101213267_ABFweb
101213267_ABFweb

Hippische sportpodologie: Zolen dragen als ruiter?!

Nieuws

Heb jij soms het idee dat je scheef boven je paard zit? Of heb je tijdens het paardrijden wel eens last van nek-, rug- en/of enkelklachten? Het klinkt misschien een beetje gek, maar wist je dat je dit soort problemen kunt aanpakken vanuit je voeten? Jasja van Veen is podoloog, en zij is de eerste in Nederland die de verdiepingsslag maakte naar podologie op hippisch gebied. Zij vertelt wat podologie voor jou als ruiter kan betekenen.


Een podoloog, wat is dat eigenlijk en wat doet zo iemand precies? “Een podoloog corrigeert de voetstand en daarmee ook de stand van de rest van het lichaam. Een podoloog kan allerlei voetklachten oplossen, maar ook beenlengteverschillen of knie- of rugklachten”, legt Jasja van Veen uit. Maar wat is dan het verschil tussen een gewone podoloog en een hippisch sportpodoloog, zoals zij zichzelf noemt? “Een hippisch podoloog heeft zich gespecialiseerd op het gebied van ruiters. Hij/zij kan invloed uitoefenen op de stand van het lichaam tijdens het paardrijden.” Hippische sportpodologie is nog helemaal nieuw, op dit moment is Jasja de enige die dit doet in Nederland.

Equi sole (ruitersportzool)


Jasja meet ruiters zooltjes aan die de stand van de voet veranderen, en daardoor de houding van de rest van lichaam beïnvloeden. Nu zal je misschien denken: “Maar tijdens het paardrijden zit ik toch in het zadel, hoe kunnen mijn voeten dan mijn houding beïnvloeden?” “Dat klopt”, zegt Jasja. “Maar uiteindelijk zijn wij als ruiters ontzettend veel bezig vanuit onze benen. Er zitten huidsensoren in je hele lijf, en ook tussen je voetzolen. De sensoren nemen alles waar: of iets warm is, koud is, hard is, zacht is, etc. Ook nemen ze het verschil in stand van de voet waar, en vervolgens reageert de keten van huidsensoren in de rest van het lichaam hier weer op.” Dit geldt zelfs terwijl alleen de bal van je voet contact maakt met de stijgbeugel, vertelt Jasja. “Ik heb een tijdje gedacht dat ik hierdoor alleen iets aan de voorkant van de voet kon veranderen. Maar dit is niet zo. Je drukt natuurlijk ook je hak naar beneden en op dat moment maak je wel contact met de inlegzool die in je schoen zit.” Inmiddels rijden al zo’n 150 ruiters met Jasja’s zolen rond.

Hoe werkt het?


Hoe gaat dat dan in zijn werk, zo’n zool aanmeten? “Ik maak daarbij gebruik van een speciaal op mijn eisen aangepaste flexchair”, vertelt Jasja. “Daarmee kan ik meten vanaf het moment dat je begint aan een behandeling bij mij (dus zonder zolen) waar je voorkeurskant ligt. Hier stel ik de zolen op af. Als ik dan een correctie aanbreng en je gaat daarna weer op de flexchair zitten, dan zal je zien dat je precies in het midden zit in plaats van naar één kant.”

Dat scheef zitten is één van de meest voorkomende problemen waarmee ruiters naar Jasja toe komen. Een veel voorkomende oorzaak is ongelijke beenlengtes. “Mensen lossen dit probleem vaak op door de ene beugel een gaatje langer te maken dan de andere. Het is echter wenselijker om dit probleem in de schoen op te lossen in plaats van met ongelijke beugels rijden. Tussen de gaatjes van een beugel zit vaak minimaal één centimeter verschil, dat verschil is niet precies genoeg. Het verschil in lengte van iemands benen bedraagt vaak veel minder dan één centimeter, bijvoorbeeld maar drie millimeter. Een verschil in beenlengte kan ertoe leiden dat je bijvoorbeeld meer druk hebt op het linkerbeen dan het rechterbeen waardoor je een beetje linksachter in het zadel komt te zitten en de linkergalop moeilijker is voor jou.”

Successtory


“Het belangrijkste resultaat dat ik ooit heb behaald was bij een meisje dat een ernstig ongeluk heeft gehad en met haar paard over de kop was geslagen. Hierdoor zat ze onder de medicijnen – ze slikte op een gegeven moment wel twintig verschillende medicijnen – en de dokters vertelden haar dat ze die ook de rest van haar leven nodig zou hebben. Ze was groom en reed jonge paarden, maar dit ging allemaal niet meer omdat ze was afgekeurd. Ze kwam toen naar mij en bleek last te hebben van allerlei scheefstanden, beenlengte verschil, etc. Die heb ik toen verholpen met zooltjes waardoor ze binnen zes weken van de medicijnen af was. Inmiddels werkt ze ook weer fulltime als groom en ze rijdt ook gewoon weer paard”, vertelt Jasja. “Ook ben ik momenteel bezig met een springruiter die erg scheef boven zijn paard hing tijdens de sprong. Door middel van deze technologie gaat hij steeds rechter zitten, we zien echt verbetering.”

Vergoeding


Ook wanneer je niet direct pijn ervaart, maar dus met een scheefheidsprobleem bij Jasja komt worden de zolen vaak gewoon vergoed door de verzekering. “Podologie valt vaak onder je aanvullende verzekering. Het verschilt dan wel per verzekeraar hoeveel je vergoed krijgt. Dit geldt ook wanneer je (nog) geen klachten ervaart, omdat de zooltjes dan dienen als preventief middel”,  vertelt Jasja.

De toekomst


Jasja is momenteel de enige hippisch sportpodoloog, dit zou ze graag anders zien. “De bedoeling is dat er meer podologen door het hele land dit gaan doen, zodat we een netwerk van hippische sportpodologen creëren. In februari gaan we daarom van start met scholing voor mensen die al opgeleid zijn tot podoloog en zich willen specialiseren tot hippisch sportpodoloog”, vertelt Jasja. “Daarnaast zijn we zelfs al bezig met de volgende stap. Ik ben aan het kijken naar de mogelijkheden om samen te werken met Bert Lam. Hij heeft een systeem ontwikkeld om spierspanningen te meten bij het paard waardoor hij blessures kan zien aankomen. Ik ben nu met hem in contact om te kijken hoe we door samen te werken ruiter en paard kunnen helpen. Hij kan het paard analyseren, ik de ruiter.”

Bron: Bitmagazine.nl
1
na
voor2
2
zolen