Gepaste afstand
Gepaste afstand

Op gepaste afstand

Gedrag Grondwerk Opvallend

Dichtbij je paard zijn en lekker knuffelen is natuurlijk heerlijk. Als een paard op een vriendelijke manier in je ruimte komt, is dat helemaal niet erg. Word je echter opzij geduwd of hapt hij naar je, dan is dat niet veilig. Je kunt afspraken maken met je paard, zodat hij uit jouw persoonlijke ruimte blijft. Maar hoe doe je dat? 

Paula van de Geest vertelt hoe je daarmee om moet gaan.

Neem zelf afstand

Paula geeft aan dat het vragen om ellende is als je te dicht bij een paard loopt dat de neiging heeft je omver te duwen. Je wil graag dat het paard jouw ruimte respecteert en dan is het wel zo netjes om ook zijn ruimte te respecteren en dus problemen niet zelf op te zoeken.

Wat kan je doen om de afstand te bewaren? Paula: “Gebruik tijdens het lopen een lange lijn, bijvoorbeeld een leadrope, zodat je gemakkelijk afstand kunt nemen. Je training begint vanaf het moment dat je je paard aan de lijn klikt, tot het moment waarop je hem weer los klikt. Je wil tenslotte dat het paard niet alleen in de bak, maar op elk moment op veilige afstand blijft. Dan zul je merken dat afstand houden niet alleen voor ontspanning zorgt bij jou, maar ook bij je paard.”

Wees duidelijk en consequent

Daarnaast is het belangrijk dat je duidelijk en consequent bent. Paula legt uit hoe je dat doet: “Bedenk voor jezelf op welke afstand je je paard wil houden. Maak als het ware in je hoofd een cirkel om je heen. Als je vervolgens gaat lopen met je paard, zorg je er de hele tijd voor dat hij buiten jouw cirkel blijft. Komt hij te dichtbij? Stuur hem dan weer van je af.”

Lichaamstaal 

“Probeer daarbij vooral je lichaamstaal te gebruiken. Loop zij aan zij met je paard en op het moment dat hij naar je toe stapt, draai je je schouders zijn kant op. Desnoods zet je ook een stapje in de richting van zijn schouders om de hulp te versterken. Als je paard toch dichterbij komt, kun je eventueel nog met het uiteinde van de lijn tussen jullie in zwaaien.”

“Zodra hij van je weg stapt, loop je weer zij aan zij verder. Mocht het gebeuren dat je paard juist erg ver van je afloopt en je hem dichterbij wil halen, dan kan je daar ook je schouders voor gebruiken. Draai je schouders in dat geval van hem af om hem naar je toe te vragen. Wees consequent in het bewaken van je eigen cirkel. Alleen dan kan je paard begrijpen wat de bedoeling is.”

Neem je ruimte in

Een belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen: neem ik mijn ruimte eigenlijk wel in? Paula: “Voel je je bijvoorbeeld onzeker, dan straal je dat ook uit naar je paard. Naar andere mensen toe kan je dit misschien prima verbergen, maar paarden voelen je spanning haarfijn aan. Op het moment dat jij je ruimte niet inneemt, is het voor je paard moeilijk te begrijpen dat hij niet in die ruimte mag komen.”

Haal adem!

“Voel je je onzeker? Haal, voordat je met je paard gaat werken, een paar keer rustig en diep adem. Voel je voeten op de grond. Dit kun je ook doen terwijl je met je paard loopt. Op die manier leid je jezelf af van eventuele negatieve gedachten en kom je meer in je kracht te staan. Vind je dit lastig? Je kan ook iemand anders vragen om je te helpen. Soms is het fijn als een ander, die zich op dat moment zekerder voelt, met je paard aan de slag gaat.”

“Een paard dat in je ruimte staat of loopt kan vervelend zijn en zelfs gevaarlijke situaties opleveren. Door je paard te leren om afstand te bewaren en door op jouw beurt ook zijn persoonlijke ruimte te respecteren, maak je de situatie niet alleen veiliger, maar ook een stuk relaxter voor jullie beiden.”

Bron: Bit & Cap