Afbeelding

In 5 stappen veilig beginnen met horseboarding

Nieuws

Horseboarding wordt steeds populairder, maar deze extreme versie van de paardensport is zeker niet zonder gevaar. Jorien Buysse van Dutch Horseboarding legt je uit hoe je in vijf veilige stappen met jouw paard kunt gaan horseboarden.


Horseboarden is begonnen in Engeland, waar het ook al een stuk bekender is dan in Nederland. Het is een echte teamsport doordat de ruiter en de persoon op het mountain- of wakeboard goed samen moeten werken. Jorien doet al enige tijd aan horseboarding, maar dan wel net even anders. “Bij het ‘gewone’ horseboarding heb je een ruiter te paard, met hierachter iemand op een mountainboard of in het water met een wakeboard. Ik gebruik echter geen ruiter en leidt mijn paard vanaf mijn mountainbord”, aldus Jorien.

Stap 1


Is je paard ontspannen wanneer jij vlak achter hem loopt? “Je paard moet zich volledig kunnen ontspannen, ook wanneer jij hem plotseling aanraakt op zijn billen of een gek geluid maakt”, legt Jorien uit. Een onverwachte beweging of gek geluid is immers zomaar gemaakt wanneer je op een bord achter je paard rijdt. Oefen dit dus eerst aan de hand zonder bord. Houdt hierbij een veilige afstand tot je paard voor het geval dat hij schrikt.

Stap 2


Jorien: “Zorg ervoor dat je je paard een goede noodstop leert. Wanneer jij valt of er iets anders gebeurd waardoor je plotseling moet stoppen, is het belangrijk dat ook jouw paard direct stopt. Ik heb mijn paard een noodstop geleerd door hem voor druk op het halster 180 graden te laten draaien.”

Stap 3


Het is praktisch als je paard zelf een pad volgt. Wanneer je wilt horseboarden zonder ruiter, hoef je op deze manier zo min mogelijk vanaf je bord te sturen. “Dit kun je oefenen door langs een bakrand of hek te lopen.”

Stap 4


Leer je paard de hulpen om harder en zachter te gaan. Dit kan bijvoorbeeld met stemhulpen, maar ook door gebruik te maken van een teugel.

Stap 5


Nu is het tijd om zelf met het bord aan de slag te gaan. “Zorg ervoor dat je zelf stabiel staat. Oefen dit eerst zonder paard en rijdt bijvoorbeeld eens een helling af. Op deze manier leer je omgaan met het bord. Wanneer je dit kunt, introduceer je het bord aan je paard. Laat hem hier rustig aan wennen en rijdt bijvoorbeeld eerst naast hem zodat hij kan wennen aan het geluid”, legt Jorien uit.

Veiligheid


Wanneer je alle stappen onder de knie hebt, is het tijd om ze te combineren, maar veiligheid staat natuurlijk voorop. Ga je zelf voor het eerst beginnen met horseboarding en is ook je paard hier nog niet bekend mee. Doorloop de stappen dan is een rustig tempo en houdt altijd de veiligheid van jou en je paard in de gaten!

Tuig


“Er bestaat er nog geen echt horseboarding tuig voor de manier waarop ik de sport beoefen. Ik ben dan ook gewoon begonnen met een schoftje van een mentuig. Ik ben op dit moment samen met een webshop bezig om dit te ontwikkelen”, aldus Jorien.

Bron: Bitmagazine.nl