paard cadeau aflevering 2
paard cadeau aflevering 2

Mijn grootste cadeau ooit... (2)

Nieuws
In Bit 251 die vanaf aanstaande vrijdag in de winkel ligt lees je drie verhalen van Bit-lezers die vertellen waarom hun paard hun grootste cadeau is. Op de oproep die we hiervoor plaatsten kwamen heel veel reacties, waaronder die van Sophie en haar paard Oreano. Beide waren ze erg onzeker, maar samen zijn ze enorm gegroeid. Ook voor Annemieke is haar paard Fly niet meer weg te denken. Ze kreeg hem van haar vader, die een maand later overleed.

“Mijn allergrootste cadeau is mijn paard Fly, ik kreeg hem 21 jaar geleden cadeau van mijn vader”, vertelt Annemieke van Straaten. “Nog geen maand later, overleed mijn vader plotseling. Je moet je voorstellen: je bent negentien jaar, je hebt net je diploma en dan komt je vader te overlijden. Dat is alsof de grond onder je voeten weg wordt geslagen. Fly was zijn laatste nalatenschap aan mij, elke keer als ik hem zie word ik weer aan hem herinnerd. Of ik nou moest lachen of huilen, Fly was daar voor mij. Hij was – en is nog steeds – mijn allergrootste vriend, zo’n paard kom je maar één keer in je leven tegen.”

Hoogtepunten


“Fly had al internationale springconcoursen gelopen voordat mijn vader hem kocht, om dit weer op te pakken en met hem te gaan trainen was een beetje mijn manier van omgaan met het verlies van mijn vader. Wat was ik dan ook blij en ontroerd toen ik – nog geen drie maanden later – Nederlands kampioen werd met Fly in het springen. Daarna ben ik nog wel veel vaker hoog geëindigd op allerlei kampioenschappen. Helaas heeft mijn vader dit allemaal nooit kunnen meemaken.”

Allemansvriend


“Fly is inmiddels 33 jaar oud. Dat maakt elke dag dat hij nog bij ons is speciaal, en iedere keer opnieuw ben ik daar ook weer dankbaar voor. Ik rij niet meer met hem, maar we maken wel elke dag een wandeling. Ik doe er alles aan om goed voor hem te zorgen. Ik ben zo bang voor de dag dat hij er niet meer is. Ik weet dat die gaat komen, maar ik doe mijn best die zo lang mogelijk uit te stellen door goed voor hem te zorgen. Fly is niet alleen mijn grote vriend, maar die van de hele familie. Hij heeft voor ons allemaal een emotionele waarde, thuis is hij de koning. Ook iedereen hier in de buurt kent hem, hij is gewoon echt bijzonder. Fly was tijdens het rouwproces om mijn vader de allerbeste therapeut die je je maar kan wensen. Hij is er altijd voor mij: op mijn slechtste momenten, maar ook de momenten waar ik het meest trots was. Ik heb veel paarden gehad. Maar een paard zoals Fly, die krijg je maar één keer in je leven.”

 

Waar Annemieke haar paard van haar vader kreeg toen ze negentien was, kocht Sophie Greffe op ongeveer dezelfde leeftijd haar eerste eigen paard. Het dier was echter in het verleden altijd niet even goed behandeld, en daardoor erg onzeker.

“Toen ik op zoek ging naar een paard wist ik één ding al zeker: de kleur (valk). Ik vond een valkkleurige jaarling en was meteen enthousiast, ik besloot gelijk te gaan kijken. Oreano stond nog in de box toen ik kwam, dus deed ik hem een halster om en nam hem mee naar buiten. De eigenaar keek nogal verbaasd op toen we samen aan kwamen lopen. Zelf konden ze hem namelijk niet zomaar pakken, hij beet of trapte zelfs wel eens als ze het probeerden. Hij was als veulen bij de vorige eigenaar niet goed behandeld en daardoor nu heel onzeker. Vanaf dat moment wist ik dat er een klik was tussen ons.”

“In de eerste maand heeft Oreano voornamelijk alleen maar op de wei gestaan. Ik ging elke dag met wat lekkers naar hem toe in de hoop dat hij zelf kwam. Dat ging steeds beter, langzamerhand begon ik met hem met vrijheidsdressuur. Maar dan ook echt in vrijheid, aan het touw werken kon toen niet met hem.”

Samen onzekerheden overwinnen


“Niet alleen Oreano was onzeker, ik ben zelf ook een tijdje erg onzeker geweest. Ik had het gevoel dat iedereen heel hoge verwachtingen van mij had, dat ik moest presteren, en ik had daardoor erg last van faalangst. Ik ging daarvoor naar een psycholoog, maar wat me ook heel erg geholpen heeft was het werken met paarden. Dat lukte me namelijk wél, en dat gaf me het vertrouwen dat andere dingen ook zouden lukken. Ik vond het dan ook heel bijzonder om met Oreano op te treden op Flanders Horse Expo voor zo’n 2500 mensen. Ik kreeg steeds meer vragen van mensen over hoe ik met Oreano werk en hoe ik zo ver ben gekomen, en ben daardoor een eigen bedrijf begonnen op het gebied van grondwerk. Dankzij Oreano ben ik enorm gegroeid. Dat ik door hem op het punt gekomen ben waar ik nu sta, is voor mij het grootste cadeau.”

En zo kregen we nog veel meer verhalen ingezonden. Zoals bijvoorbeeld die van Bo Blommendaal die haar eerste eigen paard Ed voor haar verjaardag kreeg. Of die van Jill de Graaf, die er een half jaar over deed een paard vinden en uiteindelijk hét perfecte cadeau vond: een paard die perfect aan haar eisen voldoet.  
Nog meer verhalen over paarden als grootste cadeau lezen? Deze vind je in Bit251 die vanaf aanstaande vrijdag in de winkel ligt, of bestel hier.  Lees ook het online artikel van Elise en haar paard Invencible. Na een heftige zoektocht vond zij eindelijk haar droompaard, haar grootste cadeau ooit.
paard cadeau 4
paard cadeau1
paard cadeau3