Ontspannen
Ontspannen

Ontspannen op je paard in 5 gemakkelijke stappen

Training Opvallend

Rustig blijven is één van de belangrijkste dingen in de omgang met paarden, maar het behouden van die rust is niet altijd even gemakkelijk. Last van wedstrijdstress of bang geworden na een val? Met deze ontspanningsoefeningen rijd je snel weer relaxed rond.

Stap 1: Zoek een prettige plaats

De volgende oefeningen kun je zowel op als naast je paard oefenen. Ben je nerveus om terug in het zadel te klimmen, dan kun je de stappen doorlopen tijdens het poetsen of opzadelen. 

Zit je op je paard, zoek dan een tempo en plaats op waarbij jij je het meest op je gemak voelt: halthouden op het midden is een mooie plek om mee te beginnen, maar uiteindelijk zou je het ook in galop kunnen doen.

Stap 2: Kijken

Kijk om je heen en benoem de dingen die je kunt zien, het liefst hardop. De ingang van de rijbaan, de bakletters, je nieuwe zadeldekje... Ga zo door tot je vijf dingen hebt opgenoemd.

Stap 3: Horen

Concentreer je nu op de geluiden die je hoort. Als je naast je paard staat, kun je hierbij je ogen dichtdoen om beter te kunnen luisteren. Hoor je de voetstappen van je paard, het geruis van de bomen naast de rijbaan of de geluiden van de andere paarden op stal? Tel hierbij weer tot je vijf dingen hebt gehoord.

Stap 4: Voelen

Nu ga je verder met het opsommen van vijf dingen die je kunt voelen: de teugels in je handen, een briesje in je gezicht, de bewegingen van het paard onder je...

Stap 5: Positieve gedachten

Rond de oefening af door vijf dingen op te noemen waar je goed in bent: dat kunnen rijtechnische dingen zijn, maar ook karaktereigenschappen die van toepassing zijn op de omgang met je paard. 

Misschien heb je een vriendelijke, zachte hand bij het rijden, of beloon je je paard consequent als hij goed zijn best doet? Als je erg onzeker bent over jezelf kan dit een lastige opdracht zijn, maar probeer toch vijf dingen te bedenken. Dat je moedig genoeg bent om je spanning bij het rijden aan te pakken, is bijvoorbeeld al een complimentje van jezelf waard!

En verder...

Na het doorlopen van deze stappen zul je merken dat je al een deel van je spanning kwijt bent: je hebt even niet meer de kans gehad om te denken aan wat er allemaal mis kan gaan. 

Door heel nadrukkelijk te letten op wat je met je zintuigen kunt waarnemen, houd je jezelf bezig met het hier en nu in plaats van met doemscenario’s of enge ervaringen uit het verleden.

Gebruik de volgende tips om nog meer uit de ontspanningsoefeningen te halen.

  • Bouw het aantal dingen dat je ziet, ruikt, enzovoort geleidelijk af. Je kunt ook beginnen met vijf dingen die je ziet, dan vier dingen die je hoort, dan drie dingen die je voelt...
  • Misschien ben je zo gespannen dat je de tel kwijtraakt. Had je die ene bakletter al meegeteld, of was je nu al aangekomen bij de dingen die je kon voelen? Help! Gelukkig maakt de volgorde en het precieze aantal niet uit, zolang je je aandacht maar verlegt naar de dingen die je kunt waarnemen.
  • Je hoeft niet per se alle stappen te doorlopen elke keer dat je de oefening doet. Merk je dat je bij stap 4 al bent gekalmeerd, dan mag je natuurlijk gewoon stoppen.
  • Heb je de oefeningen al zo vaak gedaan dat ze saai worden? Mooi zo! Dat betekent dat je genoeg bent gekalmeerd om je weer te richten op de leuke dingen: lekker ontspannen paardrijden, bijvoorbeeld.

Nog meer tips nodig om je zenuwen onder controle te krijgen? Lees hier verder.

Bron: Horse Collaborative