Groomen
Groomen

Klaar voor je eerste wedstrijd in elf stappen

Training Opvallend

Je wil wedstrijden gaan rijden. Dressuurwedstrijden welteverstaan. Maar hoe weet je of je daar klaar voor bent? Je moet ineens achter elkaar allerlei oefeningen laten zien en wordt daarbij beoordeeld door een jury. Het is de bedoeling dat je het juiste niveau laat zien, zodat je voldoende punten van de jury krijgt voor een winstpunt. Als je je voorbereidt om op wedstrijd te gaan, kan dat al heel wat stress besparen. Elf stappen om je voor te bereiden op je eerste wedstrijd.

1. Oefenen

Bereid je voor op je eerste proef voor een jury door de vereiste proef al te oefenen. Hoewel je thuis misschien al instructie krijgt, zal een jury commentaar geven over je huidige trainingsniveau. Aan de hand van het commentaar en/of de cijfers op je protocol, weet je hoe je ervoor staat, en wat je nog verder zal moeten ontwikkelen. Daarmee bereid je je voor op je volgende wedstrijd. Kijk welke wedstrijd je het meest geschikt lijkt om te beginnen, zie de wedstrijdkalender op de website van de KNHS. Of begin eerst eens met een oefenwedstrijd op de plaatselijke manege.

2. Proevenboekje

Koop een proevenboekje. Per 1 april van dit jaar zijn er nieuwe dressuurproeven geldig. Het nieuwe proevenboekje is vanaf maart te koop. De oude proeven van 2011 zijn vanaf april niet meer geldig. Kijk op de site van de paardensportbond KNHS wat er verandert.

3. Ronde voltes

Oefen wat er gevraagd wordt in de proeven die jij gaat rijden tijdens je eerste wedstrijd. Niet de hele proef, maar de oefeningen. Heb je ze al onder de knie? En kun je je figuren mooi over de bak verdelen? Dus mooie ronde voltes van de juiste grootte en kaarsrecht over de AC-lijn rijden, maar ook overgangen op de juiste plek.

4. Inenting en beslag

Zorg dat je paard op tijd en correct is ingeënt en dat zijn gezondheid verder op orde is. Na een enting mag je minimaal tien dagen niet op wedstrijd. Kijk ook of het hoefbeslag van je paard op orde is. Heeft hij nieuwe ijzers nodig, of moet hij bekapt worden. Doe dat ook niet vlak voor een wedstrijd, omdat je kans loopt dat hij even moet wennen aan zijn nieuwe beslag of zelfs kreupel loopt, omdat er bijvoorbeeld per ongeluk een hoefnagel verkeerd zit.

5. Wedstrijdkleding

Zorg dat je een wedstrijdtenue tot je beschikking hebt. Je hebt een jasje nodig, een cap, een witte rijbroek, rijlaarzen of jodphurs en chaps, witte handschoenen, een (wit) wedstrijddekje en eventueel een mooie dressuurzweep en sporen.

6. Vlechtspullen

Kijk of je voldoende poets- en vlechtspullen hebt. Je moet de staart kunnen wassen en ontklitten, dus shampoo en anti-klitspray is een must. Bij een schimmel of een paard met witte benen, betekent het wassen tot alles stralend wit is. Niets ergerlijker dan gele vlekken op een wit stuk paard. Manenelastiekjes, een kammetje, eventueel vlechttouw en een naald en haargel zijn ook handig om op voorraad te hebben. Je paard hoeft niet perse knotjes in zijn manen als je op wedstrijd gaat. Wel moeten ze netjes getoiletteerd zijn en naar één kant hangen.

7. Tuig poetsen

Maak al je tuig een dag voor je wedstrijd grondig schoon. Daarmee maak je goede indruk op de jury. Als je deze voorbereiding al een dag van tevoren treft, scheelt dat werk en stress op de dag zelf.

8. Klaarzetten

Zet alvast de spullen die je nodig hebt klaar in de trailer of de auto, zoals je wedstrijdkleding en je zadel, hoofdstel, singel en dekje. Ook een borstel, handdoek, en antiklitspray kunnen handig zijn.

9. Op tijd vertrekken

Zorg dat je op tijd op de plaats van bestemming bent. In elk geval minimaal een uur voordat je in de ring moet verschijnen. Je kunt dan op je gemakje jezelf en je paard klaarmaken.

10. Losrijden

Probeer minstens een half uur in de losrijring in te plannen, zodat je rustig je paard kan opwarmen.

11. Lezer

Zorg dat je een lezer hebt die klaarstaat bij de ring als jij aan de beurt bent. Het is fijn als je je lezer kent en als die ervaring heeft met het voorlezen van proeven. Ook al heb je je proef uit je hoofd geleerd, het is fijn een lezer achter de hand te hebben. Tijdens een wedstrijd kun je ineens erg zenuwachtig worden en je focus verliezen als er iets fout gaat. Daarom kun je beter een lezer hebben, die je helpt herinneren wat je volgende oefening is. Overigens moet je van tevoren kiezen: óf je rijdt je proef uit je hoofd, óf je hebt een lezer. Halverwege switchen mag niet.

Bron: Wikihow.com