Voor het eerst met je paard naar het strand
Nieuws
Stiekem dromen veel mensen ervan: met je paard over het strand galopperen en pootje baden in de zee. Maar als je paard nog nooit op het strand is geweest, kan dat best een beetje spannend zijn. Gedragstrainer Sandra van den Heuvel van Paardenmensen legt uit hoe je dat aanpakt.
Nu het zonnetje vaker gaat schijnen, lonkt het strand misschien wel meer. Minpuntje: veel niet-paardenmensen denken er ook zo over. En dat betekent veel vliegeraars, kite- en buggy-surfers, kuilen gravende kinderen, honden die spontaan naar je paard rennen en meer zaken die je liever niet tegenkomt als je voor het eerst met je paard naar het strand gaat. Sandra van den Heuvel herkent het. Zelf woont ze in Ouddorp, dicht bij het strand.
Voorbereiding
“Het strand is wel iets waar je je op moet voorbereiden met je paard. Het is een berg open ruimte en je hebt de zee die geluid maakt. Bovendien komt het water ook nog eens op ze af, vanwege de golven. Daarom is de zee een groot verschil met stilstaand water. Het is best wel een project waar je aan moet werken.” Sandra heeft daarom de volgende tips:
Grondwerk
Als je echt goed voorbereid wil zijn, of als je paard angstig is, begin dan met grondwerk. Je kunt je paard daarbij laten wennen aan verschillende ondergronden zonder met omgevingsfactoren rekening te hoeven houden. Wel zo veilig om dat thuis te doen. Laat je paard over een zeiltje lopen, over flesjes en sponsjes, zodat je paard leert dat iets wat geluid maakt of anders aanvoelt hem niet meteen opeet. Doe dit zowel aan de hand als onder het zadel. Vervolgens kun je een waterbakje maken met een paar balken en een zeil waarop je wat water laat lopen. “Ik ga ervan uit dat de meeste mensen thuis geen waterbak in hun tuin hebben waarmee je kunt oefenen.”
Ga niet alleen
“Als je de eerste keer met je paard naar het strand gaat, neem dan altijd een ervaren paard mee. Paarden zijn kuddedieren en trekken zich gauw aan elkaar op. Als het ervaren paard het water ingaat, volgt het onervaren paard meestal al snel. Mijn ervaring is dat de aanwezigheid van een ander paard heel veel uitmaakt.”
Niet direct de zee in
“Vaak vindt een paard de eerste keer het strand al eng genoeg. Ga daarom niet meteen op het water af. Je kunt je paard even aan alles laten wennen door langs de branding te stappen. Overigens zijn die golven die steeds weer op het paard afrollen vaak de eerste keer nog veel te eng. Het meest ideale is als er bij eb wat water achter een zandbank blijft staan. Dit is vaak stilstaand water en perfect om de eerste keer mee te oefenen.”
Laat je paard kijken
“Besluit je naar het water te gaan, geef je paard dan de tijd om te onderzoeken wat het is. Laat ze maar snuffelen. Timing is daarbij heel belangrijk. Ga niet zitten pushen. Als je drijft en je paard doet één pas naar voren, ontspan dan weer.”
Aan de hand
“Als je zeker weet dat je paard betrouwbaar is aan de hand, dan kun je hem ook aan de hand proberen het water in te begeleiden. Het is verstandig om grondwerk met obstakels gedaan te hebben, zodat je weet hoe je paard reageert en het risico kleiner is dat hij een grote sprong maakt.”
‘Geef je paard de tijd, zet er niet teveel druk op’
Ga op rustige tijden
“Ga naar het strand op momenten dat het rustig is. Raadpleeg anders iemand die bekend is in de omgeving en die weet op welke plekken je wanneer moet zijn. Als het hoogseizoen is, wil het ’s avonds laat nog wel eens lukken om een vrij leeg strand aan te treffen. ’s Ochtends vroeg is nog beter, alleen moet je dan wel heel vroeg je bed uit.”
Tijd is je beste vriend
“Als je voor het eerst naar het strand gaat en je voelt dat je paard gespannen is, ga dan eerst gewoon rijden voordat je allemaal nieuwe uitdagingen aangaat. Pas als je paard ontspant, kun je hem wat nieuws leren. Als een paard stijf staat van de spanning, staat hij niet zo gauw open voor iets om te leren. Daarom zeg ik altijd: geef je paard de tijd, zet er niet teveel druk op. Het mooiste is natuurlijk als het je lukt om je paard te laten ontspannen, maar dat lukt niet altijd de eerste strandrit.”
Kikkerbad
Sandra heeft met haar eigen paard Piet ervaren wat druk loslaten en de tijd nemen kan opleveren. “Met Piet heeft het een half jaar geduurd voor hij de zee in ging. Hij heeft dan ook enorme bodemvrees. Ik ben met hem steeds gewoon op het strand gaan rijden en op een dag liep hij ineens zelf de zee in. Hij was er klaar voor. Nu gaat hij zelfs de grootste schuimkoppen in. Ik denk dat als een paard zelf de beslissing kan nemen dat hij er klaar voor is, dat het dan voor het leven goed zit. De moraal van dit verhaal is dan ook: begin in het kikkerbadje voor je op de hoge duikplank eindigt.”
Bron: Bitmagazine.nl