veulen pleegmoeder
veulen pleegmoeder

5 Tips voor het vervoeren van je veulen

Nieuws

Je merrie heeft een prachtig en gezond veulentje gekregen, maar misschien wil je hier mee naar de keuring of is hij verkocht. Dan zul je hem moeten vervoeren. Maar hoe pak je dit aan? Trailerlaadspecialist Annemarie van der Toorn geeft je tips!



Tip 1


[caption id=”attachment_86766” align=”alignright” width=”227”] Op deze manier ‘bevestig’ je een veulentasje om een veulen.[/caption]

Voordat je begint met het laden van je veulen is het handig om al wat dingen met hem te oefenen. “Leer je veulen van te voren goed mee lopen. Bij een jong veulen kun je dit doen met behulp van een veulentasje, later kun je dit vervangen door een halster en touw”, begint Annemarie. “Daarnaast kun je hem leren om vast te staan. Oefen dit eerst door het touw door bijvoorbeeld een oog aan de muur te halen en zelf het uiteinden vast te houden. Zet ze dus niet gelijk vast, maar creëer de illusie van het vast staan. Zo leer je ze van de druk af te komen.” Wanneer het veulen ouder is en dit goed kent, kun je dit uitbreiden door hem vast te zetten met een simpele paardenknoop. Blijf er wel altijd bij staan en zorg ervoor dat je het veulen direct los kunt maken mocht deze in paniek raken.

Tip 2


Ga je een jong veulen vervoeren, bijvoorbeeld naar een keuring, gebruik dan het liefst een tweepaardstrailer. “Haal het tussenschot uit de trailer, zo hebben merrie en veulen alle ruimte”, legt Annemarie uit. “Gebruik wel een voor- en achterstang. Dit zorgt voor stabiliteit van de merrie wanneer je moet remmen en optrekken.” Je wilt tenslotte niet dat je merrie per ongeluk tegen het deurtje voor in de trailer botst wanneer je een keer hard moet remmen. In zo’n geval kan het deurtje openschieten. “Veel mensen zijn bang dat het veulen klem komt te zitten onder één van de stangen, maar de meeste veulens gaan niet onder de stangen door. Mocht dit wel het geval zijn, dan wurmen ze zich meestal gewoon weer los.” Wanneer het veulen ouder is (zo’n acht of negen maanden bijvoorbeeld) en hij is gewend om vast te staan, dan kun je het tussenschot laten staan en het veulen naast de merrie vervoeren.

Tip 3


Gebruik een veulenrek om ervoor te zorgen dat je veulen niet over de laadklep kan springen. Annemarie: “Mijn voorkeur gaat zeker uit naar een veulenrek in plaats van een zeiltje. Dit is steviger. Een zeiltje kan makkelijk open gaan wanneer een veulen hier tegenaan duwt of wanneer het per ongeluk los waait.”

Tip 4


Na alle voorbereidingen met je veulen en de trailer, is het tijd om je veulen in de trailer te laden. Laad altijd eerst je veulen in de trailer en laat de merrie hier gelijk achteraan volgen. “Op deze manier raakt de merrie niet in paniek omdat ze het veulen bijvoorbeeld niet kan zien. Een veulen wil nog wel eens twijfelen om de klep op te lopen of loopt er langs heen en raakt zo uit het beeld van de merrie. Veel merries raken hierdoor in paniek, wat vervolgens zorgt voor paniek bij het veulen en vaak vervolgens ook voor paniek onder de mensen”, legt Annemarie uit.

Tip 5


Heb je je veulen verkocht en moet hij vervoerd worden naar zijn nieuwe adres? Dan is het het makkelijkst om hem eerst rustig af te spenen van zijn moeder. Op deze manier zorg je voor zo min mogelijk stress. “Vaak zijn veulens ondertussen oud genoeg om vast te kunnen staan. Wanneer je hem wegbrengt naar zijn nieuwe huis, neem dan een ander rustig paard mee in de trailer. Zo is je veulen niet alleen en zal het rust en vertrouwen vinden in de rust van het andere paard”, vertelt Annemarie. Een merrie met veulen naar het nieuwe adres brengen is niet handig. De merrie kan in paniek raken wanneer zij alleen de trailer weer in moet en het veulen raakt snel in paniek wanneer hij zijn moeder ziet vertrekken. “Is het geen optie om het veulen van te voren af te spenen, dan kun je eventueel overleggen om de merrie tijdelijk op het nieuwe adres te laten en het afspenen hier voort te zetten.”

Lees ook:



Bron: Bitmagazine.nl