Olaf Kahmann
Olaf Kahmann

Bit Kennisstal: Hoefsmid Olaf Kahmann

Nieuws

De paarden spelen de hoofdrol op Jumping Amsterdam. Er staat een heel team paraat om deze sterren van de beste zorg te voorzien. Hoefsmid Olaf Kahmann legt op vrijdag 24 januari (18.00 - 18.30 uur) in de Bit Kennisstal uit wat zijn werkzaamheden tijdens Jumping Amsterdam zijn. Ook vertelt hij alles over zijn vak.


Olaf Kahmann zit al bijna veertig jaar in het vak en werkt al zo’n 35 jaar bij Jumping Amsterdam. Tijdens het evenement staat hij paraat als hoefsmid. Tijdens het event gaan er zo een tien / vijftien hoefijzers vanaf en deze zet Olaf er razendsnel weer onder. “Een goede conditie van de paardenhoeven is essentieel voor de sportprestaties. Hier wordt veel zorg een aandacht aan besteed door het vaste team dat bij het paard hoort. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat vlak voor een wedstrijd bijvoorbeeld een ijzer los gaat zitten. Dan zorg ik ervoor dat het hoefbeslag weer in orde komt en het paard nergens meer last van heeft en toch mee kan doen.”


Zijn werk geeft ook veel voldoening, zo vertelt Olaf over een loslatend ijzer van een paar edities geleden: “Alison Firstone reed toen met haar paard een foutloos parcours, alleen trapte hij bij een van de laatste hindernissen een van zijn ijzers eraf. Al lopend haalde ik de nagels uit het ijzer en moest vervolgens snel te werk gaan, want de barrage moest nog gereden worden. Uiteindelijk won zij toen ook de rubriek, de volgende dag werd ik hartelijk bedankt door haar vader!”Bit Kennisstal


Als bezoeker van Jumping Amsterdam kun je de komende editie niet alleen kijken naar topsport, maar ook de sfeer en de wereld achter het plaatje in de piste optimaal beleven. Behalve rondstruinen tussen de stands en de ruiters aan het werk zien in de losrijpiste, kun je interessante lezingen, presentaties en interviews bijwonen in de Bit Kennisstal powered by Aeres Hogeschool Dronten.


Ga in gesprek met de hoefsmid van het concours, de veterinair ter plaatse, de voedingsspecialist of de groom van een toppaard. Hoe doen zij het? Natuurlijk is er volop ruimte voor vragen over de verzorging van jouw paard.

Bron: Jumping Amsterdam & Bit