pavo-omega
pavo-omega

PAVO: Omega in paardenvoeding

Nieuws

Je hebt vast wel eens gehoord dat vetzuren zoals omega 3, 6 en 9 goed zijn voor het lichaam van je paard. Maar waar dienen ze eigenlijk voor? Hoe weet je of jouw paard een tekort aan vetzuren heeft en hoe vul je dat dan aan?Wel of geen supplementen?


Tegenwoordig vragen steeds meer mensen zich af of het nodig is om hun paard bij te voeren met supplementen zoals oliën. Het toevoegen van vetten aan het standaarddieet van een paard heeft verschillende voordelen, maar is niet altijd noodzakelijk en hangt vooral af van wat voor voeding je paard al krijgt. Bepaalde essentiële vetten komen soms namelijk al gewoon in het dieet van je paard voor. Zo is vers gras, rijk aan omega 3, en bevat krachtvoer vaak voldoende omega 6.Waarom Omega olie?


Er zijn drie verschillende soorten vetzuren: omega 3, omega 6 en omega 9. Hiervan worden omega 3 en omega 6 gezien als essenti le vetzuren wat betekent dat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken maar hiervoor afhankelijk is van voeding. Deze vetzuren hebben verschillende gezondheidsvoordelen op het paardenlichaam. Zo beschermen vetzuren gezonde weefsels, cellen en organen. Ze helpen bij de spijsvertering, de aanmaak van hemoglobine (een eiwit wat deel uitmaakt van de rode bloedcellen) en de opname van eiwitten.


Ook werken vetzuren ontstekingsremmend, helpen ze bij de afweer van infecties, spieropbouw en herstel en dragen ze bij aan een gezonde vacht en hoeven. Zeer belangrijk dus. Daarbij zijn er ook onderzoeken bekend waaruit blijkt dat vetzuren bijdragen aan de aanmaak van gezond sperma waardoor hengsten vruchtbaarder worden van omega 3. Bovendien zouden veulentjes minder stress ondervinden na het afspenen door vetzuurrijke voeding.Waar moet je op letten?


De drie verschillende omega vetzuren, - 3, 6 en 9 - hebben elk een andere werking. Omega 3 is werkzaam als antioxidant, werkt ontstekingsremmend en verhoogt de weerstand en algehele gezondheid van je paard. Een paard met een ontsteking zoals zomereczeem kan een omega 3 aanvulling dan ook zeker goed gebruiken. Omega 6 vetzuren hebben vooral een positief effect op de vacht en gewrichten van paarden. Een slechte vacht en verminderde weerstand kan bijvoorbeeld duiden op een tekort aan essenti le vetzuren.


Maar een paard kan ook te veel omega 6 binnenkrijgen; een overschot kan dan juist een ontstekings-bevorderend effect hebben en dat willen we natuurlijk niet. Tot slot dragen omega 9 vetzuren bij aan een gezonde hormoonhuishouding. Een bijzonder feitje van omega 9 is dat paarden dit zelf kunnen aanmaken. Om ervoor te zorgen dat je paard de juiste verhouding vetzuren binnenkrijgt, is het belangrijk om in kaart te brengen welke voeding hij nog meer krijgt. Paarden die vaker vers gras eten en in de zomer buiten op de wei staan, krijgen van nature meer omega 3 binnen.


Wanneer gras gedroogd wordt tot hooi gaan de meeste omega’s 3 verloren. Voer op basis van granen, zoals muesli en biks, bevat daarentegen vaak plantaardige oliën zoals zonnebloemolie. Plantaardige oliën bevatten van nature veel omega 6, dit kan ertoe leiden dat je paard een teveel aan omega 6 binnenkrijgt en een tekort aan omega 3. Lijnzaadolie is hierbij een perfect alternatief dat hoog is in omega 3 en hierdoor gebruikt kan worden om de vetzuren in balans te brengen.Visolie of Omega olie


Het is dus afhankelijk van je paard en zijn huidige dieet welk soort oliesupplement het beste past. Een algemene omega olie waarin omega 3, 6 en 9 zit zou een goede keuze kunnen zijn. Maar afhankelijk van de voeding van het paard kan het zijn dat een olie waarin een hoger percentage omega 3 zit beter past. Voornamelijk paarden die veel krachtvoer krijgen en in de wintermaanden niet tot nauwelijks vers gras tot hun beschikking hebben, kunnen een tekort aan omega 3 hebben. Dit zijn voornamelijk sportpaarden.


Uit onderzoek is dan ook gebleken dat sportpaarden die omega 3 supplementen krijgen, positieve effecten laten zien. Zo werd een verlaagde cholesterol gemeten en een lagere hartslag tijdens inspanning. Op langere termijn zorgt dit voor minder verzuring in de spieren en een beter focus. Lijnzaadolie, koolzaadolie en visolie zijn voorbeelden van oliën die een hoger percentage omega 3 bevatten. Het voordeel van visolie is dat het bijzondere vormen van omega 3 vetzuren bevat (namelijk EPA en DHA) die rechtsreeks door het paard benut kunnen worden zonder dat ze eerst omgezet moeten worden in het lichaam. Het is daardoor dus veel efficiënter. Een nadeel aan visolie is alleen dat voor veel paarden de smakelijkheid vaak een probleem vormt bij kieskeurige viervoeters.De power van Ahiflower-olie


Ahiflower is een nieuwe olie in de paardenvoeding en bevat van nature veel meer omega-3 vetzuren dan andere plantaardige- en zaadoli n. Bovendien biedt het alle gezondheidsvoordelen van vis-, olijf- en lijnzaadolie in slechts één plant. Ahiflower-olie is, in tegenstelling tot visolie, van plantaardige oorsprong en daarom een stuk smakelijker voor paarden.


Ahiflower  is het belangrijkste  ingrediënt van Pavo OmegaFit en bevat het unieke ontstekingsremmende omega-6-vetzuur GLA (gamma-linoleenzuur). De omega-3 en omega-6 vetzuren in Pavo OmegaFit staan in de ideale vetzuurverhouding (3:1) en ondersteunen de algemene gezondheid van je paard. Daarnaast heeft Pavo OmegaFit een positief effect op huid en vacht, mobiliteit en gewrichten, ademhaling, immuunsysteem en (spier)herstel.Hoe herken je een hoogwaardige olie?


Allereerst moet een hoogwaardige olie voor je paard altijd koudgeperst zijn. Koudgeperste oliën worden veel zorgvuldiger geproduceerd dan geraffineerde oliën. Dit zorgt ervoor dat de waardevolle ingrediënten, zoals vitaminen en essentiële vetzuren, optimaal in de olie bewaard blijven.


Een andere belangrijke graadmeter voor de hoge kwaliteit van een olie is het vetzuurpatroon, dat wil zeggen de verhouding van de verschillende vetzuren in een olie. In een olie van hoge kwaliteit moet het gehalte aan omega-3-vetzuren altijd hoger zijn dan het gehalte aan omega-6-vetzuren. Idealiter is de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren in de olie 3:1.PAVO  OmegafitPavo OmegaFit is een unieke, plantaardige omega 3-6-9 olie met de hoogst haalbare omegavetzuren in zijn soort.  OmegaFit is gemaakt van Ahiflower olie, die de algehele gezondheid van je paard op een natuurlijke en krachtige manier ondersteunt. Dankzij de samenstelling van essenti le omegavetzuren dient deze olie ter ondersteuning van immuniteit, gewrichten, ademhaling en herstel.PAVO LinseedoilEen stralende vacht komt van binnenuit. Heeft jouw paard een doffe vacht, moeite met verharen of kan hij wel wat extra shine gebruiken? Pavo LinseedOil is de perfecte aanvulling voor een gezonde en glanzende vacht. Pavo LinseedOil is rijk aan omega 3 en 6-vetzuren en zorgt ervoor dat je paard glanst als nooit tevoren.Meer informatie


over onze nieuwe Omega oliën? Kijk dan eens op www.pavo.nl/omega

pavo omega fit
linseed oil