Training
Training

Tip Sanne Beijerman: Kijk eerst naar jezelf en wees positief!

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van sportpsychologe en Grand Prix-dressuuramazone Sanne Beijerman.

[caption id=”attachment_57882” align=”alignright” width=”263”] Sanne Beijerman[/caption]

“Ik herken wat Marie-José Timmermans signaleert op het wedstrijdterrein: negatieve wedstrijdspanning. Ik kan me dan ook helemaal vinden in de nadruk op het belang van goede communicatie, zowel met je paard als met je team en het stellen van reële doelen. In mijn mentale training is dat altijd een belangrijk thema.

In de hippische sport heb ik verschillende rollen, ik ben sportpyschologe, trainer, amazone en aan het promoveren op een wetenschappelijk onderzoek naar talentontwikkeling in de paardensport. Binnen al die rollen word ik gedreven door dezelfde passie: ik wil mensen helpen om het beste uit zichzelf en hun paard te halen. Ieder mens en ieder paard is uniek en heeft zijn of haar bijzondere kwaliteiten. In de paardensport (en daarbuiten ook) zie ik vaak dat mensen willen zijn als anderen of op elkaar willen lijken. Je begint dan al met datgene wat je niet hebt, en dat is negatief.

Als je echt een goede band met je paard wilt opbouwen en echt goed wilt worden in wat je doet - of dat nou voltige, springen, dressuur eventing, topsport of recreatief niveau is - dan haal je alleen je eigen “top-level” als je weet wie jij bent en wat de plus-punten zijn van jouw paard. Natuurlijk hebben we allemaal verbeterpunten en natuurlijk moet je daar hard aan werken, maar zie het eerst eens positief! Start eens bij wat er al is, bij jouw unieke kwaliteiten, de kwaliteiten die jou juist onderscheiden van anderen en de unieke kwaliteiten van jouw paard. Als je dat als beginpunt neemt is de weg naar succes samen met je paard veel leuker en ligt je persoonlijke topniveau waarschijnlijk veel dichterbij dan je denkt.”

“Ik geef de pen door aan Jeff Heijstek, ook jij hebt heel veel verschillende rollen binnen de paardensport, je bent ruiter, trainer, GP-jurylid en je organiseert succesvol grote evenementen. Wat is jouw tip aan de paardensporter?”
A21V5997