Bit 264 met minigids
Bit 264 met minigids

Bestel nu: Bit 264 met minigids Kuddegedrag

Nieuws

Er is weer een nieuwe editie van Bit uit. In elk nummer vind je naast de artikelen ook mooie, uitscheurbare fotovellen en een minigids over een specifiek onderwerp. Hieronder een greep uit de artikelen. Geïnteresseerd? Bestel ‘m dan snel in onze webshop!


Dossier ‘Een paard straffen’


Wat is het effect van het straffen van je paard? Duidelijk is wel dat verkeerd straffen een negatief effect heeft op je paard. De meningen in paardenland over wel of niet straffen zijn flink verdeeld. In het dossier komen onder meer trainers Karine Vandenborre en Elsa Boddéus aan het woord en geven gedragsdeskundigen Andrew McLean, Machteld van Dierendonck uitleg.


Portretserie: voor altijd het paard uit duizenden


Een heel bijzonder paard heeft voor altijd een speciale plek in je hart. Drie (ex-)topruiters vertellen over het leven en het verlies van dat ene unieke paard. Janet Pimblett, Madeleine Witte-Vrees en Raf Kooremans vertellen over de pijn van afscheid nemen.


Gevende handen


Rijden met zachte handen: het lukt vaak niet, ook al doe je nog zo je best. Centered Riding-instructeur Elsa Boddéus legt uit waarom en hoe je door minder te doen het juist wel voor elkaar krijgt.


Factcheck: wonden


Een wondje op het lichaam van je paard kun je het best meteen met water uitspoelen en betadine is altijd goed. Is dit nu waar of niet? Paardenarts Patricia Janszen gaat in op vijftien stellingen.


Lichaamsbewustzijn


Sta je weleens verbaasd te kijken omdat je paard plotseling struikelt of met moeite over een boomstronk heen stapt? Dit is deels een kwestie van balans, maar het heeft vooral met lichaamsbewustzijn te maken: het besef van een paard dat hij vier benen heeft, waar die benen zich bevinden en hoe deze precies bewegen in de ruimte.


Zo houd je wolven weg


We kunnen er niet meer omheen: de wolf is terug in Nederland. Maar geen paniek: het dier zal met een grote boog om ons heen lopen. En met een paar eenvoudige maatregelen zorgen we ervoor dat hij ook onze paarden met rust laat.


Minigids over kuddegedrag


Een kuddeleven is een mooie manier om aan de natuurlijke behoeften van een paard tegemoet te komen, maar denk goed na over de groepssamenstelling en -huisvesting. Leer hoe een kudde van nature eigenlijk is samengesteld en hoe paarden communiceren. En hoe creëer je de ideale woonomgeving voor je kudde? Lees bijvoorbeeld hoe ze het bij de Paardenkamp aanpakken met een Paddock Paradise (en je kunt er op 15 juni zelfs een kijkje nemen). Verder kom je erachter hoe jij je paard kunt introduceren in een nieuwe groep en test je of jouw paard in een stabiele kudde staat. Paardenarts Vivianne van Leeuwen geeft praktische handvatten en Jasper Vijfhuizen legt uit wat de juridische gevolgen zijn als paarden elkaar verwonden.