160128082_ABFweb
160128082_ABFweb

Help, mijn paard kan niet alleen zijn!

Nieuws

Als je in een kudde leeft is de kans een stuk groter dat je de aanval van een roofdier overleeft dan wanneer je alleen of met z’n tweeën rondloopt. ‘Safety in numbers’ zoals ze dat zo mooi noemen. Logisch dus dat paarden erg aan hun maatjes kunnen ‘hangen’. De drang om samen te zijn met andere paarden is een sterk overlevingsinstinct en het trainen van dit gedrag kan een uitdaging zijn. In dit artikel deelt gedragstrainer en paardencoach Paula van de Geest enkele tips.


Leiding nemen


Een paard met verlatingsangst voelt zich onzeker in z’n eentje en kan daardoor erg onrustig zijn. Je helpt het paard door de leiding te nemen zodra je iets met hem gaat doen. Door het paard steeds een taak te geven, bijvoorbeeld naar links, naar rechts, achterwaarts of stoppen, zorg je ervoor dat hij zijn aandacht op jou moet richten. Pionnen op de grond kunnen eventueel helpen om zijn (en jouw) focus te versterken. Na elke oefening geef je hem een paar seconden rust en beloon je hem. Je zult merken dat het paard steeds meer ontspant, doordat hij zijn aandacht bij de oefeningen moet houden.


Desensibiliseren


Het paard ‘desensibiliseren’, ongevoeliger maken, voor onbekende objecten kan helpen om hem nog wat dapperder te maken . Ook kan dit jou helpen om te zien hoe je paard spanning opbouwt en vooral: hoe jij kunt helpen om die spanning weer te laten afvloeien. Je kunt met van alles en nog wat oefenen: een zeil, wapperend plastic, paraplu’s, geluiden etc. Belangrijk om steeds stap voor stap te werk te gaan, met één object per keer te trainen en het paard voldoende tijd te geven om de informatie te verwerken en spanning los te laten.


Stap voor stap


Als je paard moeilijk bij zijn maatjes weggaat, neem hem dan niet direct een heel eind mee. Je kunt hem stap voor stap laten wennen aan het weggaan bij de andere paarden. Je wilt een patroon intrainen, waarbij het paard leert dat hij ook steeds weer teruggaat naar de kudde. Dat werkt het best als je in eerste instantie dicht bij zijn maatje(s) blijft. Eerst neem je je paard bijvoorbeeld mee tot aan het hek , waarna je hem weer terugzet. Als je merkt dat je paard in deze situatie kan ontspannen, dan neem je hem een volgende keer een paar stappen verder mee tot net buiten het hek en breng je hem weer terug. Op een gegeven moment onttrek je hem kort aan het zicht van de andere paarden en ga je weer terug. Als hij de oefening moeilijk vindt, herhaal je de stap nog een keer of, als hij verslechtert, ga je een stapje terug. Kan hij een beetje ontspannen? Dan train je rustig verder. Dit proces kan best even duren, dus neem er de tijd voor.


‘Je kunt hem stap voor stap laten wennen aan het weggaan bij andere paarden’


Dit soort oefeningen kun je ook doen met paarden die moeilijk alleen in de rijbak achterblijven of alleen op buitenrit gaan. Het is handig om dan een tweede persoon met een braaf paard te regelen, zodat jullie samen kunnen trainen met afstand nemen. Het is aan te raden om voor de veiligheid eerst naast je paard te oefenen in een veilige, omheinde omgeving. Als je merkt dat je paard daardoor erg op je gaat leunen, kan je hem helpen door steeds iets meer op afstand te gaan lopen. Trainen aan dubbele lijnen, als je paard dat al kent, is ook een goede oefening om hem op eigen benen te laten staan.


Spiegelfolie


Voor paarden met verlatingsangst in de trailer of op stal kan een spiegel uitkomst bieden. Paarden herkennen zichzelf niet in de spiegel en denken dus een ander paard te zien. Uiteraard moet dit een onbreekbare spiegel zijn. Spiegelfolie, dat je gewoon op de wand kunt plakken, kan uitkomst bieden.

Paarden die pas net op een nieuwe stal staan, kunnen soms extreem aan elkaar plakken. Ze zijn onzeker over de nieuwe omgeving en hebben tijd nodig om rustig te wennen. Blijft je paard een ‘plakker’? Dan hoop ik dat je iets hebt aan mijn tips. Zoals gezegd kan verlatingsangst een lastig probleem zijn. Als je er zelf niet uitkomt, schakel dan hulp in van een professional. Succes!


Bron: bitmagazine.nl