hoesten
hoesten

Omega-3 goed voor paarden met luchtwegaandoeningen

Nieuws

Onderzoekers van de Purdue Universiteit in Lafayette, Indiana hebben ontdekt dat paarden met luchtwegaandoeningen baat kunnen hebben bij een supplement van ‘docosahexaeenzuur’, een essentieel omega-3 vetzuur.


De onderzoekers keken naar paarden met een terugkerende luchtweg-obstructie (COPD/RAO) of inflammatoire aandoening van de luchtwegen (IAD). Paarden met deze luchtwegaandoeningen hebben moeite met ademhalen, worden benauwd en het kost ze veel meer inspanning om adem te halen. Luchtwegaandoeningen kunnen worden verzoorzaakt door infecties, verstoppingen, overmatig of vastzittend longslijm en vezelig weefsel. Mogelijke symptomen zijn overmatig hoesten, loopneus en grote hoeveelheden slijm in de luchtwegen, maar niet alle paarden worden ziek.

Om het aandeel van stof in luchtwegaandoening mee te kunnen nemen in het onderzoek, kregen de paarden twee weken lang alleen brok. Eén groep paarden kreeg daarnaast het omega-3 vetzuur supplement, de andere groep diende als controlegroep en kreeg een placebo toegediend.

Nadat de paarden het omega-3 supplement twee maanden dagelijks gekregen hadden, waren er veel positieve resultaten te zien.

  • De paarden lieten zestig procent verbetering zien op de ‘hoesttest’

  • Er was een significante verbetering te zien in de longfunctie van de paarden

  • Het kostte de paarden minder inspanning om adem te halen

  • Er was een kleine verbetering te zien in de gezondheid van de onderste luchtwegen

  • Het gehalte ‘docosahexaeenzuur’ was tien keer hoger dan aan het begin van de studie


Het omega-3 supplement is volgens de onderzoekers waarschijnlijk een goede ondersteuning voor paarden met luchtwegaandoeningen. Ook de paarden die het placebo hadden gekregen lieten wat verbetering zien. Dit laat volgens de onderzoekers zien dat een stofvrij dieet de basis is, met een omega-3 supplement als goede aanvulling.

Dit onderzoek is een mooie stap in de ondersteuning van paarden met luchtwegproblemen. Vraag bij het kiezen van een supplement wel altijd advies aan je dierenarts.

Bron: Equinews, Hurkyson