bewegingsanalyse
bewegingsanalyse

Onderzoek naar protheses voor paarden

Nieuws

De Amerikaanse studente Niki Marie Hansen heeft grote hoop dat protheses op een dag paarden een tweede kans zullen geven. Ze wil onderzoeken of geïmplanteerde protheses voor paarden stevig genoeg zullen zijn voor de zware krachten die worden veroorzaakt door de beweging van het dier. Het project zal - mits succesvol - op een dag paarden helpen met gebroken benen, wat vandaag de dag nog fataal is.


De studente aan de Staatsuniversiteit van Louisiana legt uit dat protheses voor paarden geen nieuw idee zijn, maar dat het idee van prothese implantaten het hele concept een stap verder brengt. De grootste onbeantwoorde vraag is of de protheses sterk genoeg zijn om de krachten van paardenbeweging te kunnen dragen.

Daarom wil Niki Marie een onderzoek starten om te bepalen of implantaten in botten, zonder cement en zonder osseointegratie - dat is de integratie tussen het implantaat en levend bot - sterk genoeg zijn om een paard te kunnen dragen.

Om het onderzoek te financieren is Niki Marie een crowdfundingcampagne gestart. Ze wil 25.000 dollar ophalen om zes handgemaakte implantaten te kopen die zijn gebaseerd op titanium PerFiTS-technologie ontwikkeld door de Britse dierenarts Noel Fitzpatrick. Niki Marie zegt dat ze de botten heeft waarin ze de implantaten wil plaatsen, de faciliteiten en het materiaal. Alleen de daadwerkelijke implantaten ontbreken nog. “Het is vervelend als je het ene ding om je project te voltooien niet hebt”, vertelt ze op haar website.

Elk implantaat wordt handgemaakt voor het specifieke bot waardoor het perfect past. Dit wordt gedaan door het maken van een CT scan van het bot.

Niki Marie’s plan is om het vermogen van de prothese te testen door de kracht van een paard te stimuleren, wanneer hij loopt en wanneer hij opstaat. Ze wil informatie over of het breekt, hoe het breekt en wat voor soort gewicht er nodig is om het te laten breken. Ze zegt dat deze technologie een optie kan zijn voor paarden met serieus beenletsel.

Ze schrijft dat zestig tot zeventig procent van de euthanasiegevallen bij renpaarden te maken heeft met serieuze verwondingen aan de onderbenen.

Bron: Horsetalk