stappen gisella bartels
stappen gisella bartels

Videoblog: Losstappen tijdens training

Nieuws

Losstappen is een van de belangrijkste onderdelen van de training. “Hoewel sommigen het misschien als saai ervaren hoeft het dat zeker niet te zijn”, vertelt fysiotherapeute Gisella Bartels. “Zeker niet als je heel bewust bezig bent met dit deel van de warming-up en daarin flink varieert.” Bekijk hier haar nieuwste videoblog.


“Natuurlijk is een gezond paard altijd in staat om direct weg te rennen als hij ergens van schrikt of denkt dat er gevaar dreigt. Dat is echter een overlevingsmechanisme, waarbij eventuele nadelige gevolgen van deze snelle sprint of vlucht op de koop toe worden genomen. Benader je je paard echter als een atleet waarvan over een langere periode prestaties gevraagd worden, dan is een goede warming-up van groot belang.”

“In stap kun je beginnen aan een lange teugel, maar gaandeweg mag je het paard gerust al een beetje in de hand stellen en tempowisselingen, overgangen naar het halthouden of een aantal zijgangen oppakken. Dit bereidt het paard fysiek en mentaal voor op het werk dat komen gaat. De doorbloeding van weefsels zoals de spieren, pezen en banden neemt toe en de gewrichten worden langzaamaan soepeler.”

“Een volledige warming-up (voordat zwaardere inspanning volgt) duurt circa 20 minuten. Probeer, als de omstandigheden het toelaten, hiervan minstens 10 minuten te stappen. In dit filmpje laten we een aantal oefeningen en mogelijkheden zien waar je aan kunt denken als je gaat losstappen. Het was niet de bedoeling om een rijtechnisch perfect voorbeeld te stellen, bij de getoonde combinaties zijn ook nog genoeg aandachtspunten, maar door daar in het losstappen aandacht aan te besteden is de kans groter dat je in de training de doelen behaalt die je voor die dag hebt gesteld. Denk daarbij aan het rijtechnische gedeelte, maar ook aan de fysieke en mentale aandachtspunten van je paard en jezelf. Als je je daar op richt zijn die 10 minuten stappen zo voorbij en leg je een basis voor een fijne training en een gezond paard.”



Bekijk hier meer videoblogs van Gisella.