Mark Rashid
Mark Rashid

Editorial Suzanne Vlieger-Admiraal: Aardig zijn

magazine Horsemanship Editorial Suzanne

De mei-editie van Bit & Cap opent met een prachtig interview met Mark Rashid. De inzichten die Mark deelt over het werken met paarden, zowel in het interview als in zijn schitterende nieuwe boek ‘Uit liefde voor het paard’, zijn onbetaalbaar. Iedere pagina, iedere zin, ieder woord van het interview en het boek raakte me.

 Maar wat me verreweg het meest aansprak, was Rashid’s opmerking over ‘respect’, iets waar ik altijd al een beetje twijfelachtig tegenover sta. “Paarden begrijpen dat concept niet”, beargumenteert Mark, “simpelweg omdat ze de hersencapaciteit niet hebben om dat te kunnen.”

Aardig tegen je paard doen

In plaats van ons bezig te houden met het afdwingen van respect, zouden we volgens Mark wat beter ons best moeten doen om aardig te zijn tegen onze paarden. Mark werkt vanuit de ‘place of softness’. Een plaats waar je volgens hem continu moet zijn, niet alleen als je met je paard bezig bent. Want “als je goed en aardig wilt zijn met paarden, moet je altijd zo zijn.”  Voor Liesbeth Jorna, die deze editie van start gaat met haar serie ‘Waardenboek duurzame dressuur’, en die – zoals we in het interview in het aprilnummer konden lezen – ook sterk geïnspireerd is door Mark Rashid, is aardig zijn tegen onze vierbenige partners ‘misschien wel de allerbelangrijkste waarde’ in alles wat we met paarden doen. Niet voor niets opent zij haar serie met de ‘A’ van aardig. 

Maar al te vaak worden ‘respect krijgen’ en ‘aardig zijn’ als een soort tegenstelling neergezet. Want, zo wordt beweerd, als je te aardig bent, krijg je geen respect. En hoewel veel mensen misschien zo denken, geloof ik niet dat dit voor paarden geldt, die volgens Rashid dus niet in dit soort termen denken. Volgens mij is de belangrijkste term waarin paarden ‘denken’ als ze bij ons zijn: ‘vertrouwen’. En vertrouwen win je door aardig en bedachtzaam te zijn, niet door respectloos respect af te dwingen. Dit wil overigens niet zeggen dat ‘aardig zijn’ betekent dat je niet duidelijk bent naar je paard toe. Integendeel. Zoals Karen Rohlf zegt in haar ‘gastbijdrage’ aan ‘Waardenboek duurzame dressuur: “aardig zijn is soms ook duidelijk zijn”. Maar: op een aardige (respectvolle!) manier, die het paard begrijpt en die het vertrouwen niet schaadt.


Mark Rashid

Voorbeelden

Dit klinkt eigenlijk bijna te mooi om waar te zijn. Maar werkt het ook? Jazeker! Voorbeelden te over. Mark Rashid zelf natuurlijk, maar ook dichterbij huis. Kijk maar eens naar de video’s van Josepha Guillaume. Hier zie je aardigheid en duidelijkheid aan het werk. Het respect druipt er vanaf; het respect VOOR het paard welteverstaan. Op Equiday heb ik Liesbeth Jorna en ook Zoë Coade aan het werk gezien, op een zelfde aardige, duidelijke en respectvolle manier. 

Voor mij zijn deze mensen voorbeelden. Ik ben er nog niet, maar oefen. Stap één is in het dagelijks leven net zo aardig en bedachtzaam proberen te zijn als ik voor paarden wil zijn. En: niet oordelen. Dat is een lastige, want vaak heb ik (onbewust) best snel een oordeel klaarliggen. Mijn eerste oefening in niet oordelen over mensen komt komend weekend al, want dan ga ik op verjaardagsvisite. Daarover gesproken: over iets aardigs doen voor je paard zegt Liesbeth Jorna: “Je neemt als je op visite gaat toch ook een bloemetje mee?” Nou, nee dus. Ik neem geen bloemetje mee zaterdag.  Ik verras de jarige met ‘Uit liefde voor het paard’. Is dat niet aardig?

Suzanne Vlieger-Admiraal
Community redacteur Bit & Cap


Heb jij de mei-editie nog niet in je bezit? Bestel hem dan heel makkelijk online


Nieuwsgierig naar he boek van Mark Rashid? Deze is ook online te bestellen via Paardenmagazines.nl

Afbeelding
Afbeelding