Ivonne en Mac
Ivonne en Mac Foto: L Dekkers Fotografie

Ivonne de Blaey-Leloux: “Mac is alle ups en downs dubbel en dwars waard”

Fun Horsemanship Recreatie

Ivonne de Blaey-Leloux en haar achtjarige Haflingerkruising Mac hebben in de afgelopen twee jaar een bijzondere transformatie doorgemaakt. Waar de ruin eerst nog onzeker en schuw was, heeft Ivonne met haar rust, geduld en vertrouwen zijn ontspannen en zelfverzekerdere kant naar boven weten te halen. 

Rust 

Hoewel Ivonne haar twee vorige paarden vanwege gezondheidsklachten heeft moeten verkopen, besloot ze twee jaar geleden toch op zoek te gaan naar een nieuw paard. “Bij de paarden zijn geeft mij een gevoel van volledige vrijheid. Dan vergeet ik de pijn even en kan ik echt in het moment leven. Ik heb mijn vorige paarden helaas moeten verkopen, omdat zij net als ik gezondheidsklachten hadden. Ik kon ze simpelweg niet de zorg geven die ze nodig hadden en verdienden.” 

“Desondanks begon het twee jaar geleden, nadat ik een moeilijke periode achter mij heb gelaten, toch te kriebelen om een nieuw paard te kopen. Juist omdat ik merkte dat het mij heel erg veel rust brengt.”

Op slag verliefd

Toen Ivonne Mac voorbij zag komen bij een handelsstal, was ze op slag verliefd. “Alles aan hem sprak mij aan. Hij had een mooie zachtaardige blik, maar was erg onzeker en schuw. Hoewel ik eigenlijk niet voor een paard met een verleden wilde gaan, voelde ik iets bijzonders bij hem. Toen ik vroeg of hij met mij mee naar huis wilde gaan, duwde hij mijn hoofd tegen mij aan. Toen was de keuze snel gemaakt.”

Wennen 

Het bleek echter nog wel een uitdaging te zijn om Mac uit de weide te vangen. “Je zag dat hij niet wist wat hij met ons aan moest en liever eerst de kat uit de boom wilde kijken. De eerste weken waren een enorme uitdaging. Hij had geen kwaad in de zin, maar was gewoon heel erg onzeker en begreep veel dingen niet.”

“Ze hebben geweldig voor hem gezorgd op de handelsstal waar hij vandaan komt, maar je zag aan Mac dat hij zich een beetje overdonderd voelde van de liefde die hij van mij kreeg. Daar moest hij in het begin echt even aan wennen.”


Foto: Privébezit

Val

Naarmate de tijd vorderde en de combinatie elkaar beter leerde kennen, maakte ze grote stappen. “Ik heb mij verdiept in grondwerk en natural horsemanship en ben zo met hem aan de slag gegaan. Ook de basis van het rijden pakte hij heel goed op, tot ik een keer van hem af viel door een onbenullig foutje.”

“Mac is zo geschrokken van mijn val, dat hij er een trauma aan overhield. Hij wist niet hoe hij met onverwachte situaties om moest gaan en schoot bij de kleinste dingen volledig in paniek. Niet alleen bij mij, maar ook bij anderen die ons probeerden te helpen in ons proces.”

Bijzonder moment

Na een zomer vol grondwerk besloot Ivonne met traumaverwerking aan de slag te gaan. “Mac heeft vroeger nooit geleerd om dingen te verwerken en kropte alles op. Dat hij snel spanning opbouwde vond ik niet erg, maar ik wilde hem wel helpen daarmee om te gaan. We besloten hem stapje voor stapje opnieuw zadelmak te maken en met ESDR-therapie aan de slag te gaan. Mac bleek al spanning op te bouwen bij het zien van het zadel, dus we hadden een lange weg te gaan.”

“Gelukkig sloeg de ESDR-therapie goed aan en merkte ik na één sessie al verschil. Hij leerde zijn spanning verwerken en het los te laten. Het was heel bijzonder om de kwartjes te zien vallen bij hem. Toen kwam het zachtaardige en rustige paard dat ik tijdens de bezichtiging zag echt naar boven.”

Verhuizing

Toch was de combinatie er nog niet. “Mac’s hoeven hebben in het verleden aardig wat te voorduren gekregen, waardoor hij wel wat hulp kon gebruiken bij het verbeteren van zijn hoefstand. Ik ben op hoefbekapcursus gegaan en heb daar mensen ontmoet die ons uiteindelijk gebracht hebben bij het paddock paradise waar hij nu staat.”

“Hoewel ik in eerste instantie betwijfelde of ik het lichamelijk aan kon om alle klusjes hier te doen, merkte ik na een vakantie op deze plek dat Mac hier thuis hoort. Hij was direct op zijn plek, dus ik besloot mijn verzorgsters om hulp te vragen en de gok te wagen. En daar heb ik absoluut geen spijt van. Ik heb een heel ander paard nu. In plaats van voor mij weg te rennen, komt hij enthousiast naar mij toe rennen zodra hij mij ziet.”


Foto: Privébezit

“Altijd in hem geloofd”

“Mac is bomproof en zit super goed in zijn vel. We rijden graag buiten en twee weken geleden hebben we zelfs een Working Equitation-clinic gevolgd. Het paard waar ik al die tijd van droomde, is er nu. Hoewel ik vaak met mijn handen in het haar heb gezeten, wist ik dat deze kant in hem zat. Ik ben ontzettend blij dat ik altijd in hem geloofd heb, want hij is al die ups en downs dubbel en dwars waard”, sluit ze af. 


Foto: L Dekkers Fotografie

Volg Ivonne en Mac ook op Instagram.

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit / L Dekkers Fotografie

Afbeelding
Afbeelding