Afbeelding

Help je paard van zijn wintervacht af! Zes tips!

Welzijn Verzorging Voeding

Hij zit er weer aan te komen: de verharingsperiode. Bij het ene paard verloopt het makkelijk en vlot, maar er zijn ook paarden die er meer moeite mee hebben. Wist je dat verharen je paard veel energie kost? Met deze tips over voeding en verzorging helpje jouw paard van zijn wintervacht af! 

Wanneer verhaart een paard?

Je paard verhaart twee keer per jaar: in de zomer en in de winter. Het proces komt niet op gang door de veranderende temperatuur, maar doordat het overdag langer of juist korter licht wordt. Nu richting het voorjaar de dagen weer langer worden, maakt de hypofyse hormonen aan waardoor je paard zijn wintervacht verliest. 

Het verharen kan nog weleens voor problemen zorgen. Zeker als je paard niet helemaal in goede conditie is, kan hij hier wel wat hulp van jou bij gebruiken.

Ondersteun je paard met deze 6 tips

Verschillende factoren hebben invloed op het verharingsproces van je paard. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goede doorbloeding van de huid. Deze kun je zowel van binnenuit als van buitenaf ondersteunen. Het is belangrijk dat je paard de juiste voeding krijgt, zodat het over de bouwstoffen beschikt die het nodig heeft. 

Zowel het ruwvoer als het krachtvoer moeten van goede kwaliteit zijn. Alle voedingsstoffen hebben een direct of indirect effect op de vacht, maar vetten, mineralen en vooral B-vitaminen hebben een duidelijk zichtbaar effect. We geven je een aantal tips om je paard een handje te helpen tijdens het verharen.

1. Uitgebreid poetsen

Met een uitgebreide poetsbeurt geef je je paard niet alleen een lekkere massage, het helpt ook bij de verharing. Dit zorgt namelijk voor een goede doorbloeding van de huid waardoor de vacht beter loslaat. Omdat je paard tijdens de verharing ook vaak wat meer jeuk heeft, kan hij een goede poetsbeurt zeker waarderen. 

Met een rubberen rosborstel kom je een heel eind, maar als je paard flink verhaart, loopt die steeds vol. Er bestaan speciale ‘schuimblokken’ en rubberen handschoenen, waarmee je losse haren nog makkelijker kunt verwijderen. 

2. Lekker bewegen 

Beweging is een belangrijke factor bij de verharing. Ook dit zorgt voor een betere doorbloeding. Ga trainen of gezellig samen een stukje wandelen of buitenrijden. 

3. Veel daglicht 

Aangezien daglicht de trigger is voor het verharingsproces helpt het om je paard hier zoveel mogelijk aan bloot te stellen. Zet je paard dus lekker in de wei of paddock en ga lekker buiten rijden of wandelen. Dit is ook nog eens goed voor de beweging!

4. Vitamineboost

Verharen kost een paard veel energie en kan soms moeizaam gaan. Dit kan komen doordat de eigen vitamine B van je paard niet voldoende is. Geef je paard een vitamineboost, zoals een kuur met Pavo MultiVit15. Pavo MultiVit15 levert een extra dosis vitaminen om de weerstand van je paard te ondersteunen en zorgt voor een vlotte verharing en glanzende vacht. 

5. Slobber 

Je kunt je paard extra verwennen tijdens de verharingsperiode door hem een lekker slobbermaaltje te geven. Een olierijke voeding heeft geen direct effect op de verharing, maar zorgt wel voor een mooie, glanzende vacht. Pavo SlobberMash bevat een hoog aandeel zuiver lijnzaad en is daarnaast ideaal om te mixen met het supplement Pavo MultiVit15. 

6. Olie 

Wil je niet zozeer de verharing ondersteunen, maar kan de vacht van je paard wel wat extra glans gebruiken? Voeg dan een olie aan je rantsoen toe en kies bijvoorbeeld voor Pavo LinseedOil of ga voor een volledige algehele gezondheidsboost met Pavo OmegaFit. Deze omega 3-6-9 olie bevat een ongekend hoog gehalte aan de meest belangrijke omega 3-vetzuren. Deze zijn cruciaal bij allerlei lichaamsprocessen en ondersteunen o.a. de immuniteit, ademhaling, spierherstel, gewrichten en mobiliteit, huid en vacht en het hart- en vaatstelsel.

Met bovenstaande tips kun je je paard goed de verharingsperiode doorhelpen. Zo houd je de periode met rondvliegende en overal aan vastzittende haartjes zo kort mogelijk. Ook fijn voor jezelf dus. 

Pavo’s producttips

Pavo MultiVit15

Compleet vitaminesupplementOndersteunt de verharing

Pavo OmegaFit

Unieke omega 3-6-9 olie gemaakt van Ahiflower®olieOndersteunt de algehele gezondheid

Pavo LinseedOil

Lijnzaadolie vol omega 3 en 6Voor een gezonde en glanzende vacht

Pavo SlobberMash

Lekkere warme slobbermaaltijd Met zuiver lijnzaad voor een schitterende glans