20200510_193035 Paint Marijke Mook
20200510_193035 Paint Marijke Mook

De Kruising: Paint x Fjord x Andalusiër x Fries

Recreatie Rassen

“Cody - Cody de Verano is zijn volledige naam - komt van het Fjordenpaard in Drenthe waar ze bewust leuke kruisingen fokken om als braaf recreatiepaard te dienen. Ze fokken de paarden daar op karakter en op leuke kleuren”, vertelt Marijke Mook over haar inzending voor deze rubriek.

De Kruising:
Paint x Fjord x Andalusiër x Fries
Naam: Cody de Verano
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.55
Kleur: valk
Leeftijd: 5 jaar

Hoewel hij er apart uitziet en heel veel rassen in zich heeft, is de kruising van Cody niet uniek, omdat ze bij het Fjordenpaard vaker aparte paarden fokken. “Ze hebben daar vier dekhengsten waar ze verschillende merries mee dekken en elk jaar leuke veulentjes mee fokken.”




Moeder is een Fries, vader Paint Horse maal Fjord en Andalusiër

De veelzijdige mix aan rassen heeft Cody vooral van zijn vader. “De moeder van Cody is een Fries. De vader is de dekhengst Diablo. De vader van Diablo is een stamboek Paint Horse en de moeder van Diablo is een kruising tussen een Andalusiër en Fjord.”

En van al die rassen zie je volgens Marijke wel wat terug in haar pony. “Cody heeft de kleur van een Fjord, inclusief aalstreep, maar hij heeft het bontpatroon van een Paint Horse. Hij kan onwijs showen met zijn staart in de lucht, dat komt denk ik van zijn Andalusiërkant. Verder zie je qua hoofd en hoofdhouding de Fries er wel in terug. Hij heeft het karakter van een echte koudbloed, lekker nuchter en meestal erg braaf. Zijn gangen heeft hij van de Paint Horse en Fjord, denk ik.”

Marijke kocht de valkbonte Cody als jaarling en hij is nu 5 jaar oud. “Ik heb Cody gekocht met het doel om als recreatiepaard te dienen. Lekker buitenrijden in het bos of op het strand vinden we ook het allerleukste. Hij is heel braaf dus mijn 10-jarige zoon rijdt ook al op hem. We houden erg van afwisseling en hebben ondertussen ook al een keer een crosstraining gedaan en met mijn zoon een les working equitation.”

Omdat hij nog jong is, doet Marijke het nog rustig aan met haar pony. “We maken vooral veel fijne buitenritten.” Overigens vindt Cody het volgens Marijke ook echt niet leuk om in een dressuurbak rondjes te lopen. “Het werk in de bak vindt hij niet echt leuk, dus met een carrière als dressuurpony zou je hem niet blij maken.” Zijn gedrag in een bak is ook gelijk een minpuntje, vindt Marijke. “Bij het werk in de bak kan hij iets te veel koudbloed zijn, hij moet dan erg gemotiveerd worden om lekker aan het werk te gaan.”

Vind je de kruising Paint x Fjord x Andalusiër x Fries een aanrader?

“Ja, Cody is prachtig om te zien en mooi stevig gebouwd. Maar het allerbelangrijkste is zijn super lieve karakter. Hij is erg voorzichtig en betrouwbaar met mijn kinderen, een echt familiepaardje dus. Hij is ook heel veelzijdig, springen, crossles en working equitation vindt hij erg leuk. Voor mij is hij de ideale combinatie van alle rassen die in hem zitten.” 

FB_IMG_1573975982344
FB_IMG_1573975975222
20190930_204659
IMG-20200729-WA0037
received_265896504633671