Manege
Manege

De gezondheid van manegepaarden

Nieuws

Manegepaarden hebben soms heel wat te verduren. Zo krijgen ze te maken met veel verschillende ruiters op verschillende niveaus. Het ene uur een fanatieke ruiter die bezig is om zijgangen te leren, het andere uur een minder ervaren ruiter die het doorzitten nog niet helemaal onder de knie heeft. Deense onderzoekers onderzochten welke factoren van invloed zijn op de gezondheid van paarden op 100 maneges in Denemarken.



De boosdoeners


Te weinig tijd in de wei en de leeftijd bleken de grootste boosdoeners voor de gezondheid van manegepaarden. Vooral weidegang bleek enorm belangrijk. “Hoe meer tijd manegepaarden buiten doorbrengen, hoe minder dagen ze vanwege gezondheidsproblemen rust moeten houden”, concludeert Jens Frederik Agger, een van de onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen. Wat betreft de leeftijd van de paarden laat dit onderzoek zien dat oudere paarden iets vaker kampen met gezondheidsproblemen. Dit klinkt natuurlijk niet echt als een verrassing, maar ook de leeftijd van de manegehouder en de beperkte ervaring en opleiding van instructeurs bleken van invloed te zijn op de gezondheid van de paarden. “Het is misschien niet wat we willen horen, maar hoe ouder de manager, hoe meer problemen we vonden bij de paarden”, zegt de onderzoeker. Dit heeft ook te maken met bijscholing. Instructeurs die regelmatig bijscholing krijgen of zelf nog actief zijn in de (wedstrijd)sport, hebben een positieve werking op de gezondheidstoestand van manegepaarden, zo bleek uit het onderzoek.

Redelijk gezond


Het meest voorkomende gezondheidsprobleem bij manegepaarden is kreupelheid. Bijna 70% van de problemen had hier mee te maken. Andere problemen die ervoor zorgen dat een paard niet in de les kan lopen zijn koliek, gedragsproblemen en hoesten. Toch bleken manegepaarden in Denemarken over het algemeen redelijk gezond. Gemiddeld moest per paard vijf dagen per jaar een rustdag worden ingelast vanwege gezondheidsproblemen.

Bron: The Horse