130117977_ABFweb
130117977_ABFweb

Lessen van het paard

Gedrag

“Als paardeneigenaar wil je je paard graag oefeningen en nieuwe gedragingen leren. Gewoon omdat je dat leukt vindt of omdat je naar een bepaald doel toewerkt. Paarden kunnen ons echter ook een heleboel leren. Ze zijn in sommige dingen zelfs veel beter dan wij. Weet jij wat jouw paard je te vertellen heeft?” Paula van de Geest, gedragstrainer en paardencoach legt uit.

Lichaamstaal

“Paarden zijn meesters in lichaamstaal. In de natuur leven ze in kuddes en zijn erg op elkaar gericht. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook vanuit veiligheidsoogpunt. Met elkaar houden ze een oogje in het zeil voor eventuele roofdieren. Als één van de paarden iets verdachts ziet, zich groot maakt en spanning heeft in zijn lichaam, dan zullen de andere paarden dat al snel overnemen. Iedereen is direct in opperste staat van paraatheid, want: misschien is het inderdaad een roofdier en dan moeten ze vluchten.”

“In de dagelijks omgang zien paarden ons ook als deel van de kudde. Ze pikken onze lichaamstaal en energie haarfijn op. Je kent het vast wel: je wilt ‘even snel’ je paard doen, maar je paard werkt vervolgens voor geen meter mee, terwijl hij normaal hartstikke makkelijk is. Grote kans dat hij jouw stress en onrust opmerkt en dat van je overneemt. Geen wonder want jouw lichaamstaal zegt eigenlijk tegen je paard: gevaar!”

Gedachten

“Als paarden in de kudde staan te grazen en opgeschrikt worden door een raar geluid dan zullen ze reageren zoals hierboven geschreven. Zodra de kudde heeft besloten dat het geluid onschuldig was, vloeit de adrenaline weer snel weg en grazen de paarden weer verder. De schrik verlaat hun lijf en ze kunnen al snel weer ontspannen. Mensen reageren op een vergelijkbare manier als ze schrikken van een onbekend geluid. Wij houden die schrik vaak veel langer in ons lichaam, zelfs als de kust alweer veilig is. Hoe dat komt? Door onze gedachten. Keer op keer spelen we de situatie opnieuw in ons hoofd af, waardoor de onrust aanwezig blijft. Doe als een paard: focus op iets anders en breng je gedachten tot rust. Je zult merken dat je lichaam dan ook kan ontspannen.”

Masker

“Stel je gaat naar een verjaardag waar je niemand kent en bent een beetje zenuwachtig. Vlak voordat je de woonkamer binnenstapt haal je diep adem, zwaait de deur open en roept zelfverzekerd: ‘Goedenavond allemaal!’ Als je een goede acteur bent, prikt niemand door je masker heen. Als je bang bent voor paarden en een wei in stapt dan heb je pech: paarden ‘doorzien’ je masker direct. Ze kunnen niet tegen ‘incongruentie’. Dat betekent dat ze voelen dat wat je naar buiten toe uitstraalt niet overeen komt met wat je van binnen voelt en daar worden ze onrustig van. Zoals we hierboven zagen is het ook niet handig om gestrest vlakbij de paarden te gaan staan. De oplossing is benoemen dat je bang bent. Doe je niet stoerder voor, bewaar de afstand die voor jou prettig voelt en blijf rustig ademen. Wedden dat de paarden jou ineens veel prettiger gezelschap vinden?”

Slechte dag

“We hebben er allemaal weleens last van: een slechte dag. Je bent moe en snel geïrriteerd, maar je gaat toch met je paard aan de slag. De training gaat niet zoals je wilt en je bent niet erg geduldig met je paard. Misschien wordt je zelfs wel boos. Met een vervelend gevoel ga je naar huis en misschien voel je je zelfs wel een beetje schuldig naar je paard toe. De volgende dag staat je paard je echter gewoon vrolijk op te wachten zodra je op stal verschijnt. Geen vuiltje aan de lucht voor hem. Heerlijk toch dat paarden geen wraakgevoelens of boosheid koesteren en ons gewoon weer een nieuwe kans geven? Daar kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen.”

“Paarden worden niet voor niets steeds vaker ingezet bij coaching; als we ervoor open staan kunnen ze ons mooie inzichten geven. Niet alleen over de omgang met paarden, ook over de omgang met andere mensen. Ons contact met anderen bestaat voor ongeveer 90% uit non-verbale communicatie, maar daar zijn we ons nauwelijks nog van bewust. Een groot voordeel dus als je een paardenmens bent: grote kans dat jij een heel stuk bewuster bent van je lichaamstaal en energie dan de gemiddelde mens. Doe er je voordeel mee!”

Bron: Bit & Cap

141027067_ABFweb
150413086_ABFweb