15Tinker x Engels Volbloed
15Tinker x Engels Volbloed

De Kruising: Tinker (Gypsy Cob) x Engels Volbloed

Recreatie Opvallend Rassen

De Engelse Nicol Caplin is samen met haar paard naar Nederland verhuisd. Ze vindt het verhaal van haar paard bijzonder, omdat ze vanwege een blessure was afgeschreven door de dierenarts, maar ze is wonderbaarlijk goed hersteld.

De Kruising: Tinker (Gypsy Cob) x Engels Volbloed
Naam: Rose of Honour
Geslacht: merrie
Stokmaat: +/- 1.64 m (16.2 hands)
Kleur: bont
Leeftijd: 12 jaar





Gypsy Cob

Haar merrie Rose of Honour is een kruising tussen wat zij noemt een Gypsy Cob en een Thoroughbred, hier beter bekend als Tinker en Engels Volbloed. Het is volgens haar een populaire kruising in Engeland en ook wel bekend als een Irish Sport Horse. Bij dat ras zijn werkpaarden gekruist met warmbloeden om zodoende een sterk sportpaard te kweken.Rose heeft een volbloedmoeder. Ze is vernoemd naar haar vader, de ‘Gypsy Vanner’ (ofwel Tinker) Token of Honour en heeft daar ook haar bonte kleur van.

Nicol zocht een paard met een beetje van alles, zodat ze verschillende disciplines zou kunnen beoefenen. Rose of Honour werd ingezet als hunter en had ook al een veulen gehad. Het bleek een perfecte match voor Nicol, want ze heeft Rose al kunnen inzetten in de eventing, waarin ze dressuur liep, cross country en klassieke parcoursen sprong, en deed mee aan show/keuringsrubrieken voor bonte paarden. Alleen raakte Rose op een gegeven moment zwaar geblesseerd. “She split her deep digital flexor tendon in her left foreleg”, vertelt Nicol. Vrij vertaald scheurde ze de diepe buigpees in haar linkervoorbeen, precies op het meest kritische punt: het gedeelte waar de pees verderloopt tot in de hoef.

“Veel paarden herstellen hier niet meer van, maar in het begin had ik 50 procent kans dat het goed zou komen. Ze kreeg een ontstekingsremmer ingespoten, maar dat hielp niet. Opereren was de enige optie en erg duur, daarom heb ik haar uiteindelijk op rust gezet. Ze mocht acht maanden in de prachtige weilanden van het Britse platteland vertoeven, in the Cotswolds. Toen ik na die periode de dierenarts weer liet komen voor een check, concludeerde hij dat ze niet was hersteld. Hij bood aan haar te laten inslapen. Ik vroeg of ze pijn had. Dat was niet het geval, maar ik zou niet op haar kunnen rijden. Toen besloot ik haar nog een jaar op rust te zetten. Na die tijd zag ik niets meer aan haar, daarom liet ik nogmaals de dierenarts komen. Hij noemde het een wonder: ze was volledig hersteld! Ik heb er als les uit getrokken dat je een paard de tijd moet geven om te herstellen. En geef je paard de kans om beter te worden in een natuurlijke omgeving.”

Omdat Rose gewend is aan 24/7 buiten in de wei te lopen, is het aanpassen geblazen aan de winters in Nederland. Ze staat op een pensionstal in Zuid-Holland waar haar paard ’s winters niet op de wei kan. ,,Daarom wordt ze af en toe wat druk als het voertijd is, want ze heeft hier geen onbeperkt toegang tot hooi of gras. Maar verder staan we naar ons zin.”

Nog nooit geweigerd

Nicol is buitengewoon lovend over haar merrie. ,,Het is een zekere merrie die goed weet wat ze doet en goed met verschillend terrein overweg kan. Ik denk dat het een typische eigenschap is van een Irish Sport Horse. Als we buitenrijden en ik niet goed weet welke ondergrond beter is, laat ik haar beslissen. Zo komen we altijd weer veilig thuis. Ze geeft ook veel vertrouwen met springen: ze heeft nog nooit geweigerd en komt altijd goed over de sprong. Zodra ze een hindernis ziet, focust ze daarop: ze moet en zal eroverheen. Ze is ook ontzettend goed in de omgang met kinderen en is heel voorzichtig met ze.” Het antwoord op de volgende vraag laat zich dan ook niet moeilijk raden….

Vind je de kruising Tinker x Engels Volbloed een aanrader?

,,Absoluut! Ik vind het een geweldige kruising, omdat je de veelzijdigheid van de Engels Volbloed hebt en tegelijkertijd profiteert van de degelijke en solide bouw van de Tinker. Ik denk dat je hiermee het beste hebt van beide rassen. En als je niet kunt beslissen of je nou een donker of lichtgekleurd paard wil, heb je met Rose twee in een.”

Rose
11
7
13