koliek
koliek

Nieuw beoordelingssysteem voor behandeling van koliek

Nieuws

Een nieuwe aanpak in het managen van een uitdagende vorm van koliek kan wellicht het leven van vele paarden redden en eigenaren een hoop kosten aan operaties besparen, aldus Amerikaanse onderzoekers.


De onderzoekers delen de schade van de darmen in aan de hand van een beoordelingssysteem. Het systeem is ontwikkeld door David Freeman, professor chirurgie bij grote dieren aan de Universiteit van Florida en zijn team en steunt op het vermogen van de chirurg om tijdens de operatie de levensvatbaarheid van de beknelde dunne darm te beoordelen, wat de bloedstroom belemmert.

Als het aangetaste weefsel na corrigerende maatregelen verbeteringen toont in intestinale kleur en spieractiviteit, is de kans groot dat de functies worden hersteld en kan een dure operatie om een stuk darm te verwijderen worden vermeden, aldus de onderzoekers.

“Over het algemeen is behandeling van beknelling van de dunne darm niet zo succesvol als voor vele andere vormen van koliek”, zegt Freeman. “De vraag die we altijd stellen is: moeten we dit stuk darm verwijderen of niet?”

Freeman en zijn collega’s concluderen dat - indien aan bepaalde criteria is voldaan - het antwoord in veel gevallen ‘nee’ zou kunnen zijn.

Ze baseerden hun onderzoek op een beoordeling van de gegevens van 35 gevallen aan twee universitaire klinieken tussen 1996 en 2011. “Ik was zeer geïnteresseerd in dit onderwerp, dus bij elk geval keek ik naar de ernst van veranderingen aan de dunne darm”, aldus Freeman. “Ik begon met het ontwikkelen van een beoordelingssysteem, dat gaande weg werd aangepast.”

Uiteindelijk ontwikkelde het team een systeem dat vandaag de dag wordt gebruikt door de universiteit.

“Zodra we de mate van darmletsel hebben vastgesteld, kunnen we nu zeggen: ‘Dit snijden we weg. Als het erger is dan dit, zullen we dit deel van de darm verwijderen, maar als het beter is dan kunnen we het laten zitten’”, aldus Freeman.

Alle paarden in het onderzoek mochten na herstel de kliniek verlaten, slechts een enkele ervan ontwikkelde ernstige complicaties, maar die waren beheersbaar. Vele paarden leefden nog tien jaar en sommigen zelfs 15 jaar. “Deze lange termijn overlevingscijfers zijn erg bemoedigend”, vertelt Freeman. “Dit onderzoek laat zien dat veel paarden het prima redden wanneer het getroffen stuk darm blijft zitten.”

Bron: Horsetalk