300_JulieLandrieu_BIT_DorienEditorial_20200920_0119_compleet
300_JulieLandrieu_BIT_DorienEditorial_20200920_0119_compleet

Editorial: Sederen, noodzaak of gemak?

Nieuws

“Paarden zijn vluchtdieren en dat maakt het uitvoeren van nieuwe of onaangename (be)handelingen niet altijd even makkelijk. Maar een verdovend middeltje is snel gegeven en dan is het klusje zo geklaard. De vraag rijst alleen: grijpen we niet te makkelijk naar het toedienen van een sedatie?” Lees hier de nieuwste editorial van Bit hoofdredacteur Dorien van Dijk. Dit nummer bestel je nu in onze webshop!


Het onderwerp leeft onder onze lezers. Bijna 1100 Bit-lezers vulden onze online poll in. De hoofdvraag luidde: ‘wel of niet sederen’? Bijna driekwart van de ondervraagden sedeert zijn of haar paard liever niet, alleen als het niet anders kan. Dat ‘alleen als het niet anders kan’, kun je natuurlijk op verschillende manieren interpreteren.


Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat jouw dierenarts je paard veilig moet kunnen behandelen wanneer hij bijvoorbeeld een ernstige wond heeft opgelopen. In zo’n geval ligt het voor de hand om je paard door de dierenarts – die toch al ter plekke is – te laten sederen. Maar hoe zit het met sedatie als de gebitsverzorger komt? Moet je paard dan ook worden verdoofd? Die vraag vinden ook onze Bit-lezers al lastiger te beantwoorden. Eén derde van onze lezers gaat in dat geval af op het deskundig advies hierover van de behandelaar zelf.


Daarnaast worden er in Nederland dagelijks paarden gesedeerd die bekapt moeten worden, gevaccineerd, geschoren of getransporteerd. Is het in deze gevallen nog altijd noodzakelijk om paarden te sederen door middel van een spuitje, kalmerende pasta of een praam?


In veel gevallen kan een paard met bovengenoemde situaties heel goed leren omgaan, mits je als eigenaar de tijd neemt om het je paard aan te leren. Training kan een heel effectief middel zijn om je paard te laten wennen aan nieuwe en aanvankelijk indrukwekkende situaties. Bijna 90 % van de lezers die onze enquête invulden, denkt dat sedatie grotendeels voorkomen kan worden door betere training van onze paarden.


Kunnen we hiermee concluderen dat we in Nederland onze paarden te snel (laten) sederen? Wellicht kun je deze vraag het beste vooral voor jezelf beantwoorden. Wil je meer lezen over de (bij)werkingen van sedaties en weten welk type sedatie door deskundigen dringend wordt afgeraden? Lees dan snel ons hele dossier vanaf pagina 10. 


Bestel hier de nieuwste editie van Bit 277!