Dorien
Dorien

Editorial: Compagnon op vier benen

Nieuws

“Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ‘het werk van politiepaarden doorgaans erg laag intensief is en weinig tot geen spanning geeft’. Dat is natuurlijk heel fijn om te weten, maar het gaat hem nou net om die momenten dat dit niet zo is. Geweld tegen paarden bij een betoging of rellen, daarbij gaan bij iedere paardenliefhebber de nekharen overeind staan. Dat is simpelweg onacceptabel.” Lees hier de nieuwste editorial van Bit-hoofdredacteur Dorien van Dijk die gaat over het dossier; is de inzet van politiepaarden nog van deze tijd? Bit bestel je nu in onze webshop!


Maar betekent dit dat paarden per definitie ongeschikt zijn om samen met de politie de veiligheid en orde in openbare gelegenheden te waarborgen? Wij vroegen natuurlijk ook de Bit-lezers om hun mening. Ruim 600 paardenliefhebbers vulden onze poll in. Ruim 60% vindt paarden een waardevolle aanvulling op het politiekorps, maar evenzoveel lezers vinden het onacceptabel dat een politiepaard het risico loopt gewond te raken. Dat klinkt als een levensgroot dilemma.


Voor de politie is hun vierbenige compagnon onmisbaar bij het werk dat zij doen, ook bij demonstraties en ongeregeldheden. De politie spreekt van ‘de kracht van de vacht’. De inzet van politiepaarden werkt doorgaans de-escalerend, het geeft politiemensen letterlijk de gelegenheid de situatie van bovenaf te overzien en op plekken te komen, waar geen enkele politiewagen toegang toe heeft. En dankzij de aaibaarheidsfactor van het paard komt een politieagent ook makkelijk in contact met mensen.


Een lastig vraagstuk. Twee zaken blijken van cruciaal belang. Een paard mag niet worden gezien als het verlengde van de wapenstok of een schild en moet worden beschouwd als een gewaardeerd compagnon. Maar dit lijkt binnen de politie geen issue. Ten tweede zou uit de strafmaat moeten blijken dat paarden mishandelen onacceptabel is. Dus misschien moeten we daar maar mee beginnen: hogere boetes voor mensen die politiepaarden mishandelen. Alle meningen lezen over de inzet van politiepaarden bij rellen? Lees mee vanaf pagina 12 in ons magazine.


Bestel hier het nieuwste nummer van Bit!