passen precies twee zakken voer in één vak. Op het plankje zet ik klaargemaakte bakjes zodat de stalhouder die ’s avonds aan mijn paard kan geven. De kist staat op wieltjes en kun je dus gemakkelijk verrijden. En er zit een luchtveer in zodat de klep makkelijk open en dicht gaat. De klep heb ik ook zo laten maken dat ik deze op slot kan doen, maar deze heb ik eigenlijk nooit op slot.”


Wipwap


Toke Hamberg doet graag grondwerk en vrijheidsdressuur met haar paard Diesel. “Ik hoop hierdoor een mooie band met hem te krijgen. Diesel vindt het leuk om te doen, ik nog meer. Tijdens een workshop kwam ik in aanraking met een wipwap. Ik wilde er toen zelf één aanschaffen, maar na wat zoeken op internet kwam ik tot de ontdekking dat zo’n ding behoorlijk prijzig is. Mijn man zei: “Oh, dat kan ik zelf ook”. Hij ging naar de bouwmarkt, haalde degelijk en sterk hout, schroeven, rubber, houtlijm en rubberlijm en ging aan de slag. Het rubber is nodig zodat het paard niet uitglijdt en stevig hout is ook belangrijk om het paard te kunnen dragen. Inmiddels hebben we veel plezier van de wip, en is mijn man alweer aan iets nieuws aan het klussen.”

 

Bron: bitmagazine.nl 
21314378_1354450444653497_8376108854209878775_n
21534558_1356508441114364_1694454285_o
21622202_1468149343271502_1343666323_n
21754450_1468149353271501_672110915_n
21763554_1468149313271505_105469719_n
wip
zoutbar
hooicontainer
20170925_123734