Een PRE is geen glittercap ...
Een PRE is geen glittercap ... Foto: Arnd Bronkhorst

Editorial Suzanne Vlieger-Admiraal: Mode en paarden

Welzijn Ibirische Paarden Editorial Suzanne

Mode en dieren, gaat dat samen? Gaan mode en paarden samen? Zelf ben ik redelijk mode-onbewust; een goedkope, drie maten te grote regenjas en de oude legertrui van mijn schoonvader maken een vast onderdeel uit van mijn ‘ruitergarderobe’. 

Zolang het functioneel is en ik niet helemaal voor aap loop, is het wat mij betreft prima.

Toch leeft er bij mij ook wel ergens een besef dat een mooie waterdichte ruiterjas ook wel heel fijn zou zijn, en waarschijnlijk ongeveer honderd keer mooier zal staan dan mijn regenjas. Verder denk ik niet dat een paard er slechter van wordt als jij als ruiter er hip bijloopt. Sterker nog: als jij je beter voelt door die prachtige, peperdure glittercap, wordt hij er misschien zelfs ook wel beter van.

Zo lang het gaat om mode die je zelf draagt, gaan mode en paarden wat mij betreft dan ook best heel goed samen. Zodra het – letterlijk – de paarden zelf aangaat wordt het al een ander verhaal. 

Niet dat een paard het ook maar iets kan schelen welke kleur zijn sjabrak is en of daar wel of niet strass-steentjes op zitten. Ook de kleur van zijn halster en het patroon van zijn deken zal niets bijdragen of afdoen aan zijn welzijn. Tot zover niks aan de hand dus.

Bandages

Bij bandages ligt het echter anders. Natuurlijk is het een mooi gezicht, en natuurlijk is het extra gaaf als ze dezelfde kleur hebben als je sjabrak. Maar het is al zo lang bekend dat ze het risico op peesblessures verhogen, dat het een wonder is dat ze nog steeds gebruikt worden. Is het onwetendheid, of wint het modebeeld het hier van het paardenwelzijn? Hoe dan ook: ik denk dat er maar weinig mensen zullen zijn die na het lezen van het artikel van Fenna en Gisella op p. 71-74 nog ‘warm zullen lopen’ voor dat matchende setje bandages ...

Nog weer een heel aantal graadjes erger wordt het als dieren zélf een mode-item worden. Daarbij denk ik aan de Dalmatiërs die na de 101-Dalmatiers hype massaal in het asiel terechtkwamen. 

Maar ik denk ook aan de PRE. Nu is de PRE geen Dalmatiër, en al helemaal geen setje bandages of peperdure glittercap, maar vooral met die laatste heeft hij wel iets gemeen. En dat is dat hij gewoon heel erg mooi is. En dat zijn looks maar al te vaak de doorslaggevende factor zijn bij de aankoop. 

Of het echt past, dat wordt toch iets minder belangrijk zodra je geconfronteerd wordt met zo’n overweldigende schoonheid – en daar wordt door sommige verkopers handig op ingespeeld.

Niet alleen voor de PRE, maar voor ieder paard zou de belangrijkste vraag bij de aankoop moeten zijn: passen wij bij elkaar? Verkopers moeten eerlijk zijn over het paard dat ze aanbieden, zodat deze vraag ook echt eerlijk beantwoord kan worden. Want de vraag of een paard bij je past, en of jij bij het paard past, is veel belangrijker dan de vraag of je sjabrak bij je jas past. 

Een paard is geen fast fashion. Een paard moet je op het lijf geschreven zijn en jaren meegaan. Net als een oude legertrui. 

Suzanne Vlieger-Admiraal
Community redacteur Bit & Cap


Afbeelding