Bit 265 covers
Bit 265 covers

Bit 265 met minigids Buitenrijden

Nieuws

Er is weer een nieuwe editie van Bit uit. In elk nummer vind je naast de artikelen ook mooie, uitscheurbare fotovellen en een minigids over een specifiek onderwerp. Hieronder een greep uit de artikelen. Geïnteresseerd? Bestel ‘m dan snel in onze webshop!


Dossier ‘Strakke neusriemen’


Er is veel te doen over de neusriem, en dan vooral over het te strak aansnoeren ervan. De KNHS voelde zich zelfs genoopt een ‘tweevingerregel’ in te stellen: twee vingers ruimte tussen neusriem en neusbot (dus gemeten vanaf de bovenkant van de neus). In het dossier komen onder meer dr. Orla Doherty, hoofdstelspecialist Jan Mulders, Karin Retera, Chaja Kolthoff-Voest en Rien van der Schaft aan het woord.


#doeslief


We mogen best wat aardiger voor elkaar zijn. In het verkeer, in de supermarkt, op social media en ook in de sport. Daarom startte SIRE de campagne #doeslief. Hoe gedragen we ons eigenlijk binnen de paardensport? Kunnen wij ruiters soms niet ook een beetje liever tegen elkaar doen? En hoe gaat het tussen ruiters en niet-ruiters?


Welk bit voor jouw paard?


Het komt wel eens voor dat iemand bitfitter Ymke Groenendijk benadert met de vraag welk bit zijn of haar paard in moet. Helaas kan zij geen antwoord geven op die vraag zonder het paard te hebben gezien. Voor een passend bit inspecteert zij namelijk de mond en het hoofd van het paard en bekijkt ze hoe hij onder het zadel loopt.


Paardrijden na je vijftigste


De meeste ruiters beginnen op jonge leeftijd met paardrijden en stoppen daar nooit meer mee. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend; sommige mensen worden pas op latere leeftijd besmet met het paardenvirus. Bit interviewde drie ruiters die na hun vijftigste voor het eerst in het zadel stapten.


Beenbeschermers ja of nee?


Het liefst wil je de benen van je paard zo goed mogelijk beschermen. Doe je dat door juist wel beenbeschermers te gebruiken, voor als het paard zichzelf aantikt? Of juist niet, om te voorkomen dat zijn benen te warm worden? De Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren (NVFD) legt het uit aan de hand van verschillende onderzoeken.


Energietherapie voor je paard


Vanaf welk moment vervaagt feitelijkheid in iets onaanraakbaars, in de volksmond ‘iets zweverigs’? Dat moment is wellicht voor iedereen anders. Daar waar het op voelen aankomt, schieten woorden tekort. Mensen zijn de enige wezens die woorden gebruiken om dingen te duiden. Valt energietherapie voor paarden daarom onder het kopje ‘natuurlijke geneeswijzen’, het hokje waarin we voor het gemak alles onderbrengen wat we niet helemaal kunnen beredeneren? Hoofdredacteur Dorien van Dijk wil het graag ervaren.


Een beetje scheef, is dat erg?


Ieder paard is van nature scheef en ook wij mensen zijn nooit helemaal symmetrisch. Deze scheefheid kan uiteindelijk voor problemen bij je paard zorgen. Sjouke van Rossum, fysiotherapeut voor mens en paard, legt uit hoe dat komt en wat je kunt doen om scheefheid te verbeteren


Minigids over buitenrijden


In volle galop over het strand, relaxed schommelen op de bok of aan een lang teugeltje dwalen door de bossen. Dat klinkt heerlijk, maar wat als je paard stijf van de spanning staat, zodra je stal en erf verlaat? Of als je paard niet op de trailer gaat, om naar dat prachtige natuurgebied te gaan? Paardentrainer Will Rogers leert je hoe je jouw paard kunt voorbereiden op enge situaties. Met tips van trailerleverancier Marcel van Hooff, paardengedragstrainer Annemarie van der Toorn en verkeerspolitieagent Daan Hoekstra wordt reizen met de trailer een eitje. Doe verder inspiratie op met onze tips over fantastische buitenrijgebieden in België en Nederland.