supplement poeder
supplement poeder

Mogelijk remedie voor paarden met Equine Metabolic Syndrome

Nieuws

Paarden met Equine Metabolic Syndrome (EMS) hebben een grotere kans op hoefbevangenheid, een pijnlijke aandoening van de hoef. Onderzoek van de Montana State University suggereert dat het voedingssupplement Psyllium kan helpen bij het reduceren van het insulineniveau in het bloed en daarmee de kans op hoefbevangenheid zou verkleinen.Psyllium is een product dat bestaat uit de zaadhuiden van zaden van de plantensoort Plantago Ovato. Het wordt veel gebruikt als remedie tegen zandkoliek, alhoewel dit bij het ene paard meer succes heeft dan bij het andere. In de nieuwe studie keken de onderzoekers naar het effect bij mensen. Het middel toonde een gunstige werking op het insulineniveau bij mensen met insulineresistentie.

Groepen


De onderzoekers verdeelden vervolgens een groep van zestien paarden in vieren, twee merries en twee ruinen per groep. Alle paarden kregen hooi en een commercieel graanproduct. Drie groepen kregen verschillende doses Psyllium en de vierde groep, de controlegroep kreeg het niet.

Bloedmonsters


Gedurende twee maanden werden bloedmonsters afgenomen en gecheckt op bloedsuiker en insuline concentratie. De resultaten lieten zien dat de paarden, die Psyllium kregen een lagere piek en gemiddelde bloedsuiker hadden en dat het insuline niveau ook een lagere piek en gemiddelde toonde dan de paarden zonder het supplement.

Meer onderzoek


De onderzoekers waarschuwden wel dat er nog meer onderzoek nodig is voordat Psyllium als het middel tegen tegen hoefbevangenheid kan worden bestempeld. Onder andere waren in deze studie geen paarden, die insuline resistent waren en zou volgend onderzoek moeten aantonen of daar dezelfde resultaten zijn te boeken.

Bron: Equinews & Horses