Wel of geen deken
Wel of geen deken

Wel of geen deken?

Nieuws

Dat was de vraag die we eerder stelden nu de temperatuur weer daalt. Bit-lezers reageerden massaal, een greep uit de reacties lees je hieronder. Wist je trouwens dat je in Bit, deze verschijnt 27 oktober, meer leest over dit onderwerp?



Debbie Roukens:


“Ik heb een kruising tussen een Pinto en een KWPN’er van 18 jaar, genaamd Sam. Drie jaar geleden heb ik hem uit een luxe stal in Arnhem gehaald en hem hier bij mij op de wei gezet in Maastricht, met daarbij het idee om hem echt paard te kunnen laten zijn. Hij kwam toen begin juni en ik heb echt de zenuwen gehad over hoe het zou gaan op de weide. Vooral met zijn voeding, zijn hoeven en zijn vacht. Ik had veel gelezen over horsemanship en vertrouwen in je paard hebben en dus ook in wat hij aankan qua weersomstandigheden. En wat bleek: zijn vacht heeft het super gedaan! Ik heb echt gewoon alles laten gebeuren en hij heeft het nooit koud gehad. Ik ben vaak stiekem gaan kijken in hartje winter in het donker op de wei en mijnheer was gewoon warm op de huid en de haartjes stonden recht omhoog! De vacht kan het aan als je paard gezond is. Prachtige dieren zijn het toch.”

Verena Iven:


“In de herfst beginnen we met het gebruik van dekens wanneer het ‘s nachts rond de tien graden is. Dan krijgt ons paard een 200 grams deken op zonder nek. Dit doen we omdat ze verschrikkelijk zweet tijdens het rijden. Ze staat op een wei met stal, maar staat nooit vast in de stal en maakt dus snel winterharen aan. Die winterharen willen we graag voorkomen aangezien ze dan nog harder zweet en het dan na het rijden te lang duurt voordat ze opdroogt. Naar mate de winter nadert komen er toch wat winterharen bij en zodra het zweten tijdens het rijden te erg wordt, scheren we haar. Vanaf dit moment staat ze constant met deken, inclusief nek, aan. Overdag is dit meestal een 200 grams a 300 grams zolang de temperaturen boven het vriespunt blijven. Wanneer het ‘s nachts kouder wordt of wanneer het vriest kan dit tot een 500 grams deken gaan.  Hierbij werken we meestal met een waterdicht winterdeken met afneembare hals. In de herfst is dit deken op zich genoeg. Maar wanneer het kouder wordt en ze geschoren is, breiden we dit uit met hals en onderdekens.”

Monique Renooij:


“Mijn paarden staan 24/7 buiten. Ze hebben een schuilstal en kunnen dus altijd droog staan. Mijn Shetlanders hebben geen deken op, maar mijn paard wel. Hij heeft deze niet omdat hij het koud heeft, maar meer voor zijn artrose. Hij krijgt hiervoor een 0 grams regendeken. Zolang een vacht goed ontwikkeld en je paard geheel gezond is, vind ik een deken niet nodig. Ik kijk elk jaar hoe mijn paarden zijn: zitten ze goed in hun vel, hoe ontwikkelt de vacht, kunnen ze het weer aan en houd hun vacht veel regen tegen? Op zulke momenten kijk ik of ze toch wel een deken nodig hebben of niet.”

Amber Schoone:


“Mijn paard staat altijd buiten en maakt zelf een super wintervacht aan. Ik zal hem nooit scheren, aangezien ik liever een kwartier langer stap met hem dan dat ik kies voor mijn eigen gemak. Dus om die reden zou hij in ieder geval geen deken op hoeven. Ik heb maar een handje vol dekens en heb de rest allemaal weg gedaan, omdat ze eigenlijk nooit gebruikt werden. Ik heb onder andere een 50 grams regendeken, een 0 grams regendeken en een fleecedeken. Over het algemeen staat mijn paard altijd zonder deken. Pas als ik aan hem zie dat hij het koud heeft, doordat de buikspier is opgetrokken of wanneer hij een beetje nukkig en rillerig is, doe ik een dekentje op. Soms heb ik wel dagen dat ikzelf denk dat hij het koud heeft en dan een deken om wil doen, maar hij maakt mij dan al gauw duidelijk dat hij daar geen behoefte aan heeft. Dan legt hij zijn oren plat naar achteren en hapt hij richting zijn borst als ik de gespjes daar dicht wil doen. Ik doe niet aan antropomorfisme: baasje heeft het koud, dus paardje zal het ook wel koud hebben, dus dan laat ik de deken ook gewoon af. Hij heeft 24/7 beschikking tot onder andere ruwvoer. Zo kan hij zichzelf warm houden en heeft hij de mogelijkheid om te schuilen.”

Calinda Michielse-Middelkoop:


“Mijn paarden krijgen nooit een deken op. Ze krijgen onbeperkt hooi en hebben een grote inloopstal, afdak en bomen om onder te schuilen. Dit doen ze overigens weinig. Mijn paarden worden niet geschoren en als ze vies zijn, poets ik ze gewoon. Wanneer ze zweten, laat ik ze even binnenstaan tot de warmte eraf is en dan gaan ze weer lekker naar buiten. Ze staan dus 24/7 buiten heel het jaar.”

In Bit 250 (27 oktober) lees je over onwaarheden op winterdekengebied en over hoe een uitrijdeken uitkomst kan bieden.