Voernijd
Voernijd

Een einde aan voernijd

Gedrag Opvallend

Voernijd is bijna altijd aangeleerd gedrag. Paarden gedragen zich bezitterig over hun voer en reageren agressief op andere paarden en mensen. Heb je een paard met voernijd? Met de juiste handelingen en het herkennen van een gedrag kom je een heel eind.

Paarden die als veulen onvoldoende sociale vaardigheden ontwikkelden, kunnen later soms moeilijk omgaan met soortgenoten. Dat kan leiden tot voernijd. Als je paard in het verleden een tekort aan voedsel heeft gehad kan hij of zij agressief worden. Dit komt het vaakst voor bij dieren die het moesten doen met bijvoorbeeld één hooibaal voor meerdere paarden. Bij een kudde die onderling goede verhoudingen heeft werkt dit prima, maar als de groep minder bij elkaar past ontstaat er ruzie. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je paarden goed kunnen eten zonder ervoor te moeten vechten. Zorg daarom dat je een aantal voerplekken hebt met voldoende afstand. Een ruime weide is natuurlijk ideaal.

Voernijd kan ook naar jou gericht zijn. Je paard kijkt chagrijnig als je met het voer aankomt. Als je meteen wegloopt na het voeren kan je paard het interpreteren als vlucht en verergert zijn gedrag. Daarom is het belangrijk het gedrag van je paard te lezen. Is hij gespannen bij het voeren, pak dit dan zo snel mogelijk aan. Bijvoorbeeld door je paard bij binnenkomst één stapje achteruit te vragen of nog even naast hem blijven staan om hem te aaien. Zo geef je hem een positieve associatie.

Bron: Bit  & Cap / The Horse