ontwormen
ontwormen

Tip Pauline Nispen - Knols: voorkom worminfecties door regelmatig mestonderzoek

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van Pauline van Nispen – Knols, dressuuramazone, instructrice en Grand Prix-jurylid, maar ook para-veterinair actief met haar MestLab.nl.

[caption id=”attachment_15907” align=”alignright” width=”300”] Pauline Nispen - Knols[/caption]

“Tot voor enkele jaren geleden dachten we allemaal er goed aan te doen door onze paarden (en pony’s) regelmatig een wormenkuur te geven. Hoe meer hoe beter zelfs.

Inmiddels weten we dat dit niet alleen onze paarden onnodig belast met veelal overbodige medicijnen, maar ook en vooral dat we op die manier resistentie bij deze parasieten bevorderen.

In de vrije natuur horen wormen in zekere zin bij paarden en is een lichte besmetting niet altijd uit te sluiten. Maar zonder controle en eventuele behandeling kunnen zware besmettingen optreden en schadelijke gevolgen hebben omdat wormen inwendige ziekteverwekkers zijn.

Het is dus belangrijk om infectie te voorkomen en de ziekteverwekkende wormen gericht te bestrijden, wat wil zeggen dat er eerst gekeken moet worden om welke soort worm het gaat voor er wordt ingegrepen.

Daarom is preventie door regelmatig mestonderzoek van je paard op wormeitjes en de soorten daarvan nodig om de goede gezondheid van je paard veilig te stellen. En we weten allemaal dat alleen gezonde paarden optimaal kunnen presteren.

Mijn tip is dan ook om minimaal drie keer per jaar de mest van je paard(en) te laten onderzoeken op de aanwezigheid van wormeitjes en alleen dan te ontwormen als dat echt vereist is. Zo bevorder je de gezondheid van je paard en voorkom je wormenresistentie op langere termijn.”

Door mijn activiteiten voor Stal Knols en MestLab.nl heb ik gezondheid en welzijn van paarden heel hoog in mijn vaandel staan en vraag ik mij onder meer af hoe om te gaan met extreme zomerhitte. Voor een tip daarover geef ik de pen graag door aan Dr. Tresemiek Picavet.
Foto Pauline MestLab