Quality time
Quality time Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

“Paardenwelzijn begint bij een bewuste eigenaar”

Welzijn

Je komt gehaast op stal aan en haalt snel je paard uit de paddock om hem op te zadelen. Vervolgens spring je op zijn rug voor een korte training. Je paard lijkt wat traag en reageert niet goed op je hulpen. Daar heb je geen tijd voor! Je raakt geïrriteerd, vergroot de druk en je paard beweegt eindelijk meer voorwaarts. Echt lekker voelt het niet en nadat je gehaast weer hebt afgezadeld, zit je met een vervelend gevoel in de auto. Maar geen tijd om lang bij stil te staan, want je moet door!

“Bovenstaande is een situatie die ik veel voorbij zie komen in de paardenwereld”, vertelt gedragstrainer Paula van der Geest. “We zijn zo druk met van alles en nog wat, dat we vaak niet met aandacht en rust bij ons paard zijn. Het paard in het verhaal hierboven, voelde zich niet lekker en probeerde dat aan zijn eigenaar duidelijk te maken. Helaas pikte zij zijn signalen niet op, omdat ze te druk was in haar hoofd en zijn ‘ongewenste’ gedrag er niet bij kon hebben.”

“Hoe mooi zou het zijn geweest als deze ruiter een pauze had ingelast om te voelen wat er nu precies gebeurde. Even een moment van écht contact met haar paard en afstemmen op wat hij nodig heeft. Wellicht had ze kunnen kiezen voor een makkelijkere oefening die hij die dag wel prima aankon, of ze had kunnen afstappen om hem te laten grazen. Even niks, allebei tot rust komen en samen een momentje genieten.”

“Want waarom heb je jouw (verzorg)paard? Om gedachteloos mee te trainen of om lol mee te hebben? Ik denk dat voor de meeste mensen het laatste geldt. De sleutel tot plezier is in mijn ogen persoonlijke ontwikkeling. Op het moment dat je namelijk jezelf goed kent, kun je je paard ook zien voor wie hij is en een échte verbinding met hem aangaan. Je bent je dan bewust van je eigen gedachten, gevoelens, blokkades en kwaliteiten.”

“En in plaats van druk te zijn met gisteren of morgen, ben je met meer aandacht bij je paard. Hierdoor zul je het veel eerder opmerken als je paard zich niet lekker voelt, durf je naar jezelf te kijken als het even minder goed gaat en voelt je paard zich ook echt gezien door jou. Je kunt je vast voorstellen dat dit jou en je paard een heel ander gevoel geeft als jullie bij elkaar zijn.”

“Naar jezelf kijken is zeker niet altijd makkelijk. Er kunnen heel wat moeilijke emoties naar boven komen. Je gaat je echter uiteindelijk vele malen beter voelen als je de emoties kunt accepteren én kunt doorvoelen. Op het moment dat je dit niet doet, slaan ze zich op in je lichaam en dat kan allerlei fysieke klachten geven.”

“Je emoties zijn als ballonnetjes die je onder water probeert weg te duwen: ze poppen altijd weer ergens omhoog. En soms is dat als je met je paard bezig bent en hij niet doet wat je wilt. Dan val je tegen hem uit of geef je hem een extra harde mep tegen zijn kont. Je paard is echter niet hetgeen dat je dwars zit; het zijn je eigen gedachten en emoties. Wijs dus niet naar je paard, maar kijk in de spiegel.”

Door Paula van de Geest
Gedragstrainer • Paardencoach • Dierenwelzijn • Schrijven • Humor