Hartslag
Hartslag

Voordelen van preventief behandelen van je paard

Nieuws

Vaak gaan we een paard pas behandelen als hij geblesseerd is. Dan trekken we vaak alles uit de kast om het paard weer beter te maken. Maar waarom doen we dit eigenlijk niet preventief? Er zijn inmiddels veel meer mogelijkheden om paarden ook preventief te behandelen. Masja Habraken van Revalidatie en OpvangCentrum Kingstables in Nuenen legt dit verder uit.


“Het is natuurlijk veel beter om te voorkomen dan genezen, want dan heb je ook geen schade. Wanneer je namelijk schade van een blessure herstelt, blijft er altijd wel littekenweefsel achter. Bij geen schade blijft het oorspronkelijke weefsel in tact en ontstaan er dus geen zwakke plekken”, legt Masja Habraken van Revalidatie en OpvangCentrum Kingstables uit.

Voordelen preventief behandelen


“Het grootste voordeel van preventief behandelen is natuurlijk dat het paard niet geblesseerd raakt. Wanneer we beter kijken naar het paardenlichaam en de manier van lopen kunnen we ontdekken waar de zwakke plekken zitten bij het paard. Als die zijn gevonden, kun je daar op gaan behandelen, of juist je trainingsschema en het management aanpassen.”

Management


“Zodra we bepaald hebben wat de zwakke punten zijn bij een paard, kun je het algehele management hierop aanpassen. Zo kun je ontdekken welke oefeningen moeilijker zijn voor het paard en welke oefeningen juist heel goed werken om het paard sterker te maken. Hierdoor kun je dus de spieren en het paardenlichaam beter trainen. Daarnaast kun je ook de voeding hierop afstellen. Een preventieve analyse heeft dus invloed op het gehele management van het paard”, vertelt Masja enthousiast.

Mogelijkheden


“Een van de mogelijkheden die ik gebruik om een paard te onderzoeken, is de bewegingsanalyse. Bij een bewegingsanalyse worden er sensoren geplaatst op de benen van het paard en moet het paard stappen en draven op harde en zachte bodem. Dankzij de sensoren worden er een heleboel onderdelen van het paardenlichaam gemeten. Deze metingen worden omgezet in grafieken, zodat je precies kunt zien welk been of welk onderdeel van het paardenlichaam minder goed functioneert. Bijvoorbeeld wanneer het paard met het ene been een grotere pas maakt of juist een kleinere pas. Een specialist kijkt vervolgens naar deze grafieken en kan hieruit opmaken waar eventuele zwakke punten zitten of een beginnende blessure. Wanneer er een zwak punt is ontdekt bij het paard, kan er bijvoorbeeld met een UTC-scan achterhaald worden wat er precies in dat gebied aan de gang is. Een bewegingsanalyse werkt overigens ook goed bij geblesseerde paarden, om bijvoorbeeld de aard van de blessure te kunnen achterhalen”, legt Masja verder uit.

“Behalve het aanpassen van het trainingsschema kun je een paard ook preventief behandelen tegen blessures. Zo kun je denken aan aquatraining of nano-therapie. Hierdoor hoef je het paard niet stil te zetten, maar maak je hem juist sterker zodat je daarna weer verder kan met de training. In principe kun je veel technieken voor revalidatie dus preventief inzetten.”

Goed voorbeeld


Aangezien het allemaal vrij nieuwe technieken zijn, vond Masja het ook interessant om het uit te proberen op één van haar eigen paarden. “Ik heb een paar weken terug een bewegingsanalyse laten uitvoeren op een van mijn paarden. Dit was voor mij meer als een nulmeting. Om te kijken wat er momenteel in het paardenlichaam speelt en hoe ik de training beter hierop kan afstemmen. Alles was dusdanig goed, op een paar kleine verschillen na. De specialist heeft deze kleine verschillen bekeken en op basis hiervan geadviseerd om het paard te behandelen. Het is dus heel interessant om te zien dat wanneer het paard voor het blote oog goed loopt, er toch nog iets dwars kan zitten. Momenteel ben ik het paard weer verder aan het trainen. Met dit keer juist oefeningen om de zwakke plekken te versterken. Over zes weken wil ik dan graag weer een bewegingsanalyse maken om te kijken of het verschil minder is geworden, of wie weet zelfs helemaal weg”.

Juist preventief behandelen


“Blijf je paard goed monitoren! Vaak gaan we pas iets doen als er iets mis is met het paard. Maar het mooiste zou eigenlijk zijn, als we dit kunnen voorkomen. Dat betekent dan wel dat je geld uit moet geven aan preventie. In het geval van een bewegingsanalyse is dit het zeker wel waard, want deze analyses zijn niet zo heel duur. Zeker niet wanneer je bedenkt dat een bewegingsanalyse je veel geld kan schelen, omdat je vroegtijdig een blessure kan ontdekken. Je kunt jezelf dus ook veel kosten besparen door juist preventief te behandelen. Daarnaast voorkom je ook dat er een zwakke plek ontstaat in het paardenlichaam. Ofwel, naar mijn mening is het altijd beter om te voorkomen dan genezen”, vertelt Masja tot slot.

 

Bron: Bitmagazine