danoontje4
danoontje4

De Kruising: BWP x mini-Shet

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising BWP x mini-Shet.


De Kruising:


BWP x mini-Shet


Naam: Danoontje


Geslacht: merrie


Stokmaat: 1.13 m


Kleur: donkerbruin


Marieke Hensen vertelt dat haar merrie Danoontje echt ontstaan is uit een ongelukje. “Ze is geboren op 17 april 2005 in België, bij een oude boer die al z’n paarden, groot en klein,  voor het gemak maar bij elkaar had gezet.” Zo liepen ook de moeder van Danoontje, een mini-Shetlander van rond de 80 cm en de vader, een jaarling Belgisch Warmbloed Paard (BWP). “Hoe ze het voor elkaar hebben gekregen weet ik niet, maar het kleine merrietje is drachtig geraakt en kreeg een prachtig merrieveulen.”

Bijzondere kleur voor een Shet


De kleur van Danoontje is volgens Marieke voor Shetlanders heel bijzonder. “Ze is donkerbruin. Paard-donkerbruin! Als je haar ziet, is het net een mini-paardje met een stokmaat van 1.13 meter. Ook heeft ze een fijn besneden hoofdje en ranke beentjes. In de winter heeft ze geen hele dikke vacht zoals onze andere Shetlander en ze is ook wat weersgevoeliger.”

Springen


“Van haar BWP-vader heeft ze zeker haar springvermogen geërfd want dat doet ze graag en daarin toont ze ook haar moed. Ooit rende ze in paniek onze betonnen mestbak in en klom helemaal naar boven, om vervolgens ruim 1.75 meter naar beneden te springen! Ze heeft er gelukkig niets aan over gehouden.”

Marktplaats


Marieke zag Danoontje op Marktplaats staan. Ze was toen 1,5 jaar oud. “De boer waar ze geboren was, overleed en de buurman werd belast met het verkopen van de paarden en pony’s. Ze viel ons op vanwege haar aparte (toetjes)naam en omdat ze zo’n bijzondere kruising is. Wij houden wel van buitenbeentjes.”

Gezelschapsdame


“Omdat een van onze pony’s was overleden zochten we een ‘gezelschapsdame’ voor de overgebleven shetlander en Danoontje leek ons wel een geschikte keus. Echter, de afstand om haar te gaan bekijken was voor ons niet te doen maar goede kennissen in Noord-Brabant zouden afreizen naar België en in de buurt komen van Danoontje. Zij hebben haar toen voor ons bezichtigd. Op hun advies hebben wij haar ongezien gekocht. De verkoper was bereid om haar thuis te bezorgen. Na een lange rit van vier uur in de trailer, werd ze bij ons afgeleverd en konden we kennis met haar maken. Het klikte meteen en ‘de dame’ werd direct opgenomen in de kudde.”

Vind je de kruising BWP x mini-Shet een aanrader?


De kruising is, zoals Marieke hierboven al uitlegde, ontstaan uit een ongelukje, maar ze heeft er wel een fijne pony aan. “Ze is een geweldig lieve pony, die af en toe bereden wordt door onze kleinkinderen. Shetlander-mak  maar wel een dame met karakter en met duidelijk paardenmanieren. Het is jammer dat we geen ruitertje voor haar hebben kunnen vinden, want ze zou het vast goed doen in de sport. Door allerlei omstandigheden zijn we er nog niet aan toe gekomen om haar voor de wagen te beleren maar dat staat nog steeds op ons to-do-lijstje.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
danoontje
danoontje2