volbloeden
volbloeden

De vijf moeilijkste beslissingen voor paardeneigenaren

Nieuws

Paardeneigenaren en dierenartsen staan elke dag voor moeilijke beslissingen, schrijft Horse and Hound. Dierenarts Roger Lee maakt een lijstje van de zwaarste keuzes die je als eigenaar ooit moet maken en hoe je ze iets makkelijker maakt.1. Wanneer is het tijd om een oud paard in te laten slapen?


Dit is de zwaarste beslissing voor paardeneigenaren, omdat paarden en pony’s een deel worden van de familie. Niettemin bestaat een deel van onze verantwoordelijkheid uit in de gaten te houden of de kwaliteit van leven achteruit gaat en wanneer het op een punt komt dat het dagelijks leven een worsteling is.

Twee van de grootste gezondheidsproblemen bij oude paarden zijn gewichtsverlies en artrose. Een slecht gebit en een verminderd vermogen tot spijsvertering zorgen er uiteindelijk voor dat paarden gewicht en spieren gaan verliezen. Zwakheid gecombineerd met stijve, pijnlijke gewrichten maakt het lastig voor ze om overeind te komen - een probleem dat erger wordt als het koud is.

Veel eigenaren kiezen er dan ook voor om hun paard een laatste zomer te geven en hem in de herfst in de laten slapen. Als het goed gebeurt is euthanasie snel en pijnloos - en het paard heeft geen idee van wat er gebeurt.

Lee adviseert eigenaren altijd dat het beter is een paard in te laten slapen als hij nog van het leven geniet. De meeste mensen die hun paard goed kennen weten instinctief wanneer de tijd rijp is. Als je te lang wacht heb je de kans dat je je paard bij je houdt voor jezelf, en niet voor hem.

2. Laat ik mijn paard opereren aan koliek?


Meer dan 80 procent van de koliekgevallen wordt beter met pijnstillers en darmverslappers, maar er bestaat altijd een kleine kans dat ze het niet redden zonder operatie.

Een koliekoperatie moet snel worden uitgevoerd, voordat de schade aan de ingewanden te groot is. Eigenaren moeten dus snel beslissen of ze het paard laten opereren of niet.

De laatste dertig jaar zijn koliekoperaties flink verbeterd en het is een hoog geavanceerde specialiteit geworden met een succespercentage van 70 tot 80. Als je een paard op tijd laat opereren is de kans groot dat hij weer gezond thuis komt.

Als de andere optie is je paard in te laten slapen, waarom zou je dan niet beslissen je paard te laten opereren? De redenen die vaak worden gegeven zijn leeftijd en kosten. Voor oudere paarden en pony’s die al te kampen hebben met meerdere gezondheidsproblemen is een operatie vaak gewoon teveel.

Het proces is ook erg duur. Een operatie alleen al kan in de duizenden euro’s lopen. Daarna moet het paard nog een aantal dagen op de kliniek blijven wat ook niet bepaald goedkoop is.

Voor sommige eigenaren is het simpelweg niet te betalen, vooral als er geen garantie is op succes.

Na de operatie hoeft het paard alleen een aantal maanden op boxrust, verder is er bijna geen nazorg nodig. De kosten na de operatie spelen dus bijna geen rol. De meeste paarden komen boxrust prima door, ondanks de zorgen van hun eigenaar.

3. Wanneer moet het paard gekeurd worden door de dierenarts?


Weinig van ons zijn perfecte fysieke exemplaren, dus waarom zouden paarden anders zijn? Of het nu om een verdraaid been of gevuld gewricht, een sarcoïde of kleine cataract is, alle paarden hebben gebreken die naar buiten komen wanneer een dierenarts ze nakijkt - vooral als ze ouder worden.

Maar betekent dit dat het paard afgekeurd zal worden? Als het paard kreupel of half blind is, is de keuze natuurlijk makkelijk. Maar de meeste zaken zijn minder zwart-wit, en daarom is de ervaring van een dierenarts cruciaal.

Bij een keuring gaat het erom dat het paard geschikt wordt bevonden voor het werk wat hij gaat doen. De eerste pony van je kind hoeft niet te bewegen als een dressuurpaard natuurlijk. Er moet ook worden gekeken naar de leeftijd, een paard van 16 jaar draaft niet zo soepel na de buigproef als een zesjarige.

Een schieffel zal een groot probleem zijn voor een showpaard, maar niet voor een recreatiepaard. Een jong paard kan nu misschien rad zijn, maar hij kan zulke slechte benen hebben dat hij waarschijnlijk kreupel raakt als het werk zwaarder wordt.

De dierenarts moet al deze punten tegen elkaar afwegen en de koper adviseren. Een aantal bevindingen kunnen individueel misschien niet veel uitmaken, maar samen kunnen ze ervoor zorgen dat het kopen van een paard een te groot risico wordt.

Tot slot, houd in gedachten dat een keuring alleen de mening van één persoon op één dag is. Het is geen, en dat kan het nooit, absolute garantie dat het paard zijn werk perfect zal gaan doen. Daarvoor heb je een kristallen bol nodig.

4. Laat ik mijn paard scannen in de MRI?


MRI staat voor magnetic resonance imaging - een krachtige, non-invasieve manier van kijken naar de weefsels in het lichaam.

In de Diergeneeskunde wordt het vaak gebruikt om te kijken naar de hoeven van het paard, omdat het harde gebeente het onmogelijk maakt te zien of voelen wat er binnenin gebeurt.

Röntgenfoto’s laten de botten zien, maar met een MRI kun je gedetailleerde beelden zien van al het andere - inclusief pezen, kraakbeen en ligamenten.

Negentig procent van alle kreupelheid komt door pijn in de voet. Voor de komst van de MRI kreeg een groot deel van de gevallen geen diagnose.

Wat eigenaren tegenhoudt een MRI te doen is hetzelfde als met een koliekoperatie: de kosten. De scanners zijn extreem duur om te kopen en te installeren en een scan van de twee voorste voeten kan al gauw in de honderden euro’s lopen.

Dit betekent dat er vaak eerst wordt uit verdoofd en dat er röntgenfoto’s worden gemaakt. Alleen als een dierenarts echt niet weet wat er aan de hand is wordt een MRI geadviseerd. Als eigenaar moet je de kosten afwegen tegen de voordelen van een scan.

Een MRI zal bijna zeker vertellen wat er aan de hand is en hoe serieus het is, maar het blijft alleen een diagnose en geen behandeling. Het maakt je paard niet ineens weer rad en omdat het geblesseerde deel vaan niet makkelijk te bereiken is, zijn de behandelingsopties gelimiteerd.

Pijnstillers, steroïde injecties en tijd zijn vaak de enige mogelijkheden, dezelfde behandelingen die je dierenarts aan zou hebben geboden als de MRI niet was gedaan. Dus ga je door met een dure scan die de uitkomst waarschijnlijk niet veranderd?

Sommige vinden het fijner om een diagnose te hebben dan onzekerheid, voor anderen zorgen de hoge kosten ervoor dat een MRI buiten bereik ligt.

5. Moet ik mijn paard laten opereren aan kissing spines?


Je paard wil niet meer voorwaarts en begint te bokken wanneer je aandringt. Je vermoedt dat het misschien rugpijn is en je dierenarts maakt een röntgenfoto van de doornuitsteeksels - de lange, benige “vingers” die uitsteken op de wervels. Sommige ervan staan heel erg dicht op elkaar, met een kleine benige reactie op het uiteinde.

Wat doe je dan? De röntgenfoto vertelt je dat je paard waarschijnlijk kissing spines heeft, maar ze garanderen niks. En niemand wil een grote operatie die niet nodig blijkt te zijn.

Het probleem is dat doornuitsteeksels niet vast staan; ze bewegen wanneer het paard dat doet, dus wat dicht op elkaar lijkt in rust kan elkaar raken wanneer het paard actief is.

Maar het kan ook zijn dat de rug van je paard geen pijn doet en je paard zich gewoon misdraagt. Een groot deel van het probleem is dat de klinische tekenen van rugpijn vaak vaag zijn, dus hoe kun je zekerder weten dat een operatie nodig is?

Het is een mogelijkheid om een kleine hoeveelheid langwerkende steroïden te injecteren rond de verdachte doornuitsteeksels. Als het paard zich duidelijk beter gedraagt bewijst dat dat het dier echt rugpijn heeft. Als de verbetering niet wordt gehandhaaft kun je gaan voor een operatie.

Vandaag de dag wordt een operatie aan kissing spines gewoon staand gedaan en het heeft een succespercentage van 80.

Bron: Horse and Hound