21616377_1902844676697762_5557225125960221145_n
21616377_1902844676697762_5557225125960221145_n

Horseboarden: een extreme tak van sport

Nieuws

Ben je uitgekeken op dressuur en springen, maar weet je ook niet zo goed wat je dan wel kunt doen met je paard? Daar weet Marjolijn Bode wel raad mee. Haar paard was voor zowel springen als dressuur niet zo geschikt en ze ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die vond ze in de sport horseboarding! Vorig weekend nam ze deel aan het EK horseboarden in Amersfoort met haar vriend Tim en paard Camiel.


 “Ik wist op een gegeven moment niet meer wat ik met mijn paard Camiel moest doen. Hij was niet echt geschikt voor de dressuur vanwege zijn bouw, het is een kruising van een KWPN’er en een  Hackney. Op zich kan hij leuk springen, maar niet echt goed genoeg voor de wedstrijdsport. Ik zat een beetje in dubio of ik hem zou verkopen. Mijn vriend was echter helemaal gek op hem en wilde niet dat hij wegging. Hij had wat research gedaan naar dingen die we wél met hem konden doen, en toen kwam hij filmpjes van horseboarden tegen. Ik had nog nooit van deze sport gehoord. In Nederland is het vrij onbekend, maar in Engeland is het behoorlijk populair. Hartstikke leuk, dacht ik, Maar dit lukt natuurlijk nooit met dit paard”. Camiel is namelijk al bang voor zijn eigen schaduw. Een board achter hem hangen leek me dus helemaal niks. Op aandringen van mijn vriend zijn we het echter toch gaan proberen. Wonderbaarlijk genoeg ging dit nog best goed ook.”

Veelzijdige sport


“Je legt een parcours af waarbij je van start tot finish moet galopperen. Je moet tussen poortjes door met pionnen, mis je een poortje dan krijg je vijf seconden tijdstraf, gooi je een balletje van de pion dan krijg je twee seconden tijdstraf. Ook moet je slalommen en tussen vlaggen doorrijden zonder dat je paard hiervan schrikt en aan de kant springt. Het allerbelangrijkste is een snelle tijd. Let er wel op dat je geen gele kaart krijgt, drie keer geel is uitsluiting. Deze kaart kun je krijgen door paardonvriendelijk rijden, schelden of bijvoorbeeld het aanraken van de omheining.

Naast deze vorm bestaat er ook nog een wakeboard-variant. Dit hebben wij nog nooit gedaan, maar het schijnt makkelijker te zijn omdat je dan minder bang bent om te vallen aangezien je in het water valt. Ook heb je nog onbemand horseboarden, dan bestuurt de boarder het paard zonder dat er een ruiter op zit, maar hier zijn helaas geen wedstrijden in. Daarnaast is er ook nog een variant waarbij je moet springen. Je kan je boarder laten springen over een schans, of zelf met je paard over een hindernis springen en de boarder erbij langs laten gaan, of allebei springen. Het is dus zeker een veelzijdige sport.”

Teamspirit


“Horseboarden zorgt voor adrenaline, je kunt lekker buitenrijden en je bent constant aan het samenwerken met je partner; in mijn geval mijn vriend. Tim was eerst een beetje bang voor paarden, tot hij Camiel leerde kennen. Sinds het horseboarden is hij zo handig geworden met paarden dat ik hem gewoon kan vragen Camiel zijn deken om te doen bijvoorbeeld. De onderlinge sfeer binnen de sport met andere teams is ook echt waanzinnig. Ik denk dat ik nog zo hard ben aangemoedigd door mijn directe concurrenten. Tijdens het EK was het gejoel echt oorverdovend. Iedereen helpt elkaar. Als iemand bijvoorbeeld water moet halen voor een paard bijvoorbeeld dan haalt diegene gelijk water voor alle paarden.”

Beginnen met horseboarden


 Wil je ook beginnen met horseboarden? Oefen dan thuis met dubbele lange lijnen, skeeleren met je paard en breid dit langzaam uit. “Gaat dat goed en wil je serieus verder? Zorg dan dat je het juiste materiaal hebt. Wij werken zelf met een mountainboard, maar je kunt ook een longboard gebruiken. Een mountainboard geeft iets meer vering en bewegingsmogelijkheden, een longboard is wat stijver. Daarnaast heb je een hendel nodig die de boarder vasthoudt en een stevig touw dat niet schuurt. Wij gebruiken ook nog glansspray om de achterhand mee in te spuiten tegen het schuren. Ook kun je nog denken aan benodigdheden als een bodyprotector, veiligheidsbeugels, beenbescherming, helm en bescherming voor de boarder, stiften voor het paard, et cetera.

Het belangrijkste wat je nodig hebt is een safetysystem. Bijna iedereen die begint met horseboarden knoopt gewoon een touw om zijn middel of om het zadel, maar daar kun je echt gruwelijke ongelukken mee krijgen als het paard in het touw stapt en jij wordt eraf getrokken. Wij hebben een safetysystem waarbij de boarder vastzit aan het zadel maar los wordt gekoppeld als de ruiter eraf valt. Zo hang je als boarder niet achter een stuurloos paard. Ook het hele handvat laat dan los, zodat er niet een lijn met handvat achter het paard aan blijft wapperen. Je kunt best kijken of horseboarden iets voor je is door te oefenen met lange lijnen en skeeleren, maar als je serieus met de sport verder wilt, zijn goede spullen noodzakelijk. Je kunt dan contact opnemen met ons, in samenwerking met Horseboarding NL verhuren wij materiaal of zorgen ervoor dat je dit zelf kunt aanschaffen. Ook geven wij trainingen.

Trainen


 “Horseboarden is een behoorlijke inspanning voor het paardenlichaam. Het paard moet namelijk niet alleen de ruiter en uitrusting dragen, wat al gauw 75 kilo weegt, hij moet ook de boarder met zijn uitrusting trekken en dit weegt ook al gauw zo’n 90 kilo. Daarnaast train je op snelheid, korte wendingen, etc. Het is dus zeker niet iets wat je elke dag kunt doen. We oefenen het één keer in de twee of drie weken, dat is ook echt wel genoeg. Je moet zeker trainen, maar niet te veel. De uitrusting zit namelijk aan het zadel vast en heeft dus behoorlijk veel impact op de rug. Daarom zijn wij nu ook aan het kijken of we een pad kunnen ontwikkelen die de druk beter verdeelt. Dit doen we in samenwerking met Horseboarding NL, een ander Nederlands team. Zij hebben namelijk al eerder een pad ontwikkeld. Ik ben zelf zadelmaker, dus we gaan kijken of we samen tot een goede oplossing kunnen komen.”

De toekomst


 “Wij moesten het horseboarden helemaal zelf leren, want in Nederland is er niemand die les in geeft. Wij volgen trainingen in Engeland en willen in Nederland ook lessen gaan geven. Ik ben zelf instructrice en één van de meiden van Horseboarding NL is dierenarts en instructrice. Samen willen we onze krachten bundelen. Er is helaas nog geen Nederlandse bond, maar die willen we in de toekomst ook heel graag oprichten zodat je als horseboarder iets hebt om op terug te vallen.”






EK horseboarden 2017


Vorig weekend stonden Marjolijn, Tim en paard Camiel op het EK horseboarden. “Dat was echt zo gaaf! Ik was zo ontzettend trots op Camiel. Ik kon gewoon niet stoppen met lachen, want niet alleen wij hadden het enorm naar ons zin, je kon  zien dat Camiel er ook helemaal van genoot. Het is een paard dat heel terughoudend en rillerig kan zijn. Tijdens de trainingen durfde hij zelfs de bak niet in. Toen dit eenmaal lukt,  durfde hij niet langs pionnen en vlaggetjes die daar stonden. Eén van de Engelsen zei toen ook tegen mij: “Wat doe jij hier met dit paard?” Ik gaf hem groot gelijk, ik dacht ook even ‘waar ben ik aan begonnen’? Maar toen het erop aankwam kon het schreeuwende publiek, een tent, een springkussen en weet ik wat nog meer hem allemaal niks schelen en deed hij zó zijn best! Hij snapt het spelletje gewoon.


 Er was tijdens het EK ook wel een groot verschil te zien tussen de Engelsen die al jaren bezig zijn en de Nederlanders die pas een paar maanden trainen, maar wij hebben van het EK dan ook super veel geleerd.  De Engelsen namen alle plekken in de top 4 in beslag, Ondanks dat we dit wel verwachtten, heeft dit geen enkel moment de pret mogen drukken. We werden tweede van de vier Nederlandse teams. In totaal deden er acht teams mee en zijn wij op een zesde plek geëindigd.


 In Engeland is de sport al veel groter, daar hebben ze echt wel één keer in de twee weken wedstrijden. Als het aan ons ligt gaat dat hier in Nederland ook gebeuren!







Bron: Bitmagazine.nl
21462635_1902123296769900_3921702178381816418_n
21557881_1902403953408501_3228267138077703503_n