cropped-5160EF5E-8A3C-4DC8-AC13-2B3D463B0E0F.jpeg
cropped-5160EF5E-8A3C-4DC8-AC13-2B3D463B0E0F.jpeg

De Kruising: Fries x Andalusiër x Tuiger x Hackney

Nieuws

De Kruising:
Fries x Andalusiër x Tuiger x Hackney
Naam: Djek Dumaschma, roepnaam Djek
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.67 m
Kleur: donkere schimmel



Gitzwart was hij, toen Shannon Tempels haar Djek voor het eerst zag. Het was toen nog maar een veulen van acht maanden oud. Ze ging kijken, omdat hij niet zoveel hoefde te kosten en ze graag nog een paard wilde. Djek was niet gepland volgens Shannon. “De vrouw van wie hij was, reed de vader (Fries x Andalusiër) en de moeder (Tuiger x Hackney) en ze had ze bij elkaar gezet. Daar had ze niet goed over nagedacht, want er kwam een veulen van.”


Schimmelkleur van Andalusiër


Die zwarte kleur, daar viel Shannon voor. “Ik hou van Friezen en hij leek op een Fries.” De moeder van Djek is donkerbruin en zijn vader is een donkere schimmel, tegen het zwarte aan. En laat Djek nou net de kleur van zijn vader geërfd hebben. “Alleen wordt hij steeds lichter. Ik vind schimmels wel mooi, maar ik hoop niet dat hij wit wordt, want dan moet ik zoveel poetsen”, grapt Shannon.


Knie-actie


Inmiddels is Djek 3,5 jaar oud en beleerd voor de kar en onder het zadel. “Hij heeft van alle kanten wat. Hij heeft veel knie-actie van denk ik de Tuiger en de Hackney. En hij heeft een hele grote galop, hij is in drie passen aan de overkant. Ik kan de sprongen bijna niet uitzitten, omdat ik echt gelanceerd word. Hopelijk krijgt hij daarin wat meer balans naarmate hij ouder en sterker wordt.” Kracht heeft hij wel volgens Shannon. “Hij heeft een hele sterke achterhand met voor zijn leeftijd al best dikke billen.



Dikke staart


Shannon denkt dat Djek zijn zware hals te danken heeft aan de Andalusiër, maar tegelijkertijd ook van de Tuiger en de Hackney. “Hij heeft een hele hoge hals en heeft er van zichzelf al een krul in. Ook heeft hij een hoge staartinplant. Qua beharing heeft hij de dikke staart van een Fries en Andalusiër. Maar wat hij echt van de Fries heeft, zijn zijn stevige benen met sokken.” Het hoofd van Djek is daarentegen weer vrij fijn: smal en lang.


Mennen en dressuur


In de weekenden gaat Shannon met Djek voor de menwagen het bos in, maar doordeweeks rijdt ze dressuur op hem. Ze denkt dat hij door ook het meest geschikt voor is. “Ik hoop de hogere dressuursport met hem te bereiken.” Verder denkt ze dat hij niet echt een springtalent zou zijn. “Ik weet niet of hij de motoriek heeft om te springen.”



Vind je de kruising Fries x Andalusiër x Tuiger x Hackney een aanrader?


“Zeker! Het is natuurlijk een heel verrassingspakket, want je weet van tevoren niet welke genen worden doorgegeven, maar ik ben heel blij met Djek. Zijn karakter is heel lief. Het enige wat hij nog spannend vindt, is als je naar een nieuwe locatie gaat. Maar als je hem even laat rondkijken, is het ook gauw alweer goed. Dat zal waarschijnlijk ook komen doordat hij nog zo jong is.”