Gerrit & paard
Gerrit & paard

Van adoptiepaard naar nieuwe eigenaar

Nieuws

Adoptiepaarden. Helaas zien we het aantal elk jaar weer stijgen, zeker rond de winterperiode. Voorzitter van Stichting Paardenopvang Achterhoek, Gerrit Simmelink, legt ons uit hoe dit komt en hoe hij paarden weer zichzelf laat worden en een liefdevol huisje voor ze vindt.


Dat het aantal adoptiepaarden stijgt in het najaar komt doordat de onderhoudskosten in de zomer lager liggen. In de winter staan de meeste paarden op stal, hebben ze meer hooi en krachtvoer nodig en het pension is duurder dan in de zomer. “Wat wel weer typerend is, is dat de vraag naar adoptiepaarden in het voorjaar en het najaar groter is dan normaal. Dit zorgt dus voor een balans die het wat gunstiger maakt”, vertelt Gerrit Simmelink. Per jaar bemiddelt Gerrit tussen de twintig à dertig paarden. Soms is het meer of minder, omdat het afhangt aan wanneer een paard klaar is om weer een nieuwe eigenaar te krijgen. Wanneer een paard weg is, is zijn plaats snel weer gevuld met een nieuwe legt Gerrit uit. “Ik heb heel veel aanvraag voor paarden en moet eigenlijk meestal ‘nee’ zeggen, wat ik erg moeilijk vind. Ik heb helaas niet de ruimte en het geld ervoor.”

Begin revalidatie


Het psyche van het paard is Gerrit zijn ding. Hij wil doorgedraaide paarden weer rust laten vinden, in balans laten komen en weer zichzelf laten worden. “Op deze plek heerst een sirene rust. De paarden staan in de wei, hebben een ritme en op stal heerst een rustige sfeer. Dus als er dan een nieuw overprikkeld paard binnenkomt, voelt hij deze sfeer meteen. Het ritme en de rust nemen de paarden redelijk snel over wat dan eigenlijk al het begin van de revalidatie is”, legt Gerrit uit. Wanneer een paard deze rust en balans heeft gevonden, gaat Gerrit ermee aan de slag. Hij pakt dit heel langzaam op en kijkt naar wat het paard leuk vind om te doen. “Ik probeer op mijn eigen manier weer een ingang bij dat paard te krijgen. Hier heeft het paard een nieuw leven en leert dan ook nieuwe dingen. Daarnaast wil ik ervoor zorgen dat het paard open kan en durft te zijn om weer wat te willen gaan doen.”

Training


In de trainingen probeert Gerrit zich natuurlijk te gedragen en probeert een leider voor de paarden te zijn. “Een paard heeft een natuurlijk leider nodig. Wanneer je dit kunt zijn, gaat het voornamelijk om het bieden van veiligheid, rustigheid en geborgenheid aan een paard.” Dat een paard een leider nodig heeft, heeft met het natuurlijke gedrag van het paard te maken. Het zijn namelijk kuddedieren die willen volgen. Gerrit probeert daarom het paard te triggeren om hem te volgen en hem te laten merken dat het paard veilig bij hem is en hij geen vijand voor hen vormt. Hier wordt het paard rustig van. Dit leiderschap kan Gerrit over laten komen doordat hij gefascineerd is door paardengedrag en veel paarden bestudeert in hun gedrag, waar hij veel van leert en oppikt. Daarnaast speelt Gerrit heel erg in op het karakter en de emotie van het dier. Zo geeft hij het paard overdreven complimenten, zoals met je stem heel euforisch zijn of hem knuffelen, wanneer hij heeft ontdekt wat ze leuk vinden om te doen. Hierdoor krijgt het paard een boost en vanuit deze boost probeert Gerrit steeds meer van het paard te vragen. Zo zorgt hij ervoor dat hij een meewerkend en meelevend paard krijgt. Wanneer het paard het leuk gaat vinden en enthousiast wordt, merkt Gerrit dat hij zijn balans heeft gevonden en klaar is voor een nieuwe eigenaar.



Gerrit houdt geen vaste periode aan hoelang het paard nodig heeft om weer helemaal zichzelf te worden. Het paard geeft dit zelf aan. Soms duurt het een half jaar, soms wel twee jaar. Dit ligt eraan in hoeverre het paard beschadigd is en in hoeverre het paard er klaar voor is.







Mee met een nieuwe eigenaar


Voordat een paard met iemand mee gaat, wordt er een adoptiecontract afgesloten waar eigenaar aan moet voldoen en er moet een echte klik zijn met het paard. Daarnaast probeert Gerrit de eigenaar uit te leggen hoe hij de paarden rijdt en geeft hij ze les. Daarbij geeft hij ze tips zodat ze duidelijk kunnen voelen hoe een paard voelt, hoe een paard ontspannen hoort te voelen en hoe je zelf ontspannen rijdt.

Geen baasje


Helaas zijn niet alle paarden geschikt om weer een nieuwe eigenaar te krijgen. “Als je een heel heftig doorgedraaid paard hebt, kan ik die wel een beetje rustig krijgen. Maar er hoeft maar iets te gebeuren of hij explodeert. Als je dit gedrag er niet uit kan krijgen, kun je hem niet bemiddelen want dat zou levensgevaarlijk zijn.” De paarden die niet geschikt zijn om weer onder de mens te komen, blijven bij Gerrit en worden hier oud. “Ik probeer ze wel te bemiddelen als weidemaatje, dus dat ze eigenlijk als ‘grasmaaier’ kunnen dienen, maar dat ze wel een borstelbeurt, liefde en aandacht krijgen.” Dit is echter heel erg moeilijk, want de meeste mensen willen een paard hebben om er wat mee te kunnen doen.

Tip van Gerrit


‘Als je ergens tegenaan loopt, durf open te zijn en durf het aan te geven. Er zijn meer mensen die moeite met hun paarden hebben. Probeer hier dan de juiste begeleiding bij te zoeken om te voorkomen dat het paard hier terecht komt’

Bron: Bitmagazine.nl
Hope voor en na Dierenopvang
Paardenopvang