Borstelen
Borstelen

6 Tips om je paard te helpen met verharen

Nieuws

Als je je paard poetst, weet je dat het niet lang meer kan duren: de lente komt eraan! Al snel zitten niet alleen je paard, maar ook je poetsspullen, de stal en jijzelf bedekt onder een laag losse kriebelhaartjes... Met onderstaande tips help je je paard gemakkelijker door de rui heen.


1. Borstels en blokken

De beste oplossing voor het snel verwijderen van een dikke wintervacht blijft nog steeds: flink borstelen. Zorg dus dat je beschikt over een goed stel rosborstels; of die van rubber, plastic of metaal zijn, hangt van je eigen voorkeur af. Een metalen borstel gebruik je natuurlijk alleen op de delen van je paard waar de botten niet te dicht onder de huid liggen, dus niet op benen, hoofd of ribben. Gebruik je de metalen borstel liever helemaal niet op je paard, dan kan het wel een heel handig middel zijn om je andere borstels mee schoon te krijgen. Haal je zachte borstel tussen het poetsen door telkens over de metalen borstel heen om plukken haar te verwijderen.
Andere handige hulpmiddelen bij het ‘ontharen’: een borstelblok (ook handig voor het verwijderen van mestvlekken en horzeleitjes), poetshandschoen en massageborstel.

2. Voldoende beweging

Paarden die veel aan het werk gezet worden, verliezen hun wintervacht sneller dan paarden die stil staan.  Waarschijnlijk komt dit doordat de doorbloeding naar de huid en haarzakjes wordt gestimuleerd, zodat die beter hun werk kunnen doen.Een halfuur longeren of wandelen per dag kan al een groot verschil maken.

3. Daglicht

Het verharingsproces hangt niet af van de stijging in temperatuur, maar van het aantal uren daglicht dat toeneemt als het lente wordt. Daarom beginnen paarden vaak al te verharen terwijl het buiten nog vriest. Wil je je paard zijn vacht wat sneller laten verliezen, dan is het dus van belang hem zo veel mogelijk naar buiten te laten gaan. De extra beweging die hij daarmee krijgt, is weer mooi meegenomen (zie punt 2).

4. Voeding

De rui wordt grotendeels bepaald door hormonen, maar voor de groei van een mooie zomervacht is voeding ook erg belangrijk. Na een winter lang hooi en kuilgras kan je paard misschien wat extra vetten en vitamine gebruiken. Lijnzaadolie bevat vitamine A, D en E en verschillende vetzuren die de vacht van je paard laten glanzen, en het kan gemakkelijk door het voer gemengd worden. Het helpt je paard niet om sneller te verharen, maar wel om er een mooie, glanzende vacht voor in de plaats te laten groeien.

5. Stofzuiger

Een hit op grote stallen en onder professionele grooms: de paardenstofzuiger! Het vergt een budget én aardig wat schriktraining vooraf, maar het bespaart je een hoop tijd en ronddwarrelende haren. Geen paardenstofzuiger of bomproof paard? Dan kun je het voorlopig beter houden bij een stofzuiger voor je dekens en harnachement. Extra handig: een kruimelzuiger met borstel-opzetstuk binnen handbereik in je zadelkast.

6. Houd jezelf haarvrij

Ken je dat? Telkens als je je paard hebt gepoetst, zie je er zelf uit alsof je een wintervacht hebt gegroeid... Helaas zit er in dit geval niets anders op dan een regenponcho over je kleren aandoen, een kledingroller meenemen en rustig aan te doen met de dagcrèmes en lippenbalsem. Troost jezelf met de gedachte dat hoe meer je paard verhaart, hoe sneller het weer lente wordt! ;-)

Feit of fabel? Lees hier meer over het verharen van je paard.

Bronnen: Pro Equine Grooms, Horse Collaborative