liggende cover 263
liggende cover 263

Bit 263 met minigids

magazine

Er is weer een nieuwe editie van Bit uit. In elk nummer vind je naast de artikelen ook mooie, uitscheurbare fotovellen en een minigids over een specifiek onderwerp. Hieronder een greep uit de artikelen. Geinteresseerd? 

Dossier Zadelmak maken

Zadelmak maken op driejarige leeftijd, is dat nog wel van deze tijd? In ons dossier vind je diverse artikelen over dit onderwerp. Lees het artikel met erkend paardenarts Waling Haytema. Hij is niet bang om de knuppel in het hoenderhok te gooien. “De tendens om steeds langer te wachten met paarden zadelmak maken is schadelijk en leidt tot dierenmishandeling.” Ook lees je over de wetenschappelijke onderzoeken en studies over dit onderwerp, een column van Anky van Grunsven en reacties van professionele ruiters, trainers en fysiotherapeuten uit het veld.

Portretserie mannen die zijn gaan paardrijden dankzij hun vriendin

Maak kennis met Bas Zeper, Mark de Graaf en Michel de Koster. Alle drie zijn gaan paardrijden dankzij hun partner. “De aandacht van de meisjes is natuurlijk ook leuk”, aldus Mark.

Je paard vereeuwigen in olieverf

Je eigen paard laten schilderen is heel speciaal, maar zelf je eigen paard leren schilderen is toch wel de overtreffende trap. Daarom besloot hoofdredacteur Dorien van Dijk zich aan te melden voor een schildercursus bij professioneel kunstenaar Dick van Heerde.

Vergroot de buigzaamheid van je paard

Een paard met soepele spieren zit lekkerder in zijn vel en beweegt evenwichtiger, daarom is het goed tijd en aandacht te besteden aan een beetje paardenyoga! Met deze 7 oefeningen maak je jouw paard losser en symmetrischer.

Afstanden inschatten, maar hoe dan?

Lastige oefeningen komen in iedere tak van paardensport voor. Vanaf nu zijn ze geen probleem meer, maar een uitdaging. Bit geeft je tips en tricks om je rijkunst te verbeteren. In deze aflevering alles over afstanden inschatten bij het springen.

Minigids over trainingswelzijn

Lekker aan het werk met je paard, je doet niets liever dan dat. En natuurlijk wil je dat de training ook voor je paard leuk is. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je paard goed in zijn vel zit, dat de training voldoende afwisselend is en hij ook voldoende in vrijheid kan bewegen naast de training. Hoeveel beweging heeft je paard eigenlijk nodig? Verschillende onderzoekers geven antwoord op deze vraag. 

Met een handig stroomdiagram kom je erachter of je paard zijn werk wel leuk vindt en krijg je tips over hoe je de training kunt afstemmen op je paard. Heb je soms de neiging om boos te worden op je paard als iets niet lukt? Bekijk dan snel het stappenplan tegen boosheid. Leer ook van verschillende gedragsdeskundigen hoe je gedrag van je paard kunt aanpassen door middel van positieve en negatieve bekrachtiging. Tenslotte geeft toptrainer Tineke Bartels je tips op het gebied van gezondheid, management en training om je paard blij te houden.